Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Η εφαρμογή του μνημονίου φταίει για την αποτυχία του, λέει η τρόικα Ρίχνουν το φταίξιμο στην Ελλάδα


Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012
Εξηγήσεις στο ευρωκοινοβούλιο έδωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας για την συνταγή της λιτότητας που έχουν επιβάλλει...
στην Ελλάδα και τις αποτυχημένες προβλέψεις τους ότι η χώρα μας θα μπορέσει να ανακάμψει με τα μνημονιακά μέτρα.
Οι ερωτήσεις των ευρωβουλευτών ήταν σκληρές, όμως σκληρή ήταν και η στάση των αξιωματούχων, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τη συνταγή τους και ρίχνουν το φταίξιμο στην Αθήνα.

Ο αρμόδιος για την οικονομία επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται αρκετά γρήγορα για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

"Ο τρέχων ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και των προσαρμογών απέχει από το να είναι επαρκής για να κάνει τα δημόσια οικονομικά βιώσιμα στην Ελλάδα ή να κλείσει το χάσμα της ανταγωνιστικότητας", δήλωσε ο Όλι Ρεν στους βουλευτές της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις. Είπε επίσης ότι απαιτούνται "περαιτέρω προσπάθειες".

"Οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και οι θυσίες που ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει έως τώρα είναι σημαντικές. Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε", συμφώνησε ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο Ρεν χαρακτήρισε την "έλλειψη πολιτικής ενότητας" ως μια συνεχή "Αχίλλειο πτέρνα" που παρεμποδίζει τις προσπάθειες της Αθήνας στην εφαρμογή "απαιτητικών μεταρρυθμίσεων" και την ανάταξη των οικονομικών της.

"Η έλλειψη πολιτικής ενότητας, αν και βελτιώθηκε πρόσφατα, μπορεί μόνο να θεραπευτεί από τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες", δήλωσε ο Ρεν. "Η Τρόικα των ΕΕ - (ΕΚΤ) - ΔΝΤ μπορεί να διευκολύνει, μπορεί να επιτρέψει, μπορεί να υποστηρίξει", τόνισε ο Ρεν. "Αλλά στο τέλος, είναι οι ίδιοι οι Έλληνες που πρέπει να αναλάβουν δράση για την αναμόρφωση της χώρας τους και να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: