Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

«Κοινά οράματα» Ελλάδας - Τουρκίας = Τον Ιανουάριο η δεύτερη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας


Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012
Για τον Ιανουάριο του 2013 προγραμματίζεται η δεύτερη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά...
τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε εκ νέου την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Τουρκία, εν σχέσει με την ένταση Άγκυρας - Δαμασκού, αλληλεγγύη που η Αθήνα εξέφρασε ήδη χθες στο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο πρόβλημα, προσθέτοντας: «Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας κράτους από οποιονδήποτε».
Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε τη σημασία των προσπαθειών που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη και αναγνώρισε ότι η στήριξη του ΟΗΕ προς την Άγκυρα οφείλεται εν μέρει και στις προσπάθειες της Ελλάδας. «Ως δημοκρατικές χώρες παρέχουμε στήριξη στα δημοκρατικά αιτήματα των αραβικών λαών» προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές στο Αιγαίο με θετικές προσεγγίσεις» δήλωσε, εξάλλου, ο κ. Νταβούτογλου, που υποστήριξε ότι η χώρα του κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για το θέμα των μειονοτήτων στην Τουρκία, προσπάθειες που, όπως είπε, αναγνώρισε και η Αθήνα.
Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ή κρίσεις. Η συνεννόηση μεταξύ γειτονικών κρατών είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση καλής επικοινωνίας, για τη δημιουργία και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.
Ο Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή της Αθήνας προς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στη βάση κριτηρίων που ισχύουν για όλους, υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση είναι η λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι έγιναν κάποια βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δίνει έμφαση στη βελτίωση της ελληνοτουρκικής και ευρωτουρκικής συνεργασίας.
Στα «κοινά οράματα» Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και την ιδιαίτερα φιλική σχέση του με τον Έλληνα υπουργό αναφέρθηκε ο κ. Νταβούτογλου, που υπογράμμισε ότι «ακριβώς στο πλαίσιο αυτού του κοινού οράματος μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές» και «να ετοιμάσουμε ένα κοινό μέλλον», συνενώνοντας τις δυνάμεις μας στην ευρύτερη περιοχή, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Για την ελληνική κρίση
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ιδιαίτερα εργατικός λαός της Ελλάδας θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. «Ο τουρκικός λαός στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλει», ήταν το μήνυμα του κ. Νταβούτογλου.
Για ένα «κοινό όραμα για μια γειτονιά-όαση συνεργασίας, ασφάλειας και φιλίας» μίλησε και ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι κυβερνήσεις μας πρέπει να ανοίξουν δρόμους συνάντησης των λαών μας, μακριά από τον λαϊκισμό και τις ακρότητες».
Αμφότεροι οι υπουργοί αναφέρθηκαν επαινετικά στις προόδους της οικονομικής, πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας, ενώ ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «δεν είναι ανέφικτος» ο στόχος να φτάσουν οι ανταλλαγές των δύο χωρών τα 10 δισ. δολάρια από 4,1 που είναι σήμερα. Προσέθεσε ότι πρέπει να ενισχυθούν και να αναβαθμισθούν οι υποδομές των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών.
Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι δύο λαοί πλησίασαν ο ένας τον άλλο με τον τουρισμό, ενώ εξέφρασε την επιθυμία επέκτασης του πιλοτικού προγράμματος για τις θεωρήσεις στα νησιά και από κοινού προσέλκυσης τουριστών.
Αν και είχαν προαναγγείλει συνέντευξη Τύπου, οι δύο υπουργοί δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επικαλούμενοι την καθυστέρηση του προγράμματος της επίσκεψης.
Και τουρκικές παραβιάσεις
Την ώρα που ο Αχμέτ Νταβούτογλου βρίσκονταν στην Αθήνα, σχηματισμός με τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη -εκ των οποίων τα δυο ήταν οπλισμένα- έκανε μια παράβαση του FIR Αθηνών και δυο παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου, στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου.
Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, από αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: