Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

«Ουδέν νεώτερον» για τον σχηματισμό κυβέρνησης Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Σαμαρά με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς


Δευτέρα 07 Μαΐου 2012
«Σεβόμαστε την επιλογή του λαού και πάμε για διερευνητικές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έλαβε..

διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Μετά την ανάθεση της εντολής, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή. Αμέσως μετά είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο. Ο Αντώνης Σαμαράς ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του  με τους πολιτικούς αρχηγούς βλέποντας τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη. Τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε συνάντηση τόσο με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα όσο και με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο οι οποίοι και την απέρριψαν.
Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών. «Εγώ είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου», είπε ο κ. Παπούλιας.

Ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε πως, «τώρα είναι η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων και της ευθύνης για την Ελλάδα και τους πολίτες και όλες οι ηγεσίες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτών των αποφάσεων».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπούλιας συνάντησε τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος του υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο κ. Παπούλιας ζήτησε από τον κ. Παπαδήμο να παραμείνει στη θέση του έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της ανόρθωσης της οικονομίας και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.

«Η κυβέρνηση συνεργασίας είχε να επιτελέσει ένα κύριο συγκεκριμένο έργο, το οποίο έφερε εις πέρας. Η αποστολή που της είχε ανατεθεί έχει ολοκληρωθεί. Ο ελληνικός λαός έκανε τις επιλογές του», πρόσθεσε ο κ. Παπαδήμος.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και την έλλειψη συγκέντρωσης ποσοστού αυτοδυναμίας, και σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 37 του Συντάγματος, ο πρώτος λόγος δίνεται στο πρώτο σε ψήφους κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ετσι, την εντολή θα λάβει πρώτη η ΝΔ που συγκέντρωσε το 18,85 % των ψήφων, στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσε το 16,78% των ψήφων και ακολούθως το ΠΑΣΟΚ με το 13,18%.

Αν δεν διαπιστωθεί η δυνατότητα συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Στην περίπτωση που μετά από τρεις εντολές δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών».

Σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα, ο Πρόεδρος «αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή» προκαλώντας νέες εκλογές μέσα σε 30 ημέρες.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: