Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές υψηλού ρίσκου - ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

http://content-aka.ethnos.gr/filesystem/images/20120514/engine/assets_LARGE_t_942_43378828_type11484.jpg 

Δευτέρα 14 Μαίου 2012
Η απειλή διεξαγωγής εκλογών διαφαίνεται καθαρά πλέον στον πολιτικό ορίζοντα. Ο Αλ. Τσίπρας αρνείται επίμονα τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό σχήμα αλλά και την παροχή, έστω, ψήφου ανοχής. Σε ύστατη προσπάθεια για την άρση του επικίνδυνου αδιεξόδου αποδύεται ο...
Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές υψηλού ρίσκου
Από την πρώτη στιγμή που κάθισαν γύρω από το τραπέζι στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Κ. Παπούλιας και οι τρεις ηγέτες (της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ), που έλαβαν και παρέδωσαν τις διερευνητικές εντολές, διεφάνη ότι η συζήτηση που θα ακολουθούσε δεν θα ήταν καθόλου ήπια και καθόλου εύκολη.
Τα νεύρα όλων ήταν τεντωμένα και δεν ήταν λίγες οι φορές που απαιτήθηκε η παρέμβαση του κ. Κ. Παπούλια προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.
Το «ναυάγιο» δεν άργησε να διαπιστωθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς είχαν προηγηθεί τα «όχι» που είπε ο κ. Αλ. Τσίπρας σε όλες τις εναλλακτικές προτάσεις που του παρουσίασαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν στελέχη της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στην κρίσιμη σύσκεψη αποφασισμένος να αρνηθεί τα πάντα.
ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές υψηλού ρίσκου
Οχυρώθηκε πίσω από το επιχείρημα ότι «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μπορούν να προχωρήσουν με τη ΔΗΜΑΡ» και αρνήθηκε την πρόταση Σαμαρά για ψήφο ανοχής και την πρόταση Βενιζέλου για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, έθεσε και το θέμα των επαναληπτικών εκλογών, λέγοντας ότι δεν είναι κακό να υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες...
Οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επεσήμαναν στις τοποθετήσεις τους την κρισιμότητα των στιγμών, κρισιμότητα που επιβεβαίωσε πλήρως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζοντας τη δραματική επιστολή που του είχε αποστείλει ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.
Ωστόσο και πάλι ο κ. Τσίπρας δεν έδειξε να... συγκινείται. Αντίθετα επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό που απέστειλε αυτό το σημείωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς.
Οταν, δε, ο κ. Βενιζέλος ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ποιος θα έχει την ευθύνη εάν υπάρξει κάποιο ατύχημα στην οικονομία τις ημέρες της ακυβερνησίας, ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε...
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, έχοντας πλήρη εικόνα για τις θέσεις των κομμάτων, διέκοψε τη σύσκεψη, αλλά δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει σήμερα (αφού θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές του και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς) τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Στη σύσκεψη που θα γίνει σήμερα στις 19.30 κλήθηκαν οι τρεις αρχηγοί που έλαβαν διερευνητική εντολή και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης. Ο Αλ. Τσίπρας γνωστοποίησε αργά χθες το βράδυ ότι δεν θα παραβρεθεί.
Οι διάλογοι στο Προεδρικό
Η έναρξη της έντασης
Λίγο μετά τις δώδεκα χθες, η σύσκεψη ξεκίνησε με την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος παρουσίασε την επιστολή του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών μας για το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς και την εικόνα που εμφανίζει σήμερα η ελληνική οικονομία. Ο πρώτος διάλογος που είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί μεταξύ τους είναι απολύτως ενδεικτικός του κλίματος που επικράτησε σε όλη τη συζήτηση.
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Ο πολιτικός χρόνος είναι πιεστικός. Φαίνεται από όλα τα στοιχεία. Θέλω να σας διαβάσω και την επιστολή που μου απηύθυνε ο πρωθυπουργός για την κατάσταση της οικονομίας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για ποιο λόγο εμφανίζεται η επιστολή αυτή τώρα; Για ποιο λόγο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν μας ενημέρωσε, ως όφειλε; Δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αμφισβητείς τα στοιχεία;
Ευ. Βενιζέλος: Αναζητούμε λύση
Οι νέες κάλπες και το «ανέφικτο» μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα
Οπως ήταν φυσικό, η συζήτηση έφτασε και στο ενδεχόμενο των επαναληπτικών εκλογών, μοιραία καθώς από νωρίς είχε φανεί ότι δεν θα υπήρχε καταρχήν συμφωνία μεταξύ των τριών.
Το θέμα των εκλογών έθεσε ?εμμέσως πλην σαφώς? ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί είναι κακό να ξαναγίνουν εκλογές; Εσύ (απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά) έλεγες πως θα γίνουν απανωτές εκλογές αν δεν κερδίσεις την αυτοδυναμία. Τώρα μας κατηγορείς ότι οδηγούμε τη χώρα σε εκλογές. Εμείς δεσμευόμαστε από ένα εκατομμύριο και πλέον εκλογείς. Αν γίνει κυβέρνηση θα ασκήσουμε με υπευθυνότητα τον ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση.
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πες μας τι θέλεις. Τι κυβέρνηση θέλεις. Εσύ κυνηγούσες το ανέφικτο, όταν έλεγες ότι θα κάνεις κυβέρνηση μαζί με το ΚΚΕ και τώρα «κλωτσάς» το εφικτό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εσύ όταν έλεγες ότι θα κερδίσεις την αυτοδυναμία δεν κυνηγούσες το ανέφικτο;
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν είδες ότι είναι ανέφικτο αυτό που ζητούσες για κυβέρνηση της Αριστεράς;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τι πιστεύεις ότι κάνουμε εδώ; Ψάχνουμε να κάνουμε εμείς κυβέρνηση και να σε καταστήσουμε αρχηγό της αντιπολίτευσης; Λύση ψάχνουμε να βρούμε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι θέσεις μας είναι σαφείς. Τις έχουμε πει, τις έχουμε ξαναπεί... Εσείς τώρα καταλάβατε τα προβλήματα που γεννάει η κρίση και αναζητάτε συνενόχους; Αυτό κάνετε, αναζητάτε συνένοχους και εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε.
ΨΗΦΟΣ ΑΝΟΧΗΣ
Η κυβέρνηση μειοψηφίας και η αιχμή για ΔΗΜΑΡ
Αμέσως μετά τη μίνι έκρηξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση μπήκε στο ουσιαστικό μέρος της, που δεν ήταν άλλο από την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, καταρχήν.
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Σας είπα ότι ο χρόνος είναι πιεστικός. Μπορούμε να συμφωνήσουμε καταρχήν έστω σε τρία - τέσσερα βασικά σημεία που αποτελούν τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η κυβέρνηση;
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εχει δίκιο ο Πρόεδρος. Ο χρόνος είναι απόλυτα πιεστικός. Πρέπει να βρούμε λύση στο αδιέξοδο. Ζητώ την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απ' ό,τι καταλαβαίνω, από τις δηλώσεις σας, υπάρχει προγραμματική συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ. Οι αριθμοί «βγαίνουν». Μπορείτε να προχωρήσετε χωρίς εμάς, θα έχετε 168 βουλευτές. Μια άνετη πλειοψηφία.
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μπορείς να δώσεις ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. Δεν θα συμμετέχεις στις ψηφοφορίες. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό και να δούμε μετά τα θέματα πάνω στα οποία θα δουλέψουμε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από το Σύνταγμα. Μας ζητάτε να απόσχουμε από τις ψηφοφορίες;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προβλέπεται από το άρθρο 84 του Συντάγματος. Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας, εφόσον έχει το ελάχιστο των 120 βουλευτών στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ δεν ήρθαμε να συνταγματολογήσουμε, ούτε να παραδώσουμε μαθήματα συνταγματικού δικαίου. Σε μια Δημοκρατία πρέπει να υπάρχει και αντιπολίτευση. Θέλετε μια νομιμοποίηση που δεν την έχετε και δεν θα σας τη δώσουμε. Επιδιώκετε μια εκβιασμένη συναίνεση.
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πρέπει πάση θυσία να υπάρξει κυβέρνηση. Πέρα από το Σύνταγμα, η συμμετοχή του θα έχει έναν συμβολισμό που θα αφορά την κοινωνία. Δεν το καταλαβαίνεις;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εσείς και να επιχειρήσετε αυτή την κυβέρνηση, αφού σας βγαίνουν οι αριθμοί, να ξέρετε ότι δεν υπάρχει πολιτική νομιμοποίηση. Υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στη λαϊκή εντολή και στην πολιτική που θέλετε να εφαρμόσετε.
Το ομόλογο
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, έπειτα από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, για το θέμα του ομολόγου ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ, που λήγει αύριο.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η γνώμη μου είναι να μην πληρωθεί. Δεν συμμετείχαν στο PSI και έχουμε κάθε λόγο να τηρήσουμε μια «σκληρή γραμμή» απέναντί τους.
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πρέπει να έχουμε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση πριν λάβουμε αποφάσεις.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Συμφωνώ. Πρέπει να μας ενημερώσουν πλήρως και μετά να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν μπορούμε να το αποφασίσουμε τώρα, χωρίς να έχουμε πλήρη εικόνα.
Τα 90 λεπτά
Εμπλοκή και νέο ραντεβού
Η σύσκεψη, η οποία δεν ξεπέρασε σε διάρκεια τα ενενήντα λεπτά, ολοκληρώθηκε με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος άφησε ένα «παράθυρο» ανοιχτό, λέγοντας ότι δεν έχουν αποκλειστεί οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας.
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία.
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πρέπει να βγάλουμε κυβέρνηση.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αφού όλοι μιλούμε για επαναδιαπραγμάτευση, δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το πρόβλημα. Δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να βρεθεί λύση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Γιατί δεν προχωράτε χωρίς εμάς;
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Ας διακόψουμε τώρα. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να είστε έτοιμοι να επιστρέψετε, εφόσον παραστεί ανάγκη. Θα δω τους ηγέτες των άλλων κομμάτων και ίσως να τα ξαναπούμε.
Γιάννης Σαραντάκος
Η επιστολή Παπαδήμου
Δραματική έκκληση για την οικονομία
Ηταν εξαιρετικά αποκαλυπτικό το σημείωμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στον Κ. Παπούλια, ο οποίος του ζήτησε να περιγράψει γραπτώς τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, στην εν λόγω επιστολή ο κ. Παπαδήμος αναφέρεται στις εξελίξεις σχετικά με τα δραματικά διαθέσιμα και τις μεγάλες δυσκολίες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει το Δημόσιο μέσα στον Ιούνιο, καθώς και στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Παπούλιας θεώρησε ορθό να μην παραδώσει το σημείωμα στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά να τους ενημερώσει με τρόπο που να μην προκαλούσε εν συνεχεία πρόβλημα αντί για λύση.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Παπαδήμος προτίμησε να μην ενημερώσει ο ίδιος σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτιμώντας ότι η όποια κίνηση θα χαρακτηριζόταν ενδεχομένως παρέμβαση τη στιγμή που αναζητείτο διά των διερευνητικών εντολών κυβερνητική λύση. Ετσι αποφάσισε να μεταφέρει την αγωνία του και να ενημερώσει τον Πρόεδρο, ο οποίος και είχε τη δυνατότητα στη συνέχεια να αναγνώσει την επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς.
http://content-aka.ethnos.gr/filesystem/images/20120514/engine/assets_LARGE_t_942_43378828_type11484.jpg
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: