Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ «Αν σταματήσει η χρηματοδότηση, τελειώσαμε όλοι» Δυστυχώς η οικονομία της χώρας και το τραπεζικό της σύστημα εξαρτώνται από τους εταίρους μας. Αυτοί είναι το οξυγόνο

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

«Αν σταματήσει η χρηματοδότηση, τελειώσαμε όλοι»
Με κομμένη την ανάσα οι Ελληνες τραπεζίτες παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις και προσδοκούν σε σχηματισμό κυβέρνησης.
«Οταν υπάρχει..
πολιτική σταθερότητα, όλα τα προβλήματα αντιμετωπίζονται», αναφέρει επικεφαλής μεγάλης τράπεζας και συνεχίζει: «Δυστυχώς η οικονομία της χώρας και το τραπεζικό της σύστημα εξαρτώνται από τους εταίρους μας. Αυτοί είναι το οξυγόνο. Αν σταματήσει η χρηματοδότηση, τελειώσαμε όλοι. Και πρώτοι από όλους οι πολιτικοί».
Οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για «κλονισμό της εμπιστοσύνης» της τρόικας και της Ευρωζώνης κατά πόσον η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την πορεία της εντός του ευρώ και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όπως υπεγράφησαν στο Μνημόνιο.
Και σημειώνουν πως η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει σύντομα κυβέρνηση, που θα έχει ορίζοντα διετίας και να αναλάβει την επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου.
Μάλιστα οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών έχουν απευθύνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, για τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, για να αποφύγει η χώρα τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.
Αλλά και ο κ. Παπαδήμος, με την επιστολή που έστειλε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκφράζει την ίδια αγωνία και ζητεί να επισπευσθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ζητεί να προχωρήσει άμεσα η μεταφορά των 18 δισ. ευρώ (από τα 25 δισ. που έχει λάβει το ΤΧΣ υπό μορφή ομολόγων EFSF) στις τράπεζες, ώστε να διασφαλισθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.
Οπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, η χρηματοδότηση της χώρας μέχρι το 2014 και η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υλοποιηθούν μόνο αν η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Κατάρρευση
Εξοδος της χώρας από το ευρώ θα οδηγήσει σε απόλυτη κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα, αφού οι καταθέτες θα αποσύρουν τα χρήματά τους, τα επιτόκια θα εκτοξευθούν, οι επισφάλειες θα ανέβουν σε ποσοστά-ρεκόρ.
Παράλληλα, η μόνη γραμμή χρηματοδότησης θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την κάλυψη των αναγκών του κράτους (π.χ. για την ασφάλεια, νοσοκομεία κλπ.).
Ενώ οι δανειολήπτες θα βρεθούν σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες.
Προς το παρόν οι καταθέτες έχουν επιδείξει ιδιαίτερη σύνεση και ψυχραιμία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα report των τραπεζών, το Σαββατοκύριακο 12-13 Μαΐου τα ποσά που αναλήφθηκαν από το δίκτυο των ΑΤΜ ήταν λιγότερα σε σχέση με το προηγούμενο. Σημειώνουμε ότι οι συνήθεις αναλήψεις τα Σαββατοκύριακα είναι 65 με 70 εκατ. ευρώ.
Εφη Καραγεώργου-efikar@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: