Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Μεγάλο ψάρι της τρομοκρατίας

Προσπάθεια αυτοχρηματοδότησης του αντάρτικου πόλης είναι τελικά η αιματηρή ένοπλη ληστεία του υποκαταστήματος της Alpha Bank στη Νάουσα της ...
Πάρου, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, τα στελέχη της οποίας γνώριζαν σχεδόν από την πρώτη στιγμή πολύ περισσότερα στοιχεία απ’ ό,τι άφηναν να διαρρεύσει! Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ήξεραν ότι ένας από τους ένοπλους ληστές ήταν ο 29χρονος Τάσος Θεοφίλου, ο οποίος τους είχε απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι είχε συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και μάλιστα ήταν από τα «μεγάλα ψάρια» της τρομοκρατικής οργάνωσης. Τότε όμως τα στοιχεία δεν επαρκούσαν και έτσι η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο. Προσωρινά, όπως τελικά αποδείχθηκε.

Το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της τράπεζας στην Πάρο, το καπέλο και το κινητό ενός εκ των δραστών της αιματηρής ληστείας όμως δεν άφηναν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Οταν πια το γενετικό υλικό του «άγνωστου ληστή» ταυτοποιήθηκε με ένα από τα «ορφανά» που είχαν εντοπιστεί στις γιάφκες των «Πυρήνων» στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη (όπου είχε βρεθεί μεγάλης έκτασης οπλοστάσιο), στην οδό Πραξιτέλους στον Πειραιά και στο κρησφύγετο γιάφκα στη συμβολή των οδών Δασκαλοπούλου και Πραΐδου στο Αγρίνιο, που ανακαλύφθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2010 και εκεί είχαν συλληφθεί μερικά από τα σημαντικότερα μέλη της οργάνωσης, το «ψάρι» έπεσε στα δίχτυα των Αρχών. Παράλληλα, ένα ακόμα στοιχείο που οδήγησε τους αστυνομικούς στην εξιχνίαση της υπόθεσης ήταν το όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες και το οποίο βρέθηκε καμένο στο ερημικό λιμανάκι Αμπελάς στην περιοχή της Νάουσας. Οπως αποδείχτηκε, το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο από την Αθήνα, ενώ το κάψιμό του παρέπεμπε στον τρόπο δράσης μελών τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ετσι άρχισαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του Θεοφίλου, ο οποίος το μεσημέρι του Σαββάτου εντοπίστηκε στο Μοναστηράκι και συνελήφθη κρατώντας μάλιστα στα χέρια του και μία τουριστική τσάντα που έγραφε «Paros»! Χθες, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και συνοδεία ανδρών της Αντιτρομοκρατικής, ο 30χρονος προσήλθε στον εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία από κοινού, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και κλοπές. Ο ίδιος ο Τάσος Θεοφίλου αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, ενώ από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής κράτησε σκληρή στάση, αρνούμενος να πει το παραμικρό στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν.

Λίγο αργότερα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες τόσο του Τάσου Θεοφίλου όσο και αρκετά καρέ από τη ληστεία της τράπεζας, όπου εμφανίζονται οι δυο συνεργοί του, οι οποίοι και καταζητούνται, ζητώντας μάλιστα από οποιονδήποτε τους αναγνωρίζει να τους τροφοδοτήσει με πληροφορίες. Σύμφωνα με αυτά τα πολύτιμα, όπως αποδείχτηκαν, καρέ, η ληστεία έγινε μέσα σε μόλις έξι λεπτά. Οι δύο από τους δράστες μπήκαν μέσα και ο τρίτος έμεινε έξω σε ρόλο τσιλιαδόρου. Σε ένα από τα καρέ, μάλιστα, φαίνεται ο Θεοφίλου να βρίσκεται μαζί με έναν υπάλληλο της τράπεζας μπροστά από το χρηματοκιβώτιο και να κρατά στα χέρια του ένα πιστόλι. Στη συνέχεια, και αφού πρώτα είχαν αρπάξει τη λεία τους, οι τρεις δράστες βγήκαν τρέχοντας από την τράπεζα. Λίγο αργότερα είχαν τη μοιραία συνάντηση με τον ιδιοκτήτη ταξί -γαμπρό της Βίκυς Μοσχολιού- Δημήτρη Μίχα. Ακολούθησε η συμπλοκή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο άτυχος 53χρονος προσπάθησε να σταματήσει τον Θεοφίλου, ο οποίος, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, όταν συνήλθε από τα χτυπήματα που δέχτηκε, τράβηξε το όπλο του και εκτέλεσε τον Δημήτρη Μίχα.

Πηγές της Αντιτρομοκρατικής ανέφεραν χθες ότι μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ενώσεις στα κομμάτια του παζλ οι τρεις δράστες συνέχισαν να εκτελούν το σχέδιό τους όπως προφανώς είχαν σχεδιάσει από την αρχή και είχαν καταφέρει να φύγουν από το νησί με το πλοίο της γραμμής (χαμένοι στο πλήθος μεταξύ χιλιάδων τουριστών) και γι’ αυτόν τον λόγο οι έρευνες «έδειχναν» να έχουν βαλτώσει. Πάντως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει στρέψει πλέον την προσοχή της στην αναζήτηση της γιάφκας, που είναι πεπεισμένη ότι υπάρχει σε κάποιο σημείο της Αθήνας και η οποία θα καθορίσει τις κινήσεις της από εδώ και στο εξής.


To blog με τα αλληγορικά κείμενα

Δραστήριος και στον χώρο του Διαδικτύου ήταν ο Τάσος Θεοφίλου. Ο νεαρός είχε λογαριασμούς twitter και facebook, ωστόσο αυτό που έκανε εντύπωση στην Αντιτρομοκρατική ήταν το προσωπικό του blog.

Το συγκεκριμένο blog (με «έμβλημά» του ένα όπλο και τρία χτυπήματα από σφαίρες) είχε τον τίτλο «παρανουαρικό», το οποίο προφανώς είναι μια ένωση των λέξεων «παρανομία» και «νουάρ», που στα γαλλικά σημαίνει μαύρο. Εκεί ο 29χρονος δημοσίευε διάφορες θέσεις και απόψεις που είχε, ωστόσο εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο μάλλον αλληγορικά κείμενά του.

«Ακούστηκε ο ήχος της εξώπορτας να σπάει. Ετσι είναι. Τα ΕΚΑΜ δεν χτυπάνε ποτέ πριν μπούνε. Το λάθος ήταν ότι ελλείψει χώρου εισέβαλλαν ένας-ένας. Εκείνος έβγαλε το ούζι και θέρισε. Τα ΕΚΑΜ έπεφταν σαν τις μύγες. Εκείνη έκλεισε τα αυτιά της και τσίριζε. Της είπε: Τι σου έλεγα; Σκέτη ποίηση. Μελιγαλάς στιλ» γράφει σε ένα από τα... ευφάνταστα κείμενά του.
«Ξαπλώνω στον καναπέ και αναλογίζομαι την ζωή μου. Πώς ξεκίνησαν όλα. Γιατί πήρα αυτόν τον δρόμο. Αναρωτιέμαι αν είχα άλλες επιλογές. Σκέφτομαι πως είμαι ένας μικρός εγκληματίας. Ολα ξεκίνησαν κατά λάθος. Ή σχεδόν κατά λάθος. Σκέφτομαι πως στην πραγματικότητα τα εγκλήματά μου είναι πολιτικά. Εξάλλου όλα είναι πολιτικά. Το έγκλημα είναι για το θέαμα ό,τι η αμαρτία για την εκκλησία» γράφει στο κείμενο με τίτλο «Καθημερινή ιστορία παραβατικής τρέλας» και προσθέτει: «Από παιδί παρακολουθούσα το αστυνομικό ρεπορτάζ. Τρόμαζα με τον Δημητροκάλη, γελούσα με τον Σεχίδη, εκστασιαζόμουν με την 17Ν. Ενηλικιώθηκα με τη θορυβώδη απόδραση Πάσαρη. Αργότερα έπιασα δουλειά σε ένα καφέ. Ετσι ξεκίνησαν όλα. Ετσι μυήθηκα στο Εγκλημα. Το αφεντικό χτυπούσε αποδείξεις ακόμα και για το τρίτο ποτό τού κάθε πελάτη. Το αντίθετο έλεγε είναι κλοπή! Το αφεντικό δεν μου κολλούσε ένσημα γιατί δεν έβγαινε. Το αφεντικό δεν ένιωθε κλέφτης ούτε με τα ίδια του τα κριτήρια. Βρήκα πιο ελκυστική, τη λιγότερο υποκριτική, ηθική του Πάσσαρη. Ημουνα νέος».


Τα σενάρια της ΕΛ.ΑΣ. και το αντάρτικο πόλης

Προσπάθεια ανασυγκρότησης της βαριά πληγωμένης από τις επιτυχίες της Αντιτρομοκρατικής «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» ή δημιουργία μιας νέας οργάνωσης που θα αναλάβει να συνεχίσει τα χτυπήματα στο όνομα του αντάρτικου πόλης; Σε ένα από τα πλέον βασικά ερωτήματα που τα τελευταία εικοσιτετράωρα «πονοκεφαλιάζουν» την ΕΛ.ΑΣ. έχει εξελιχθεί η υπόθεση της αιματηρής ένοπλης ληστείας στο υποκατάστημα της Alpha Bank στη Νάουσα της Πάρου.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, ενώ σε μερικά από αυτά υπάρχει και το όνομα του καταζητούμενου Νίκου Μαζιώτη! Σύμφωνα, μάλιστα με τη συγκεκριμένη εκδοχή, όσα μέλη των «Πυρήνων» δεν βρίσκονται στη φυλακή έχουν έρθει σε επαφή με τον φυγά Νίκο Μαζιώτη και όλοι μαζί προετοιμάζουν μια νέα οργάνωση ή ακόμα και αναβίωση του «Επαναστατικού Αγώνα»! Ενα άλλο σενάριο (που πιθανότατα βρίσκεται και πιο κοντά στην πραγματικότητα) είναι ότι τα μέλη των «Πυρήνων» που δεν συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. άρχισαν να επαναδραστηριοποιούνται κάνοντας ένοπλες ληστείες τραπεζών αλλά και να στρατολογούν νέα μέλη με σκοπό, όταν οι ίδιοι θεωρήσουν ότι είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν τη νέα γενιά της οργάνωσης, να αρχίσουν και πάλι τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στην Αντιτρομοκρατική, μάλιστα, έβγαλαν και πάλι από το συρτάρι την υπόθεση της ένοπλης συμπλοκής της Πεύκης, όπου αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης είχαν έρθει αντιμέτωποι με δύο νεαρούς που άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί και ο αναρχικός Θεόφιλος Μαυρόπουλος, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο συνεργός του κατάφερε να διαφύγει και πλέον οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να ήταν ο Τάσος Θεοφίλου!


Πίσω από τη ΣΕΧΤΑ;

Το ενδεχόμενο ο 29χρονος Τάσος Θεοφίλου να είναι ένας από τους εκτελεστές του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια φαίνεται ότι εξετάζει παράλληλα η Ελληνική Αστυνομία. Ο Θεοφίλου, που εμφανίζεται ως ένα ιδιαίτερα σκληρό άτομο που δεν συνεργάζεται με τις διωκτικές αρχές και κρατά το στόμα του ερμητικά κλειστό, έχει μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο των Αρχών, που εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τη δράση του, ακόμα και το να έχει συμμετάσχει στη «Σέχτα Επαναστατών»!

Παράλληλα, και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί εξετάζουν και την πιθανότητα ο 29χρονος να εμπλέκεται ακόμα και στη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο δέμα που έστειλαν άγνωστοι (τον Ιούνιο του 2010) στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υπασπιστής του Γιώργος Βασιλάκης, όταν το άνοιξε στο γραφείο του 7ου ορόφου του κτιρίου στη λεωφόρο Κατεχάκη!
Νίκος Δεμισιώτης - http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: