Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Στον δρόμο για την κάλπη

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ο εισαγγελέας στη δίκη για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, ο αξέχαστος Παύλος Δελαπόρτας, συνήθιζε να λέει θυμόσοφα πως «ακόμη κι αν ο μύλος ξεμείνει από αλεύρι, τη γενειάδα του να τινάξει ο μυλωνάς ένα καρβέλι ψωμί θα το..
βγάλει». Κάπως έτσι ήταν τα πράγματα και για το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί οι μετρήσεις να το είχαν φτάσει μέχρι και στο 8%, αλλά πιστεύω ότι δύσκολα θα βρισκόταν κάποιος σοβαρός αναλυτής που θα υποστήριζε ότι στις εκλογές, όποτε κι αν γίνονταν, θα έπεφτε κάτω από το 20%.
Κι αυτό όχι μόνο επειδή τα μεγάλα κόμματα δεν διαλύονται από τη μια μέρα στην άλλη. Ούτε επειδή η αλλαγή ηγεσίας θα του προσέδιδε αυτόματα μια νέα δυναμική. Η βασική αιτία ήταν και είναι η αδυναμία όλων των άλλων να καταθέσουν μια συγκροτημένη και αξιόπιστη πρόταση για την «επόμενη μέρα». Αυτό είναι που έχει διασώσει το ΠΑΣΟΚ, παρά τα λάθη και τις ολιγωρίες του.
Πρόταση για την έξοδο από την κρίση χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη και μνημόνια, δυστυχώς, δεν έχει κατατεθεί από κανέναν. Αρα η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη. Κι εκείνο που θα κληθούμε να κάνουμε στις εκλογές που έρχονται είναι να διαλέξουμε τον οδηγό σ' αυτή την πορεία. Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, ή και τους δύο. Ολοι οι άλλοι αρνούνται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να μπουν στο παιχνίδι. Και το εκλογικό σώμα δεν θα κληθεί μόνο να διαμαρτυρηθεί και να καταγγείλει αλλά και να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα της ελπίδας. Αυτή την πραγματικότητα μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν τη βλέπουν.
Μέχρι και πριν από μερικούς μήνες όλα έδειχναν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα έφτανε στην αυτοδυναμία, αλλά θα κέρδιζε με διαφορά τις εκλογές. Σήμερα η βεβαιότητα αυτή δεν υπάρχει. Και απόδειξη είναι η τακτική με την οποία πολιτεύονται ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του. Το μόνο που μέχρι στιγμής καταφέρνουν είναι ν' αποδεικνύουν την ανεπάρκειά τους στο παιχνίδι που έχουν επιλέξει να παίξουν. Κραυγαλέα απόδειξη η ιστορία του Μιχελάκη με τις προσλήψεις στα ΕΛ.ΤΑ. Δεν νομίζω να έχει προηγούμενο στα πολιτικά χρονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: