Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Μέτρα στήριξης του ελαιολάδου

 
Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012 
Συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του τομέα του ελαιολάδου γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν από κοινού βουλευτές της....
Ν.Δ. μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος.
Ειδικότερα στην απάντησή του ο κ. Τσαυτάρης επισημαίνει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ελαιόλαδο ως ένα εθνικό προϊόν υψηλής βιολογικής και διατροφικής αξίας, άριστης ποιότητας και μεγάλης οικονομικής σημασίας τόσο για τη χώρα όσο και για τις 500.000 οικογένειες που το παράγουν.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Για τη στήριξη του τομέα και των παραγωγών, το υπουργείο εφαρμόζει και προωθεί όπως επισημαίνει μια σειρά μέτρων όπως:
-Χορήγηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης
-Εφαρμογή πολιτικής ποιότητας με στροφή σε πιστοποιημένα, ασφαλή και ανταγωνιστικά προϊόντα μέσα από τα προγράμματα ειδικής στήριξης.
-Προγράμματα δραστηριοτήτων Οργανώσεων Δημιουργικών Φορέων
-Δράσεις του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
-Χρηματοδότηση των επενδύσεων για τη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους.
-Προγράμματα προώθησης και προβολής του ελληνικού ελαιολάδου, με ανάλογη χρηματοδότηση των φορέων του κλάδου.
-Κατοχύρωση ελαιολάδων και ελιών με γεωγραφική ένδειξη στην Ε.Ε.
Επίσης, στην απάντηση του υπουργείου αναλύονται τα μέτρα και οι δράσεις που αφορούν την προώθηση των βρώσιμων ελιών και του ελαιολάδου μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που συνοπτικά είναι:
Μέτρο 132 για τη συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων,
-Δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης (Μέτρο 133)
Επιπρόσθετα για την προώθηση και προβολή του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά της Ε.Ε. αλλά και τρίτων χωρών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων, ενώ επίσης υλοποιούνται μέσω των Κανονισμών και σημαντικά προγράμματα για την προώθηση του ελαιολάδου και του ελαιοκάρπου.
Στην παρούσα φάση, όπως επισημαίνει ο κ. Τσαυτάρης, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση τριών προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 11.771.307 ευρώ εκ των οποίων τα δυο αφορούν την προώθηση ΠΟΠ/ΠΓΕ Ελαιολάδου.
Επιπλέον, το υπουργείο, μετά από αξιολόγηση απέστειλε στις 15 Ιουνίου 2012 στην Ε. Επιτροπή για έγκριση προγράμματα προώθησης και προβολής αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ένα πρόγραμμα προώθησης ελαιολάδου συνολικού προϋπολογισμού 5.231.460 ευρώ.
Τέλος στην απάντησή του ο κ. Τσαυτάρης κάνει ειδική αναφορά στους συνεχείς ελέγχους στον τομέα του ελαιολάδου ως προς την ποιότητα, την πιστοποίηση, τα πρότυπα εμπορίας και τυποποίησης του προϊόντος, επισημαίνοντας πως επιδιώκει τη θέσπιση αυστηρών κανόνων εμπορίας και ταξινόμησης των ελαιολάδων σε κατηγορίες. Tempo News

Δεν υπάρχουν σχόλια: