Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

«Βέτο» Βενιζέλου σε ανατροπές στα εργασιακά

«Βέτο» Βενιζέλου σε ανατροπές στα εργασιακά

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο συνέδριο της «Ηerald Tribune» στην Αθήνα τόνισε πως οι συζητήσεις με την τρόικα πρέπει να τελειώσουν γρήγορα, αλλά όχι «όσο όσο και όπως.. όπως»

«Βέτο» Βενιζέλου σε ανατροπές στα εργασιακά
Με ένα «βέτο», ώστε να μη συμπεριληφθούν στο νέο πακέτο των οδυνηρών μέτρων ανατροπές στα εργασιακά κεκτημένα, προσέρχεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Το να εστιάζεται και πάλι η συζήτηση στις εργασιακές σχέσεις και στο κόστος εργασίας είναι μια εμμονή που δεν βλέπει τα πραγματικά προβλήματα ανταγωνιστικότητάς τους. Η δέσμη πάντως εργατικών μέτρων του Μαρτίου δεν μείωσε την ανεργία», δήλωσε χθες ο κ. Βενιζέλος προϊδεάζοντας για την «κόκκινη γραμμή» που επαναλαμβάνει η Ιπποκράτους, έχοντας δε ενημερώσει μέσω εκπροσώπων της από την περασμένη εβδομάδα τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση να μην καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για τα επίμαχα θέματα (π.χ. τις αποζημιώσεις, την κατάργηση των τριετιών, της εξαήμερης εργασίας κ.ά.).
«Το ζήτημα πρέπει να τεθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών», είχαν διαμηνύσει χαρακτηριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας δήλωση της Φώφης Γεννηματά από τις 4 του Σεπτέμβρη: «Αν η τρόικα νομίζει ότι η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική χώρα και ότι οι πολίτες της αντέχουν και άλλη πίεση, τότε βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής της - ως εκ τούτου τα θέματα αυτά δεν είναι καν προς συζήτηση».
«Τα όρια της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί», δήλωσε χθες η Φ. Γεννηματά
«Τα όρια της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί», δήλωσε χθες η Φ. Γεννηματά
Οπως αποδείχθηκε πάντως, η τρόικα επανήλθε απαιτώντας νέες αλλαγές και δη, πέραν του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου, με αποτέλεσμα η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ να επιχειρήσει χθες να ανεβάσει περισσότερο τους τόνους της «επίθεσης»: «Οι εργαζόμενοι χρειάζονται προστασία. Τα όρια της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη και να μην επιτρέψουμε την εργασιακή ζούγκλα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να εξαντλήσει τα «όχι» στη συζήτηση κατά τη σημερινή σύσκεψη, μόνο για την προστασία των εργασιακών κεκτημένων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδιώκει να αναδείξει την ανάγκη να γίνει πάση θυσία σοβαρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την ουσιαστική διετή επιμήκυνση (όχι να «φορτωθούν» στο 2013-14 όλα τα μέτρα...), τη μείωση του χρέους και την αποδοχή των «κόκκινων γραμμών» που βάζει το ΠΑΣΟΚ, ώστε η κυβέρνηση να έχει πράγματι ορίζοντα τετραετίας.
Και για τις απολύσεις υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα; Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αφού δίνει έμφαση στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τον εξορθολογισμό στο Δημόσιο, δεν αποφεύγει να υπονοήσει ότι η προεκλογική δέσμευση «όχι απολύσεις» ίσως αποδειχθεί ότι δεν έχει πια ρεαλιστική βάση.
Μάλιστα ο Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας χθες στον Real fm, δεν αρνήθηκε -το αντίθετο- ότι πρέπει η κυβέρνηση να κάνει άμεσα κινήσεις για τους επίορκους υπαλλήλους και άλλες κατηγορίες συμβασιούχων.
Η παρατεταμένη εκκρεμότητα όμως -κατά τον κ. Βενιζέλο- των συζητήσεων με την τρόικα πρέπει να κλείσει το ταχύτερο, όχι πάντως «όσο όσο και όπως όπως». Η καθυστέρηση -επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε Συνέδριο της «Int. Herald Tribune»- λειτουργεί πολύ αρνητικά για την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις προοπτικές των ανέργων, την ασφάλεια των εργαζομένων, για την προοπτική των επενδύσεων και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.
ΕΘΝΟΣ - Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: