Τρίτη 15 Μαΐου 2012

«Σχηματίστε αμέσως κυβέρνηση» Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά όχι μόνο την Αθήνα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση

Τρίτη 15 Μαΐου 2012
Η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ, φτάνει η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Για τον λόγο αυτό ..προειδοποιούν σε διάφορους τόνους, άλλοτε πιο αυστηρά και άλλοτε πιο ήπια, για την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση και να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά όχι μόνο την Αθήνα αλλά και την ΕΕ αφού η κρίση χτυπάει πλέον την πόρτα και της Ισπανίας.

Αυτό το μήνυμα προσπάθησε να περάσει η Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας σε γερμανικό σχολείο την ώρα που στις Βρυξέλλες εξελισσόταν η κρίσιμη συνάντηση του Eurogroup. Η Σιδηρά Καγκελάριος πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα να μείνουν οι Ελληνες στην ευρωζώνη. «Φυσικά και μπορούν να τα καταφέρουν οι Ελληνες». Η Ελλάδα «θα είναι πάντα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης... Η αλληλεγγύη θα πάψει μόνο εάν η Ελλάδα δηλώσει ότι δεν θα τηρήσει τη συμφωνία» προειδοποίησε.
«Φυσικά» και ανησυχεί για την κατάσταση στη χώρα μας η Καγκελάριος, όπως είπε στους μαθητές, επειδή πιστεύει «ότι οι άνθρωποι (στην Ελλάδα) που δεν φταίνε σε τίποτε σήμερα πρέπει να πληρώσουν για τα λάθη του παρελθόντος». Η κατάσταση στην Ελλάδα «δεν θα οδηγήσει σε εμφύλιο» απάντησε η Μέρκελ σε ερώτηση άλλου μαθητή που εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα μας.
Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ πάντως ήταν πολύ πιο σκληρή προσερχόμενη στο Eurogroup αφού, όπως είπε, οι πιστωτές θέλουν να δουν να εφαρμόζονται οι όροι και πως η Ελλάδα μπορεί ακόμη και να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Το τίμημα εάν αποφασίσουν (οι Ελληνες) να φύγουν από το ευρώ είναι πολύ μεγάλο» είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς. Στις αγορές πληθαίνουν οι φήμες ότι οι «παίκτες» (traders) ετοιμάζονται να κάνουν συναλλαγές και σε δραχμές ενώ πολυεθνικές εταιρείες με παρουσία στη χώρα μας ετοιμάζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα. Το εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ προκάλεσε βουτιά στο ευρώ, έριξε τα χρηματιστήρια και οδήγησε στα ύψη το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, χώρες οι οποίες κινδυνεύουν πλέον άμεσα από την κρίση στην Ευρώπη.
Είναι ενδεικτικό ότι ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοζέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάλο που βλέπει την «πυρκαγιά» της κρίσης να βρίσκεται έξω από την πόρτα της Ισπανίας έκανε επείγουσα έκκληση στα πολιτικά κόμματα στην Αθήνα να σχηματίσουν κυβέρνηση για να αποκλιμακωθεί η κρίση.
Το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα «για τη δική της επιβίωση και την επιβίωση της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ένωσης είναι να συγκροτήσει το συντομότερο δυνατόν κυβέρνηση και να πει το συντομότερο δυνατόν ότι η χώρα θα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας βοήθειας με τους Ευρωπαίους.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: