Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ο Θρύλος πρωταθλητής Ευρώπης - Νίκη 62-61 επί της ΤΣΣΚΑ για το τελικό της Ευρωλίγκα στο μπάσκετ - βιντεο

Δευτέρα 14 Μαίου 2012
Με απίστευτη ανατροπή ο Ολυμπιακός νίκησε 62-61 την ΤΣΣΚΑ και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της!  Η νεανική ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς επέστρεψε στο παιχνίδι ανατρέποντας μιά.. διαφορά 19 πόντων, με τους νεαρούς Ελληνες παίκτες,  τον Παπανικολάου, τον Μάντζαρη τον Πρίντεζη, τον Σλούκα  να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Ο Πρίντεζης σκόραρε στο τελευταίο δευτερόλεπτο για το τελικό 62-61.  
Ο Ολυμπιακός πήγε στην Κωνσταντινούπολη ωςαουντσάιντερ. Κανείς δεν τους υπολόγιζε όχι μόνο για τον τίτλο στην Ευρωλίγκα, αλλά και ως φιναλιστ του τελικού. Τα δείγματα γραφής όμως είχαν φανεί από τα πλέι-οφ, όταν άφησαν εκτός φάιναλ-φορ τη Σιένα.
Ο Ντούσαν  Ιβκοβιτς είχε καταφέρει να γυαλίζει το μάτι των παικτών του. Μόνον έτσι θα μπορούσαν να γυρίσουν ένα τέτοιο παιχνίδι.
Και μάλιστα, κόντρα σε μία ομάδα όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, πάλι με προπονητή τον μεγάλο Ντούσαν Ιβκοβιτς τότε στη Ρώμη το 1997, ήρθε ο δεύτερος τίτλος στην Κωνσταντινούπολη.


Το πιό ουσιαστικό είναι ότι οι  νεαροί παίκτες του Ολυμπιακού υπόσχονται πολλά για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ. Ο Κώστας Παπανικολάου, που έκανε το ματς της ζωής του. Κι ακόμα, ο Μάντζαρης που έπαιξε σπουδαία άμυνα, ο Σλούκας από τους πρωτεργάτες της ανατροπής η οποία έγινε χωρίς την παρουσία του Σπανούλη στο παρκέ.


Ο τελευταίος  ήταν χωρίς αμφιβολία ο καθοδηγητής όλων αυτών των παικτών στο παρκέ, αφού έχει την τεράστια εμπειρία αυτών των αγώνων.


Κι όμως, ήταν ένας τελικός που τίποτα δεν έδειχνε -τουλάχιστον στην αρχή και έως το τέλος της τρίτης περιόδου τι θα επακολουθούσε.


Ενας Ολυμπιακός με τεράστια προβλήματα στην επίθεση που έμεινε σχεδόν επτά λεπτά χωρίς καλάθι και επέτρεψε στην ΤΣΣΚΑ να πάρει διαφορά, μία ομάδα με πολλά λάθη, μεγάλη αστοχία και ευάλωτη  στα ρημπάουντ.


Στο ημίχρονο η διαφορά  ήταν στο +14 για την ΤΣΣΚΑ (34-20) και στο 28' είχε φτάσει στο +19 (53-34). Κάπου εκεί, άρχισε κάτι να αλλάζει. Εως τότε, ο Ολυμπιακός είχε σκορ μόλις από τρεις παίκτες (Σπανούλη, Αντιτς, Παπανικολάου).


Τι άλλαξε; Πρώτα απ' όλα η άμυνα, που έγινε πιό πιεστική, και στη συνέχεια, άρχισαν και σκόραραν κι άλλοι παίκτες. Ο Μάντζαρης, ο Σλούκας, ο Πρίντεζης. Η διαφορά άρχισε σταδιακά να μειώνεται.


Στα τελευταία δευτερόλεπτα το θρίλερ έφτασε στην αποκορύφωση του. Στο 1.05 ο Πρίντεζης μείωσε σε 60-58. Ακολούθησε ένα άστοχο σουτ του Τεόντοσιτς, μία λάθος επιλογή του Πρίντεζη και το σκορ έγινε 61-58 με 1/2 βολές του Τεόντοσιτς.

Στα 10'' ο Παπανικολάου με δύο βολές έκανε  το 61-60. Οι παίκτες του Ολυμπιακού κάνουν φάουλ χωρίς να κυλήσει χρόνος, αλλά ο Σισκάουσκας αστοχεί και στις δύο βολές.

Τελευταία επίθεση: Ο Σπανούλης κάνει την κίνηση στην κατάλληλη στιγμή πασάρει στον Πρίντεζη που σκοράρει και ανεβάζει τον Ολυμπιακό  στην κορυφή της Ευρώπης.


Ο Ολυμπιακός τέλειωσε το ματς με 11/26 δίποντα, 8/22 τρίποντα, 16/27 βολές, 21-7ρ, επτά κλεψίματα, 20 λάθη, οκτώ ασιστ και μία τάπα.


Η ΤΣΣΚΑ, είχε 16/30 δίποντα, 6/16τρίποντα, 11/19 βολές, 27-6 ρημπάουντ, εννέα κλεψίματα, ένδεκα ασιστ, τρεις τάπες.        


Τα δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62


ΤΣΣΚΑ: Τεόντοσιτς 15(4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12(1), Βορόνοφ, Βορόντσεβιτς, Σβεντ 3, Καούν 2, Κριάπα 3(1), Γκόρντον 2.


Ολυμπιακός: Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15(2/4δ,2/5τρ,5/8β, 2ασ), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3(1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12 (5/9δ,0/3τρ,2/3β,4ρ), Παπανικολάου 18(2/2διπ., 3/3τρ., 5/6β,4ρ), Μάντζαρης 3(1), Σλούκας 4, Λο.
  - (ΝΕΑ) 

2 σχόλια:

ΠΛΗΘΩΝ είπε...

Τέλειος αγώνας , είχα να νιώσω έτσι από τότε που πήραμε το ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο , αν και δεν είμαι Ολυμπιακός ένιωσα σαν να έπαιζε η εθνική , ένιωσα πολύ Έλληνας !!

Ο παικτης.τυχερα παιχνιδια και οχι μονο.
http://paikths.blogspot.com/

φωτογραφιες ζωης
http://fwtografieszwhs.blogspot.com/

ΠΛΗΘΩΝ είπε...

-