Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Σκηνικό ακυβερνησίας με ολική ανατροπή του πολιτικού χάρτη

Δευτέρα 7 Μαίου 2012

Σκηνικό ακυβερνησίας με ολική ανατροπή του πολιτικού χάρτη
Στην αφετηρία μιας επικίνδυνης περιόδου ακυβερνησίας και πολιτικής αστάθειας με απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, βρίσκεται από χθες η χώρα, καθώς οι πολίτες διά της ψήφου τους έδεσαν σε έναν..
γόρδιο δεσμό «μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς» επιβάλλοντας σχεδόν καθολική εθνική συνεννόηση για το σχηματισμό κυβέρνησης ή το στήσιμο νέας κάλπης.

Της Κατερινας Γαλανού

Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαίωσε τον πλήρη κατακερματισμό του πολιτικού φάσματος και παρήγαγε αριθμητικά δεδομένα που δεν επιτρέπουν κανέναν βιώσιμο κυβερνητικό συνδυασμό είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά προερχόμενο. Η κατακρήμνιση του ΠΑΣΟΚ, η εξαιρετικά ισχνή επίδοση της Ν.Δ., η εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, η προικοδότηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η ανησυχητική ενδυνάμωση της ακραίας Χρυσής Αυγής, η χαμηλή επίδοση της ΔΗΜ.ΑΡ. και η «αδυναμία» να εισέλθουν στη Βουλή αμιγώς φιλοευρωπαϊκά κόμματα, όπως ο ΛΑ.Ο.Σ, οι Οικολόγοι, η ΔΗ.ΣΥ. και η Δράση, δημιούργησαν ένα κοινοβουλευτικό παζλ που προοιωνίζεται πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Νέα κάλπη;
Οι θέσεις των κομμάτων και οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών σχετικά με τις προοπτικές συνεργασίας καθιστούν αυτή τη στιγμή ως πλέον ορατό το ενδεχόμενο η χώρα να εξαναγκαστεί και μάλιστα σύντομα σε νέα εκλογική αναμέτρηση, καθώς απαιτείται σχεδόν καθολική εθνική συννενόηση.

Το ΠΑΣΟΚ υπέδειξε πρώτο χθες ως μόνη λύση τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας «με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων που δηλώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, ανεξάρτητα από τη στάση τους απέναντι στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση» και ετοιμάζεται να δώσει ψήφο ανοχής σε οποιονδήποτε συνδυασμό πολιτικών δυνάμεων καταφέρει να συγκροτήσει βιώσιμη κυβέρνηση.
Η Ν.Δ. που πλήρωσε ακριβά την επιλογή και την επιμονή για τη διενέργεια των εκλογών, αντιπρότεινε «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με δύο αποκλειστικές επιδιώξεις, παραμονή στο ευρώ και τροποποίηση των πολιτικών του Μνημονίου». Η πρόσκληση δείχνει να αφορά τους πάντες. Ακόμη και εκείνους που την απορρίπτουν ως κυβερνητικό εταίρο όπως το ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες και την ΔΗΜ.ΑΡ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί και το μεγάλο νικητή και τον κύριο καταλύτη των εξελίξεων επαναδιατύπωσε την πρόταση για συνεννόηση των αριστερών δυνάμεων που εκτιμάται ότι του απέφερε τα μέγιστα εκλογικά οφέλη, εισπράττοντας από το ΚΚΕ ακόμη και αυτή τη φορά απολογητικό «όχι».
Η ΔΗΜ.ΑΡ. δήλωσε και πάλι παντελώς απρόθυμη να συμπράξει σε ένα κυβερνητικό σχήμα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στην πρόσκληση Τσίπρα, καθώς ακόμη κι αν ο Περισσός συναινούσε, τα «κουκιά» για μια αριστερή κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ δεν αρκούν.
Τα κόμματα έχουν μπροστά τους ένα δεκαήμερο και έναν συνταγματικό οδικό χάρτη (των διερευνητικών εντολών) για να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» της κάλπης, διαφορετικά ο ελληνικός λαός θα κληθεί να τον «κόψει» στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση που δεν θα αργήσει.
Οι εντολές
Το μεσημέρι με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Ο υπουργός κ. Τ. Γιαννίτσης θα παραδώσει τα αποτελέσματα στον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να τα ανακοινώσει επίσημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και θα του δώσει τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος μπορεί είτε να την καταθέσει αμέσως την εντολή είτε να τη διατηρήσει για τρεις ημέρες. Εάν στο διάστημα αυτό δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση τότε καταθέτει την εντολή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί για διερευνητική εντολή τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και εν συνεχεία εάν και αυτός δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καλείται σε τρεις ημέρες ο αρχηγός του τρίτου κόμματος...

Ανησυχία
Η είσοδος της ακραίας Χρυσής Αυγής δημιουργεί ανησυχία καθώς και η «αδυναμία» να εισέλθουν στη Βουλή αμιγώς φιλοευρωπαϊκά κόμματα, όπως ο ΛΑ.Ο.Σ, οι Οικολόγοι, η ΔΗ.ΣΥ. και η Δράση.

Δέκα ημέρες
Τα κόμματα έχουν μπροστά τους ένα δεκαήμερο και έναν συνταγματικό οδικό χάρτη (των διερευνητικών εντολών) για να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» της κάλπης, διαφορετικά ο ελληνικός λαός θα κληθεί να τον «κόψει» στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση που δεν θα αργήσει.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: