Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Μας… έλειψαν οι Έλληνες

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

  Μας… έλειψαν οι Έλληνες
Λιγότεροι οι Έλληνες τουρίστες φέτος στην Πιερία

Για μέτρια χρονιά κάνουν...
λόγο οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Πιερία των οποίων οι τζίροι , με ελάχιστες εξαιρέσεις, έκαναν ελεύθερη πτώση φέτος το καλοκαίρι. Ακόμη και τις ημέρες του 15αύγουστου που θεωρείται η κορύφωση του καλοκαιριού η τουριστική κίνηση χαρακτηρίστηκε μάλλον από.. ακινησία.
Ελεύθερες κλίνες, άδειες ξαπλώστρες, υποτονική κίνηση σε εστιατόρια αλλά και σε χώρους ψυχαγωγίας χαρακτήρισαν το φετινό καλοκαίρι στην Πιερία που απ’ ότι φαίνεται, αν και την επισκέφτηκε ικανοποιητικός αριθμός ξένων τουριστών κυρίως από τη γειτονική Σερβία, μάλλον δεν προτιμήθηκε από τους Έλληνες τουρίστες που διαχρονικά έδιναν δυναμικό «παρών» στις θάλασσες της Πιερίας.   Οι Έλληνες τουρίστες κυρίως από τους όμορους νομούς αρκέστηκαν περισσότερο σε μονοήμερες εξορμήσεις για μπάνιο κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Αυτή τη στιγμή βέβαια δεν μπορεί να εκτιμηθεί η όποια πτώση της τουριστικής κίνησης κατά τη σεζόν τόσο σε επίπεδο Ελλάδας, όσο και σε επίπεδο Πιερίας αφού, σύμφωνα με τον κ. Ηρακλή Τσιτλακίδη, μέλος του Δ.Σ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα στοιχεία που να αποτυπώνουν την κατάσταση. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τώρα ξεκίνησε μία προσπάθεια να συγκεντρωθούν στοιχεία από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Πάντως, όπως τόνισε στην «Π» ο τουρισμός στη χώρας μας και φυσικά και στην Πιερία υπέστη τις συνέπειες, οδυνηρές για κάποιους επαγγελματίες, της κακής διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο εξωτερικό καθώς και των παρατεταμένων προεκλογικών περιόδων στις αρχές της τουριστικής σεζόν.
Συγκεκριμένα για την Πιερία, ο κ. Τσιτλακίδης επισημαίνει την απουσία Ελλήνων επισκεπτών . Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, όπως αναφέρει ο κ. Τσιτλακίδης, ότι ακόμη και τον 15αυγουστο δεν υπήρχε πληρότητα της τάξεως του 100% και μόλις πριν από δύο μέρες υπήρξε ανοδική τάση στις αφίξεις και τις διαμονές, ενδεικτικό της περιορισμένης τουριστικής κίνησης. «Στην Κεντρική Πιερία το ποσοστό ξένων- Ελλήνων τουριστών είναι 80-20. Αυτό το 20% των Ελλήνων δεν ήρθε φέτος σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Χειρότερα ήταν τα πράγματα στη Νότια Πιερία, όπου  οι Έλληνες τουρίστες στήριζαν κατά κύριο λόγο την περιοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι φέτος η Νότια Πιερία δεν είχε τον εσωτερικό τουρισμό των προηγούμενων ετών. Η πτώση του εσωτερικού τουρισμού αποτυπώθηκε τόσο στην εστίαση, όσο και στη διασκέδαση, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες που είδαν τους τζίρους του να μειώνονται δραματικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Και αυτό γιατί κυρίως οι Έλληνες τουρίστες είναι αυτοί που άφηναν κατά το παρελθόν χρήματα για να φάνε αλλά και να διασκεδάσουν σε αντίθεση με τους ξένους που ήταν πιο «σφιχτοί», όπως αναφέρουν καταστηματάρχες της περιοχής.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους Έλληνες τουρίστες που έρχονται στην Πιερία διαχρονικά, από τους όμορους νομούς, ειδικά φέτος περιορίστηκαν σε μπάνιο αυθημερόν και αυτό όχι κάθε Σαββατοκύριακο. Οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες σε συνδυασμό με τα πανάκριβα καύσιμα είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν ακόμη και τα… μπάνια του λαού. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν ήταν λίγοι αυτοί (για την ακρίβεια ήταν περισσότεροι από τις προηγούμενες χρονιές) που δεν προτίμησαν τις οργανωμένες παραλίες αλλά τις ελεύθερες ακτές για ευνόητους οικονομικούς λόγους.
από ΕΠΤΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Ε.Δ

Δεν υπάρχουν σχόλια: