Τρίτη 21 Αυγούστου 2012
Το μέτρο της εφεδρείας που
οδηγεί κατ΄ουσία σε έμμεσες απολύσεις στο δημόσιο, γίνεται το "σύμβολο"
της πολιτικής αντιπαράθεσης των συνιστωσών της ..κυβέρνησης.
Μπροστά στο πακέτο των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ που είναι «βουνό» για
τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση πιέζεται να εφαρμόσει
τα μέτρα χωρίς καμιά περιστροφή, αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και περισσότερο ο κ. Φώτης Κουβέλης εμφανίζονται τουλάχιστον αμήχανοι μπροστά στο βάρος των μέτρων.
Οι ενστάσεις για την εφεδρεία 36.000 - 40.000 εργαζομένων στο δημόσιο διατυπώθηκαν και στη σύσκεψη της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Για μια «νέου τύπου» εφεδρεία, διαφορετική από εκείνη που είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν, έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου παρά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Φώτης Κουβέλης εκφράζοντας την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο μέτρο.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Όπως είπε μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, το πακέτο των μέτρων δεν έχει ακόμα κλειδώσει ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα. « Κάθε μέρα επεξεργαζόμαστε αυτό το πακέτο και κοστολογούμε τα μέτρα», πρόσθεσε ενώ υπογράμμισε ότι «θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας».
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το πλαίσιο του πακέτου των περικοπών για την επόμενη διετία στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη, στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου και στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο στην πρόταση του για το νέο μοντέλο εργασιακής εφεδρείας προβλέπει τα εξής:
-Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα που θα υπαχθούν στο μέτρο θα παραμείνουν για τρία χρόνια σε καθεστώς εφεδρείας.
-Στο διάστημα αυτό θα λαμβάνουν το 65% του βασικού μηνιαίου μισθού τους.
-Μετά την παρέλευση της τριετίας αποχωρούν από το Δημόσιο.
-Το μέτρο δεν αφορά όσους υπαλλήλους έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ οι οποίοι και εξαιρούνται από την εφεδρεία.
Εξάλλου όπως σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου χωρίς αξιολόγηση θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας οι υπάλληλοι με "προβληματική συμπεριφορά".
Αναφέρει πως πρόκειται για 3.000 υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα ή έχουν διαταχθεί ΕΔΕ εις βάρος τους και συμπληρώνει πως κατά προτεραιότητα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα τεθούν υπάλληλοι οργανισμών και φορέων του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή κλείνουν οι οποίοι διαθέτουν περιορισμένα τυπικά προσόντα.
Επίσης το μέτρο αφορά τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όσους είναι κοντά στη σύνταξη.
Η λύση της εφεδρείας επελέγη από την κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την αποχώρηση από το δημόσιο τομέα 150.000 υπαλλήλων έως το 2015 και να ξεπεραστούν οι πιέσεις της τρόικας για απολύσεις.
Με τα σημερινά δεδομένα συνταξιοδοτήσεων και προσλήψεων, υπάρχει ένα «κενό» στην επίτευξη του στόχου.ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου