Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Στο μπαλκόνι των μουσών οι Νέοι Αγρότες


http://iliatora.gr/files/news/1881_ph1.jpg 

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012 Τοπικά
Στο Ελατοχώρι Πιερίας, πάνω στα Πιέρια όρη, στο μπαλκόνι των μουσών με θέα τον Όλυμπο και την εξαίρετη Πιερική ακτή...
προετοιμάζονται όλοι για να υποδεχθούν το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, 6- 9 Σεπτεμβρίου, με τίτλο "Νέες μορφές συνεργασίας στην ΥΠΑΙΘΡΟ".
Η προετοιμασία του φετινού Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, τώρα που λείπουν τα χρήματα που κάλυπταν όλα, και οι άνθρωποι και η κοινωνία επανακατέλαβαν μια ποιο σημαντική θέση. Οι πρωτοβουλίες των πολιτών έχουν και πάλι σημασία, και οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών μπορούν να κάνουν πάλι ορατή την σημασία τους.

Την Πέμπτη, 16 Αυγούστου, στο Ελατοχώρι η Οργανωτική Επιτροπή του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Αγροτών είχε την ευκαιρία να βιώσει το πραγματικό ενδιαφέρον των κατοίκων και επαγγελματιών του Ελατοχωρίου για την ανάπτυξη του τόπου τους.

Στην προγραμματισμένη ανοικτή συνάντηση προσήλθαν σχεδόν όλοι οι πραγματικά ενδιαφερόμενοι παράγοντες του τόπου και σαν μια τοπική συμφωνία αντιμετώπισαν και έλυναν όλα τα θέματα που έμπαιναν στο τραπέζι.

Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Νίκος Γκλάρας, η πρόεδρος της ένωσης επαγγελματιών κα Αναστασία Μποστανίτη (ΑΛΘΑΙΑ), ο Πρόεδρος Πολιτιστικού & Λαογραφικού Ομίλου Ελατοχωρίου κ. Δημήτριος Γκλάρας (ΝΙΚΕΛΙ), ο κ. Στέφανος Χαλκιάς (ΠΑΤΡΙΚΟ) και ο "καταλύτης" κ. Βασίλης Περγαντίδης (ΠΙΕΡΙΩΝ ΜΟΥΣΕΣ), ενώ μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας κ Δημήτρη Δαλαμήτρα, συμμετείχαν: ο κ. Γεώργιος Κουκουλιάτας, η κα Κερασία Παπούλια, ο κ. Ανδροκλής Γιάτσογλου (ΑΓΡΟΡΑΜΑ) και ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης.

Το ισχυρότερο κεφάλαιο που έχει ένας τόπος μια κοινωνία είναι το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ κεφάλαιο, που είναι η συνδετική ουσία που κρατά σε συνοχή μια κοινωνία και συμπληρώνει την τοπική δημοκρατία, ενεργοποιεί τους πολίτες, συμμετέχει στην ανάπτυξη, υποβοηθά τον σχηματισμό Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, την προώθηση των τοπικών προϊόντων και τοπικής παραγωγής και δημιουργεί προϋποθέσεις ΤΟΠΙΚΗΣ ενδογενούς ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ κεφάλαιο, όπως όλων των μορφών τα κεφάλαια (Οικονομικό, Γνώσης, Ανθρώπινο, Άυλο κ.λ.π.) είναι μια "περιουσία". Η διαφορά έγκειται στο ότι το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ κεφάλαιο είναι μια "συλλογική περιουσία", που ανήκει σε όλους και που πρέπει να διαφυλάσσεται από συλλογική δομή, σε αντίθεση με τα άλλα κεφάλαια που συνήθως ανήκουν σε ιδιώτες, ατομικά.

Φαίνεται ότι το Ελατοχώρι αναπτύσσει δυναμική ανάπτυξης του Κοινωνικού του κεφαλαίου, και έτσι η επιλογή της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες στους Νέους Αγρότες και τους συμμετέχοντες για ένα Συνέδριο, μέσα στο φυσικό του περιβάλλον, όπου το περιβάλλον είναι τόσο το εξαίρετο φυσικό των Πιερίων ορέων, όσο και το πολιτιστικό, το κοινωνικό, το τεχνολογικό, το οικονομικό κ.λ.π.

Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, 6-9 Σεπ., θα αναπτυχθεί μέσα στο Ελατοχώρι, οι σύνεδροι θα φιλοξενηθούν στους πολλούς ξενώνες-Ξενοδοχεία του Ελατοχωρίου (όπως ΠΙΕΡΙΩΝ ΜΟΥΣΕΣ, ΠΑΤΡΙΚΟ, ΝΙΚΕΛΙ, ΑΛΘΑΙΑ, ΑΜΑΔΡΥΑΣ, ΠΗΓΑΣΟΣ, ΧΑΡΑ, ΠΑΝΟΡΑΜΑ κ.λ.π.), για να "ζήσουν" το Ελατοχώρι, οι συνεδριάσεις θα γίνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελατοχωρίου, οι πολυάριθμες ταβέρνες θα προσφέρουν τα συνεδριακά γεύματα, και οι πλατείες θα είναι ο φυσικός διάκοσμος της τελετής έναρξης της Παρασκευής και της αγροτικής πολιτιστικής εκδήλωσης του Σαββάτου, ενώ η Κυριακή, 9/9/2012, αμέσως μετά την εκκλησία, οι Νέοι Αγρότες και ο Πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Β. Γιαννόπουλος, ελπίζουν ότι θα αποτελέσει ορόσημο για την ΥΠΑΙΘΡΟ 2020 και το μέλλον του αγροτικού κόσμου.

Τελευταία διαβάζουμε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η κυριότερη τάση κάλυψης της διάχυσης αγροτικής τεχνογνωσίας στον ευρωπαϊκό αγροτικό χώρο, λόγω κυρίως έλλειψης αποτελεσματικών δημόσιων δομών, είναι η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ, ή όπως το λένε "FARMER to FARMER", που οργανώνονται από τις Οργανώσεις των Αγροτών.

Παραδοσιακά οι αγρότες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της καινοτομίας, μιας και τους χαρακτηρίζει η ικανότητα να βρίσκουν και να υιοθετούν πρακτικές, τεχνικές, υλοποιήσιμες, οικονομικές λύσεις για τα προβλήματά τους.

Για να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα των αγροτικών καινοτομιών για την κοινωνία, κρίνεται απαραίτητη η "καλλιέργεια" ευνοϊκών συνθηκών και η οργάνωση δραστηριοτήτων, όπως το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ είναι θεσμικά αναγνωρισμένη με νόμο (3147/2003, αρθρ. 20) Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση και έχοντας εμπιστοσύνη στον δυναμισμό και το μέλλον του αγροτικού κόσμου, προσκάλεσε πραγματικούς Νέους Αγρότες να Παρουσιάσουν Πετυχημένες Ιστορίες από τις πραγματικές αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις την Παρασκευή και το Σάββατο.

Μάλιστα σχεδιάζεται η συμμετοχή των πέντε ποιο χαρακτηριστικών και καινοτόμων από αυτές στις Βρυξέλλες, μαζί με εκπροσώπους από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πληρ: κα Κ. Παπούλια, Τ. 23510/92222, Φ. 23510/92223, enapierias@gmail.com, 6972190976 και κ. Ά. Γιάτσογλου, Τ 2310/271950, Φ 2310/271959, info@neoiagrotes.gr, 6943834921.

Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Πιερίας κ. Δ. Δαλαμήτρας (6947823269) επιθυμεί την συμμετοχή όλων των Νέων Αγροτών στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, 6-9/9/2012, και εργαλείο αυτής της συμμετοχής είναι η επαρκής πληροφόρηση στην Γενική Συνέλευση των Νέων Αγροτών Πιερίας την Κυριακή, 19/8/2012, στα γραφεία της ΕΝΑ Πιερίας, στο Παλαιό Κεραμίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: