Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Οξύνεται η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Εντονες διεργασίες στα κόμματα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEheQnft112eGh3hdqGj53m73Fqzt318oiUyrQqekOAMsQBxhkWVJ3Smd1VW7xB7iF8KwJD1aFXKtV-0Y6EV3d_ormJ2vH1kynN3ccAScJO6Cd33JXDAzJ02xD8EmPxXtqYIsxuw7rmcCEg/s400/2012.jpg 

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012
Εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για συνεργασίες εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Σε συμφωνία συνεργασίας κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, Νέα ...
Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ ο ΛΑΟΣ αποφάσισε την αυτόνομη κάθοδό του στις εκλογές. Τις δυνάμεις τους ενώνουν επίσης Δράση και Δημιουργία Ξανά. Να μην κατέβει αυτόνομα στις εκλογές αποφάσισε και η Κοινωνική Συμμαχία.
Συνεργασία ΝΔ - ΔΗΣΥ
Η συνεργασία ΝΔ - ΔΗΣΥ αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας και σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Μπακογιάννη θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ο κ. Μαρκογιαννάκης στην πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, ο κ. Λ. Αυγενάκης στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Ηρακλείου και ο κ. Γ. Κοντογιάννης στην πρώτη θέση στην Ηλεία.
Συνεδριάζει εν τω μεταξύ στις 15.00 το Πολιτικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Αναβρασμός επικρατεί και στο στρατόπεδο του ΛΑΟΣ, μετά την απόφαση για μη συστράτευση με τη ΝΔ. Πρώην βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Αθ. Πλεύρης, Κ. Κιλτίδης και Κυρ. Βελόπουλος, έχουν καταστήσει σαφές ότι διαφωνούν με την απόφαση του προέδρου και έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσχώρησή τους στη ΝΔ.
Εν τω μεταξύ, την πρόθεσή του να στηρίξει ενεργά τη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ο Στέλιος Σταυρίδης, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΔΡΑΣΗΣ+ΦΙΣ.
Στη δήλωσή του ο κ. Σταυρίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι μετά την 6η Μαΐου η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και πως στις επόμενες εκλογές διακυβεύεται η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, «από τους λαϊκιστές που πουλάνε ψεύτικη ελπίδα στο λαό».
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνει, «είναι επιβεβλημένο η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα και να ενισχύσει την εκλογική της δύναμη, διότι μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε τους ανεύθυνους δημαγωγούς, που θέλουν να πάνε την Ελλάδα 50 χρόνια πίσω και να οδηγήσουν τον λαό στην απόλυτη εξαθλίωση».
Καταλήγοντας ξεκαθαρίζει ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι υποψήφιος ούτε με τη ΔΡΑΣΗ, ούτε με κανένα άλλο κόμμα, αλλά θα στηρίξει ενεργά τη Νέα Δημοκρατία.
Κοινή κάθοδος από Δράση - «Δημιουργία ξανά»
Την ίδια ώρα, σε κοινή κάθοδο στις εκλογές συμφώνησαν Δράση και Δημιουργία Ξανά, όπως έγραψε αργά το βράδυ στο λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της Δράσης, Στέφανος Μάνος.
Η συνεργασία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα αύριο, Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα δύο κόμματα θα «κατέβουν» ως συνασπισμός, διατηρώντας την ξεχωριστή τους οντότητα.
Σήμερα το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της Δράσης, η οποία είχε ήδη εξουσιοδοτήσει με απόφασή της τον κ. Μάνο για τις διαβουλεύσεις με άλλους χώρους και προσωπικότητες.
Δεν θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές η Κοινωνική Συμφωνία
Να μην κατέβει αυτόνομα στις εκλογές αποφάσισε και η Κοινωνική Συμφωνία, απευθύνοντας πρόταση συνεργασίας σε ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους Πράσινους.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Κοινωνική Συμφωνία απευθύνει πρόταση συνεργασίας, στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής σύγκλισης, προς όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές, πατριωτικές και αριστερές δυνάμεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινά διαδικασίες διαλόγου με τις δυνάμεις αυτές, απευθυνόμενη στο ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και δίκτυα και ομάδες πολιτών για τη δυνατότητα διερεύνησης προγραμματικής σύγκλισης και προεκλογικής συνεργασίας των δυνάμεων αυτών.
Αυτόνομα στις εκλογές οι Οικολόγοι-Πράσινοι
Αντιθέτως, οι Οικολόγοι-Πράσινοι αποφάσισαν την αυτόνομη συμμετοχή τους στις εκλογές του Ιουνίου, με πλειοψηφία 78% κατά το Έκτακτο Εκλογικό Συνέδριό τους που πραγματοποιήθηκε 19 - 20 Μαΐου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η άποψη που υποστήριζε τις προεκλογικές συνεργασίες συγκέντρωσε το 18,1% ενώ το 3,9% ήταν λευκά.
Παράλληλα, επικυρώθηκε η ομόφωνη πρόταση του Πανελλαδικού Συμβουλίου που κατατέθηκε να είναι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας η Ιωάννα Κοντούλη και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις επικείμενες εκλογές. Και οι δύο αποδέχτηκαν τη σχετική πρόταση.
Κατά της πρότασης του Πανελλαδικού Συμβουλίου ψήφισαν 2 σύνεδροι ενώ καταγράφηκαν και 5 λευκά.
Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Ομιλία Α. Τσίπρα στην KΠΕ του Συνασπισμού κλίκ εδώ για βίντεο
Την ίδια ώρα ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας χθες στην κεντρική πολιτική επιτροπή του Συνασπισμού, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «χυδαία επιχείρηση προπαγάνδας» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζήτησε καθαρή λαϊκή εντολή για να ακυρωθούν οριστικά οι πολιτικές «που μας βυθίζουν στην ύφεση και στη δυστυχία» [Βλέπε άρθρο] .
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο καταλόγισε «εμφυλιοπολεμική ορολογία, αντίληψη και επιχειρηματολογία». Τον κατηγόρησε ακόμη ότι «στο ένα πόδι στέκεται με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί και την νεοφιλελεύθερη μεταγραφή της κ. Μπακογιάννη και στο άλλο πόδι με τα ακροδεξιά στελέχη- επίσης εκ μεταγραφής- και με μία νοοτροπία που μας οδηγεί πάλι στους ''εχθρούς του έθνους''».
Κάλεσε τέλος τον πρόεδρο της ΝΔ να «σταματήσει να ασχολείται με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και να ασχοληθεί με τις συνιστώσες της διαπλοκής. Αυτές που τον υιοθέτησαν και αυτές που υιοθέτησε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στα ψηφοδέλτιά του».
Απαντώντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης υποστήριξε ότι «οι πολλές αντικρουόμενες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ βάζουν σε κίνδυνο την Ελλάδα και κρύβουν την αλήθεια στο λαό».
Επιτιθέμενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Αλλού ο κ. Τσίπρας λέει πως θα καταργήσει μονομερώς το Μνημόνιο και αλλού θα το επαναδιαπραγματευτεί. Αλλού μιλάει για πρόγραμμα και αλλού ομολογεί πως δεν το έχουν φτιάξει ακόμα. Αλλού δεσμεύεται για κεφαλικό φόρο σε όσους παίρνουν πάνω από 20.000 ευρώ το χρόνο, αλλού απειλεί τις καταθέσεις και αλλού κατηγορεί τους άλλους για τις συνέπειες της δικής του επιπολαιότητας». «Είναι αδύνατον, πια, να παρακολουθήσει κανείς τις μεταλλάξεις και το αλαλούμ του κ. Τσίπρα» πρόσθεσε.
«Το γαρ πολύ του μνημονίου γεννά παραφροσύνη» απάντησε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: