Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΕΛΣΤΑΤ: Σε βαθιά ύφεση 6,2%,η οικονομία και το Α' τρίμηνο του έτους

http://www.e-typos.com/content/elsta(4).jpg 
Τρίτη 15 Μαΐου 2012
Σε μεγάλη ύφεση της τάξης του 6,2% βρέθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, με τις προβλέψεις για επάνοδο στην... ανάπτυξη να είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες.
    
 Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ΑΕΠ μειώθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος κατά 6,2% και ανήλθε σε 40,761 δισ. ευρώ, από 43,448 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2011.
     
Η νέα μείωση του ΑΕΠ οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συρρίκνωση της κατανάλωσης (ως επί το πλείστον της ιδιωτικής) και των επενδύσεων (ιδιωτικών και δημόσιων). Στον αντίποδα, θεωρείται ότι μικρό ήταν το αντιστάθμισμα στη μείωση του ΑΕΠ από τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.
     
Επίσης, με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 η ύφεση στην ελληνική οικονομία ανήλθε σε 6,95% σε μέσα επίπεδα (-8% το α΄ τρίμηνο, -7,3% το β΄ τρίμηνο, -5% το γ΄ τρίμηνο και -7,5% το δ΄ τρίμηνο).
     
Σημειώνεται ότι στις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετέβαλλε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ στην Ελλάδα εφέτος και θεωρεί ότι η χώρα θα έχει ύφεση της τάξης του 4,7%, αντί του 4,4% των αρχικών εκτιμήσεων. Με αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία να είναι για πέμπτο συνεχή χρόνο σε βαθιά ύφεση.http://www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: