Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Το δίλημμα οικουμενική ή εκλογές

http://content-aka.ethnos.gr/filesystem/images/20120510/engine/assets_LARGE_t_942_43377158_type11484.jpg 

Πέμπτη 10 Μαίου 2012
Στη διευκόλυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποσκοπεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος. Καθώς η συνταγματική διαδικασία των διαβουλεύσεων πλησιάζει στο τέλος, τρία ονόματα αναμένεται να τεθούν στο ..τραπέζι για τη θέση του πρωθυπουργού. Είναι οι Γ. Δραγασάκης, Φ. Κουβέλης και Μαρία Δαμανάκη

Το δίλημμα οικουμενική ή εκλογές
Eνα δίλημμα που απαιτεί στάση εθνικής ευθύνης και ειλικρινή πρόθεση για την αποφυγή πρόωρων εκλογών έχουν στα χέρια τους οι πολιτικοί αρχηγοί, αν και από χθες ο κ. Αλέξης Τσίπρας έκοψε στην πραγματικότητα κάθε «γέφυρα» για τη συγκρότηση κυβέρνησης.
Η διερευνητική εντολή επιστρέφεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα την παραδώσει στον τρίτο κατά σειρά εκλογής αρχηγό, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η πρόταση του κ. Βενιζέλου πάντως μπορεί, κατά πολλούς, να υπερβεί την προεκλογική διάθεση (ξανά) της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και να διευκολύνει έστω και στο παρά πέντε τη συζήτηση για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αντί να επαναφέρει τη χώρα στις κάλπες και στην επιδείνωση της «οριακής» οικονομικής κατάστασης.
Οι πληροφορίες λένε ότι, έχοντας τη διερευνητική εντολή, ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να κρατήσει ανοιχτή τη «γέφυρα» του διαλόγου μέχρι τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο (πιθανόν το Σάββατο), ώστε να εξαντλήσουν από κοινού όλα τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης με οικουμενική κυβέρνηση, στην οποία να συμμετέχουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ.
Είναι πασιφανές ότι η χθεσινή μέρα, με αλλεπάλληλες κορυφαίες συναντήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, έδειξε ότι ο «εντολοδόχος» κ. Τσίπρας, μετά την «παραίνεση» για δήλωση μετανοίας όσων υπέγραψαν τη δανειακή σύμβαση, έκανε μόνο ρητορικά βήματα πίσω και προσήλθε στα «ραντεβού» με προειλημμένες αποφάσεις. Θα καταφέρει ο κ. Βενιζέλος να μεταπείσει τον Αλέξη Τσίπρα, με βάση τα επιχειρήματά του για την εθνική ανάγκη να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να μην τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοδότηση μισθών και συντάξεων; Και οι άλλοι αρχηγοί;
Ψύχραιμοι πολιτικοί αναλυτές διαπιστώνουν ότι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί εμφανίστηκαν διατεθειμένοι ναι μεν να διατηρήσουν βασικές «κόκκινες γραμμές», αλλά ταυτόχρονα να κάνουν βήματα συνεννόησης, προκειμένου να μην προσκληθούν μέσα σε ελάχιστες μέρες πάλι οι πολίτες να πάρουν θέση, διότι οι πολιτικές ηγεσίες αδυνατούν να συμβάλουν αποφασιστικά κατά της ακυβερνησίας!
Nηφάλιες αποφάσεις
Η αλήθεια είναι ότι η τελευταία ευκαιρία για όσους όντως επιδιώκουν τη συναίνεση είναι το συμβούλιο αρχηγών, όπου, εάν το επιθυμούν, τα πρακτικά της συνεδρίασης μπορεί να συμπεριλάβουν νηφάλιες και συνετές αποφάσεις - ή, βέβαια, σε περίπτωση αδιεξόδου, την παραπομπή σε νέες κάλπες εντός του Ιούνη!
Ο κ. Βενιζέλος, πάντως, εξακολουθεί να στηρίζει «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», χωρίς να θέτει όρους, παρά μόνο να υπενθυμίζει στους συνομιλητές του την ύψιστη υποχρέωση για την παραμονή στο ευρώ.
Στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα επανέλαβε αναλυτικά την πρότασή του, είπε ότι ήταν λάθος της ΕΕ να ζητήσει υπογεγραμμένες επιστολές και... διπλό λάθος το δικό του που ξανάνοιξε το θέμα για μια απευθείας ανταλλαγή γραμμάτων των κομμάτων με τους εταίρους!
Επίσης ο κ. Βενιζέλος, εξηγώντας ότι η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο, ξεκαθάρισε στον κ. Τσίπρα ότι δέχεται και άλλες εναλλακτικές προτάσεις, αλλά δεν δίνει «λευκή επιταγή» για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης, χωρίς εγγυήσεις και συμφωνίες που φυσικά δεν ωριμάζουν με δημόσιες παρεμβάσεις...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Διγλωσσία από τον Τσίπρα
Με έκπληξη υποδέχθηκε χθες ο κ. Βενιζέλος τις «αποκαλύψεις» που έκανε προς την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ο κ. Τσίπρας, σχετικά με την κουβέντα που είχαν λίγο νωρίτερα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.
«Αλλα είπε μέσα και άλλα έξω», απάντησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στις απανωτές ερωτήσεις των στελεχών που συμμετείχαν στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στην Ιπποκράτους. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της ΚO του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος θα απαντήσει συγκεκριμένα σε βασικές αποστροφές του λόγου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας επίθεση για τη διαστρέβλωση των ειπωθέντων.
Πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα έχει συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου εφ' όλης της ύλης.
http://content-aka.ethnos.gr/filesystem/images/20120510/engine/assets_LARGE_t_942_43377158_type11484.jpg
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: