Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Σημαντικές ανατροπές στη φορολογία ύψους 3 δισ. ευρώ

  Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος είναι αρμόδιος και για τα έσοδα, εξετάζει πρόταση σύμφωνα με την οποία θα επιβάλλεται φόρος στη διαφορά καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων.
Ανατροπές στη φορολογία που...
φθάνουν τα 3 δισ. ευρώ τίθενται σήμερα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων των τριών κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου να αποφασιστεί το μείγμα της φορολογικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί, σε συνδυασμό με το επώδυνο πακέτο περικοπών, τη διετία 2013-2014.
Τα φορολογικά μέτρα παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., χωρίς σε αυτά πάντως να περιλαμβάνονται κεφαλικοί φόροι ή έκτακτα χαράτσια ή επιβαρύνσεις που θα θίξουν τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, για τους οποίους δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή για το φετινό φορολογητέο εισόδημα.
Συντελεστής 35%
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το φορολογικό πακέτο, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 22/9/2012. σελ. 1), περιλαμβάνει νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, με τέσσερα κλιμάκια και συντελεστές από 15% έως 35%, την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους από το πρώτο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα με συντελεστή 35%, ποσοστό στο οποίο αναμένεται να μειωθεί και η φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και τη θέσπιση συντελεστή 35% ή 40% για τη φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων που «φυγαδεύτηκαν» στο εξωτερικό ή υπάρχουν στις εγχώριες τράπεζες και διαπιστωθεί ύστερα από διασταυρώσεις και ελέγχους αναντιστοιχία με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι υπόχρεοι.
Ο αρμόδιος μάλιστα επί των εσόδων υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, εξετάζει πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών σύμφωνα με την οποία θα επιβάλλεται φόρος στη διαφορά καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων από το 2000 και μετά, λόγος για τον οποίο άλλωστε ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ζητήσει από τις τράπεζες αναλυτικά στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από την 1η Ιανουαρίου 2000 έως και σήμερα, ατομικά ή κοινά πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς (εκτός λογαριασμών όψεως) στους οποίους έχει καταγραφεί κίνηση στη διάρκεια ενός έτους πάνω από 300.000 ευρώ, ή αποστολή εμβάσματος στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ.
Ετσι, όταν διαπιστώνεται απόκλιση μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων είτε στο εσωτερικό, είτε κεφαλαίων που διοχετεύθηκαν στο εξωτερικό, η ΓΓΠΣ θα εκδίδει εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα δεδομένα και ο φόρος που βεβαιώνεται.
Το εκκαθαριστικό θα αποστέλλεται στο φορολογούμενο με παράλληλη κοινοποίηση τόσο στην αρμόδια περιφερειακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ όσο και στην αρμόδια εφορία, ενώ ο υπόχρεος εντός συγκεκριμένης προθεσμίας θα μπορεί να προσκομίσει δικαιολογητικά στοιχεία προκειμένου να αποφύγει τις ποινές.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Οσον αφορά ειδικότερα το νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών από το 2014, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2013, η σχετική πρόταση προβλέπει ότι τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, συναθροιζόμενα με τυχόν λοιπά εισοδήματά τους από άλλες πηγές (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες κ.λπ.), αλλά θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση, με συντελεστή φόρου 35%.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στελέχη του υπουργείου σχολίαζαν ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες ουσιαστικά το καθεστώς θα είναι πιο ευνοϊκό, καθώς μπορεί να χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, όμως θα έχουν τη δυνατότητα να περιλαμβάνουν στα βιβλία τους δαπάνες, τις οποίες σε κάθε περίπτωση με την επικείμενη κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα τις έχαναν, ενώ θα εκπίπτουν ακόμη και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Καμία αλλαγή για μισθωτούς
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει για τα φετινά εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων να μην υπάρξει καμία αλλαγή, γεγονός που σημαίνει ότι το αφορολόγητο όριο παραμένει στις 5.000 ευρώ και διατηρούνται όλες οι δαπάνες που εκπίπτουν κατά 10% από το φόρο και αφορούν ιατρικά έξοδα, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια κ.ά., προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από τις επικείμενες περικοπές.
Από την άλλη πλευρά, θέλοντας να περιορίσει τις απώλειες των οικογενειακών προϋπολογισμών, έχει αποφασίσει όπως προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ κάθε χρόνο, ανάλογα με την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, ώστε να φθάσει στις 8.000 ευρώ.
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει «κλειδώσει» εάν η αύξηση του αφορολόγητου θα γίνει από τα εισοδήματα του 2013 ή μετατίθεται για το 2014.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δεν θα γλιτώσουν από νέες επιβαρύνσεις από τη στιγμή που θα καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές, αν και «ανάχωμα» στο εν λόγω μέτρο αναμένεται να είναι η νέα κλίμακα φορολόγησης με συντελεστές από 15% έως 35%.
Στις επιχειρήσεις
Ειλημμένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των Α.Ε., αφού τα στελέχη του υπουργείου εξετάζουν ήδη τα κατωτέρω δύο εναλλακτικά σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου:
* ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων να μειωθεί στο 20% και αυτός των μερισμάτων να οριστεί στο 10% ή
* ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών να μειωθεί ακόμη περισσότερο, στο 15%, αλλά με συντελεστή 15% να φορολογούνται και τα μερίσματα.
Από τις συγκεκριμένες ανωτέρω προτάσεις γίνεται φανερό ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μορφής, η συνολική φορολογική επιβάρυνση να είναι στο 30%.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr
Τι θα προηγηθεί των αλλαγών
Οι αλλαγές που ετοιμάζονται στη φορολογία εισοδήματος, αναμένεται να περιληφθούν σε ειδικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τότε θα έχουν προηγηθεί:
* Σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει την κατάργηση του ΚΒΣ το νέο ποινολόγιο της εφορίας, με ουσιαστική μείωση -ακόμη και κατάργηση- των προστίμων για τυπικές παραβάσεις, την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και, φυσικά, τη νέα διαδικασία επιστροφής φόρου, τη φορολογική «αμνηστία».
* Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα ακίνητα, βασικότερη των οποίων θα είναι η αντικατάσταση του ειδικού τέλους που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα και του ΦΑΠ με ένα νέο τέλος, το οποίο σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπολογίζεται ότι θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, το οποίο μεταφράζεται τουλάχιστον σε 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ο φόρος εξετάζεται να επεκταθεί και στις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις, δηλαδή στα αγροτεμάχια, τα οποία θα επιβαρύνονται με φόρο ακινήτων, εφόσον δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Ο φόρος θα έχει χαμηλό αφορολόγητο όριο, εξετάζεται το όριο των 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία, ενώ θα κλιμακώνεται ανάλογα με το συνολικό ύψος της περιουσίας.
Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές
Στο «στόχαστρο» του οικονομικού επιτελείου για την εξεύρεση των 3 δισ. ευρώ μπαίνουν εκ νέου όλες οι φοροαπαλλαγές και οι φόροι υπέρ τρίτων, καθώς από το συγκεκριμένο μέτρο έχει ήδη υπολογιστεί ότι η εξοικονόμηση μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 2 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ήδη εξετάζεται:
* η κατάργηση των απαλλαγών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
* η κατάργηση των αφορολόγητων ποσών που ισχύουν για τις οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα. Το κόστος ανέρχεται για τον προϋπολογισμό στα 438 εκατ. ευρώ και το απολαμβάνουν 1,4 εκατ. φορολογούμενοι.
* η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δεν θα γλιτώσουν από νέες επιβαρύνσεις από τη στιγμή που θα καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές, ακόμη κι αν υιοθετηθεί η νέα κλίμακα φορολόγησης με συντελεστές από 15% έως 35%.
Και αυτό φυσικά διότι, είτε το αφορολόγητο παραμείνει στις 5.000 ευρώ είτε αυξηθεί κατά 1.000 ή 2.000 ευρώ, η φορολόγηση των εισοδημάτων θα γίνεται με το 15% και όχι με το 10% που ισχύει σήμερα.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: