Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Με μολότοφ και δακρυγόνα η πορεία στην πλατεία Συντάγματος Μεγάλα συλλαλητήρια κατά των μέτρων στο κέντρο της Αθήνας- Συνολικά προσήχθησαν 105 άτομα και έγιναν 21 συλλήψεις - Τρείς διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη


Με μολότοφ και δακρυγόνα η πορεία στην πλατεία Συντάγματος

Πεμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012
Τρεις τραυματίες με δύο ασθενοφόρα μεταφέρονται στο ΚΑΤ ενώ σιγά-σιγά αποκαθίσταται η κυκλοφορία πέριξ του Συντάγματος. Συγκρούσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι όταν....
μπήκε στην πλατεία Συνταγμάτος από τη Σταδίου ένα ογκώδες μπλοκ αναρχικών που βρισκόταν περίπου στο μέσον της πορείας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Αλλες ομάδες αντιεξουσιαστών με κουκούλες και μαντήλια που είχαν φτάσει λίγη ώρα νωρίτερα και περίμενα κάτω από τα δέντρα της πλατείας Συντάγματος. Περισσότερες από 105 προσαγωγές, από τις οποίες τουλάχιστον 21 μετατράπηκαν σε
συλλήψεις, έχουν γίνει έως στιγμής από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που σημειώθηκαν νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στα επεισόδια τραυματίσθηκαν οκτώ αστυνομικοί.

   Συγκριτικά μικρές οι καταστροφές, κυρίως καμένοι κάδοι και στάσεις
Πέτρες και δακρυγόνα στην Αμαλίας, στο ύψος του Εθνικού Κήπου
Το οδόφραγμα της Αστυνομίας απέκλειε την πρόσβαση στην είσοδο της Βουλής
Ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους, δεν έλειψαν και οι γραφικές παρουσίες
Το οδόφραγμα ήταν σημείο εκτόνωσης για όποιον ήθελε να φωνάξει την άποψή του
Μιά παρένθεση λίγων δευτερολέπτων μέσα στην ένταση της διαμαρτυρίας
Μάχη με μολότοφ στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος
Κυνηγητό και πετροπόλεμος στην αρχή της Συγγρού, μετά το τέλος της πορείας
Τετράποδη διαμαρτυρία με πολιτικά μηνύματα
"Αγανακτισμένοι" κάθε είδους βρήκαν την ευκαιρία να εμφανιστούν και πάλι
"Καθιστική διαμαρτυρία" πάνω στο οδόφραγμα της Αστυνομίας
Τα επεισόδια ξεκίνησαν από το κάτω μέρος της πλατείας
Διαφημιστικό περίπτερο καίγεται στην πλατεία Συντάγματος
Για λίγα λεπτά η πλατεία Συντάγματος έγινε πεδίο μάχης, όμως η κατάσταση εκτονώθηκε γρήγορα
Δέντρο καίγεται στη γωνία του Εθνικού Κήπου δίπλα στο φυλάκιο της Βουλής
Άμεση η επέμβαση της Πυροσβεστικής, σταμάτησε άμεσα τη φωτιά στον Εθνικό Κήπο
Οι δύο πορείες (του ΠΑΜΕ και της ΓΣΕΕ) πέρασαν από τη Σταδίου προς τη Βουλή
17  φωτογραφίες

Στο κέντρο της πόλης η κατάσταση είναι ήρεμη, εκτός από την οδό Βαλτετσίου, όπου η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη από συγκεντρωμένα άτομα, που πετούν πέτρες εναντίον των αστυνομικών.
Οι πρώτες μολότοφ έπεσαν μπροστά στο ξενοδοχείο Athens Plaza, όπου εκδηλώθηκε και μικρή πυρκαγιά, αλλά οι ταραξίες απωθήθηκαν προς την πλατεία με χρήση χημικών από την Αστυνομία.
Οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ συνεχίστηκαν πάνω στην πλατεία, με εφόδους που εκδηλώνονταν εκατέρωθεν - από την Αστυνομία με χρήση χημικών και από τις ομάδες των διαδηλωτών με τα μαύρα μαντήλια με μολότοφ, πέτρες, μπουκάλια και κάθε είδους αυτοσχέδια «πυρομαχικά».
Η ένταση με συνεχείς ρίψεις μολότοφ και χημικών επικεντρώθηκε στη συμβολή της Όθωνος με την Φιλελλήνων, όπου συγκρούονταν για ώρα μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που προσπαθούσαν να τους απωθήσουν έχοντας ανακαταλάβει τη Γεωργίου Α' μπροστά από τα ξενοδοχεία του Συντάγματος.
Δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν με κυκλωτική κίνηση από την πλευρά των στύλων του Ολυμπίου Διός να εγκλωβίσουν τους ταραξίες στην Οθωνος με αποτέλεσμα τα επεισόδια να επεκταθούν σε όλη την περιοχή από τον Εθνικό Κήπο - όπου πήραν φωτιά και κάποια δέντρα (έσπευσε η Πυροσβεστική να σβήσει τις φλόγες προτού απειληθεί ο Κήπος) - μέχρι και τα Προπύλαια, όπου εναλλάσονταν μολότοφ με χημικά.

Η πορεία για τα μέτρα
Στο μεταξύ με συνθήματα και των οικονομικών μέτρων ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση και η πορεία στο κέντρο της Αθήνας των  εργαζομένων, Τις συγκεντρώσεις διοργάνωσαν οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή και επαγγελματοβιοτεχνών, δασκάλων, καθηγητών, γιατρών, ενστόλων από την ΕΛΑΣ, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, εργαζομένων στους δήμους και στις συγκοινωνίες, και άλλων οργανώσεων, παρατάξεων και κομμάτων.
Στα δύο διαδοχικά συλλαλητήρια συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές. Το πρώτο του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από την Ομόνοια και  ανέβηκε την Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα, ενώ το δεύτερο της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε από το Πεδίο του Άρεως.
Μάλιστα επικεφαλής των υπολοίπων διαδηλωτών στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ πρότειναν να τεθούν οι ένστολοι διαδηλωτές από τα τρία σώματα ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Χρήστος Φωτόπουλος, ώστε όταν καταλήξουν στο Σύνταγμα οι ένστολοι να βρεθούν μπροστά στο φράκτη μεταξύ των συναδέλφων τους στα ΜΑΤ και των διαδηλωτών.
Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, είχαν γίνει και οι πρώτες προσαγωγές νεαρών, οι οποίοι προσέρχονταν από τις γειτονιές της Δάφνης και του Ζωγράφου με σακίδια, που κρίθηκαν ύποπτα στα συλλαλητήρια. Ομάδες συλλήψεων της ΕΛΑΣ, που συμμετέχουν στο μέτρα ασφαλείας μετέφεραν στη ΓΑΔΑ τουλάχιστον εικοσιπέντε νεαρούς, οι οποίοι προσήχθησαν από το σταθμοί του μετρό στη Δάφνη και από την πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου.
Εν τω μεταξύ πίσω από τον γνωστό μεταλλικό φράκτη στα Λουλουδάδικα επί της Βασιλίσσης Σοφίας, παραμένουν σταθμευμένα στο ύψος της Ηρώδου Αττικού ο «Αίαντας» και τα υπόλοιπα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού, που έχει προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ. για την καταστολή επεισοδίων, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπεται προσώρας και η χρήση χημικών.
Το πρωί σε ορισμένα σχολεία, όπου οι καθηγητές δεν είχαν κατέβει σε απεργία, εκδηλώθηκαν μαθητικές καταλήψεις.
Διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Δύο ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Η πρώτη ξεκίνησε από το τον χώρο μπροστά από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και τη διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ). Μαζί τους ενώθηκαν και όσοι πήραν μέρος στην προσυγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Σωματείων στην Καμάρα.
Η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, και του προέδρου της ΕΔΟΘ Πέτρου Κετικίδη. Πήραν μέρος εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχοι κρατούσαν αυτοσχέδιες κρεμάλες από τις οποίες κρέμονταν ομοιώματα συνταξιούχων.
«Ενας ακόμη «πλούσιος» συνταξιούχος αυτοκτόνησε» και «Πόσοι ακόμα συνταξιούχοι πρέπει να αυτοκτονήσουν για να σταματήσετε» έγραφαν πάνω από τις κρεμάλες και σε πανό το σύνθημα «εμείς δεν κλέψαμε, δουλέψαμε».
Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και οι συνδικαλιστές θυροκόλλησαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, καθώς ο υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου, απουσίαζε.
Η δεύτερη πορεία, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στην πλατεία Μοριχόβου, έξω από το κτήριο που στεγάζει τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Και αυτή η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο.
Στις δύο πορείες κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και της Τρόϊκας.Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Αριστοτέλους έκαναν επαγγελματίες και βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ με κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων.
Μια Τρίτη πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έκαναν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης έκαναν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και θα προχωρήσουν σε νέα από τις 8μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: