Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Προσγείωση στην πραγματικότητα

http://www.naftemporiki.gr/_images/naft-logo-220.gif 


Πέμπτη 10 Μαίου 2012
Στις πρόσφατες εκλογές, ζήσαμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, του δικομματισμού. Ηταν αναμενόμενο, ήταν αναπόφευκτο και δεν θα πρέπει να ξενίζει κανέναν, αφού οι λόγοι ήταν σαφείς: Πρώτον, η ύφεση...
που γκρέμισε ουσιαστικά το δίπολο, που έβαλε «λουκέτο» σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, βύθισε τους πολίτες -κυρίως τους νέους- στην ανεργία, «έπνιξε» την επιχειρηματικότητα και «στραγγάλισε» την πραγματική οικονομία και την αγορά, στερώντας κάθε ελπίδα για το αύριο.
Δεύτερον, η άγνοια την οποία έδειξαν στην πράξη να έχουν τα στελέχη των κομμάτων για την πραγματική εικόνα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Και προς αυτήν την κατεύθυνση δεν στάθηκαν αρκετά τα δείγματα επιθετικότητας που αντιμετώπιζαν από την κοινωνία τα προβεβλημένα κομματικά στελέχη. Επικρατούσε εφησυχασμός εκεί που τον πρώτο λόγο έπρεπε να έχει η αφύπνιση. Το πεζοδρόμιο φλεγόταν, αλλά κανείς δεν άκουγε.
Οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων πίστευαν ότι μπορούσαν να διαχειριστούν την κατάσταση με τις «κλασικές» συνταγές πολιτικής και τις παραδοσιακές κομματικές μεθόδους αντίδρασης, αλλά η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ διαφορετική από τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες τους.
Οι ψηφοφόροι, όμως, με την ψήφο της περασμένης Κυριακής, τους έδειξαν την κάρτα εξόδου από το πολιτικό παιχνίδι. Το ίδιο που θα κάνουν δηλαδή και σε οποιονδήποτε όψιμο επίδοξο διεκδικητή της εξουσίας θελήσει να παίξει κομματικά παιχνίδια με τα κεκτημένα του, με τις καταθέσεις του, με όσα επί σειρά δεκαετιών και αγώνων κατάφερε να αποκτήσει.
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, όπως δεν γυρίζει και η Ιστορία της χώρας που είναι συνδεδεμένη με το άρμα της Ευρώπης και του ευρώ. Ενα από τα πράγματα που έχουν λείψει από την πολιτική ζωή του τόπου είναι η παρουσίαση απτών λύσεων σε συγκεκριμένα προβλήματα.
Το σπορ «των ασκήσεων επί χάρτου», των μεγαλόστομων εξαγγελιών και μεγαλεπήβολων θεωριών, είναι γνωστό και έχει απορριφθεί από τη θέληση των πολλών. Η σκληρή ελληνική πραγματικότητα θέλει λύσεις άμεσες και χειροπιαστές, όχι ουτοπικές θεωρίες.
Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως όλες οι έως τώρα ενδείξεις υποδεικνύουν, θα έρθει πολύ σύντομα και κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει το ένστικτο των πολιτών, οπότε ας προσγειωθούν όλοι στην πραγματικότητα.
Γ. ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: