Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ε. Βενιζέλος-Φ. Κουβέλης: Θέλουν, αλλά δεν μπορούν...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmbgEHJEK3iFt0eTn_WjZK-T15oTitjOXFNbKCorz5I7QEmBPuCKzjeIg2KZjwpHLZTJrhbpDfWUqBN1sEKea8yse-rPKcjjbSQInN8A_W6HDAW7fBAJo3y7NEpt3Bh7I46lWHJkGbkwd0/s1600/CCC88589AB4F55079CD37839D30D6CB4.jpg
Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012
Με την πρόθεση ελιγμών, αλλά με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα και το πεδίο δράσης τους να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο, κατέρχονται στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης.

Στο ΠΑΣΟΚ από χθες το βράδυ....
επικρατούν (τουλάχιστον φαινομενικά) κλειστά στόματα και προβληματισμός. Ελάχιστες πληροφορίες διαρρέονται από τη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ και επικράτησε η καχυποψία του κ. Βενιζέλου προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών.
Γενική αίσθηση – με την οποία προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση κορυφής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – είναι ότι «τίποτε δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο ως προς τα μέτρα που είχαν συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα» και πως η πλάστιγγα γέρνει ακόμη περισσότερο προς την πλευρά των περικοπών στην αναλογία με τα φορολογικά έσοδα, ξεπερνώντας ακόμη και τα 10 δις (σε σύνολο 13,5 δις). Μοναδικό θετικό σημείο αναγνωρίζει το ΠΑΣΟΚ την εξαίρεση από τις περικοπές των αναπηρικών επιδομάτων και των συντάξεων του ΟΓΑ.


«Μη θεωρείτε τίποτε δεδομένο»


Το μήνυμα της Ιπποκράτους είναι πως «τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο» στη σημερινή σύσκεψη, ενώ ανάλογα μηνύματα μεταδίδονται και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, με αποτέλεσμα Βενιζέλος-Κουβέλης να εμφανίζονται σε «ταύτιση απόψεων».


Μάλιστα, στη ΔΗΜΑΡ ως χθες το βράδυ πήγαιναν ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας ακόμη και ότι το πακέτο μέτρων μπορεί να μην κλείσει στη σημερινή σύσκεψη, ενώ εστίαζαν ιδιαίτερα στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο – το οποίο εξελίσσεται μάλλον σε μάχη εντυπώσεων: από τη μία, το Μαξίμου εμφανίζεται να επιθυμεί απολύσεις για λόγους συμβολικούς και από την άλλη, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βαφτίζουν ακόμη και την εφεδρεία «προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα», με το αποτέλεσμα και στις τρεις περιπτώσεις είναι το ίδιο για 15.000 υπαλλήλους.


Διαφωνία από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ εκφράζεται και για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά το εν λόγω ζήτημα είναι μάλλον «κλεισμένο». 


Στην πραγματικότητα, όμως, και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι γνωρίζουν ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι ελάχιστα έως μηδενικά και πρακτικά αδυνατούν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος σε περίπτωση που η όλη διαδικασία οδηγηθεί σε αδιέξοδο.


Γι’ αυτό το λόγο, οι αντιστάσεις τους μοιάζουν μάλλον ως η ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους βουλευτές τους και την ίδια την κοινωνία ότι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν, με την ελπίδα ο Αντ. Σαμαράς να συναινέσει τελευταία στιγμή σε οριακές βελτιώσεις στο πακέτο μέτρων.


Εκτός ΔΗΜΑΡ οι τρεις «αντάρτες»;


Αναφορικά δε με τις χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις του Γ. Μιχελογιαννάκη («ο κόσμος θα βγει στις πλατείες με τα καλάσνικοφ»), στη ΔΗΜΑΡ αφήνουν πλέον ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Είτε να αποχωρήσει μόνος του – πράγμα το οποίο θα διευκόλυνε τους σχεδιασμούς του κ. Κουβέλη – είτε να αποχωρήσει με... βίαιο τρόπο, ενδεχομένως μαζί με τους Οδ. Βουδούρη και Π. Μουτσινά, τους οποίους κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ θεωρούν επίσης «τελειωμένους» και δίνουν πιθανότητες να υπάρξουν εξελίξεις ακόμη και σήμερα, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου. 

Του Αιμίλιου Περδικάρη
Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: