Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Καταργείται το ΨΝΠΟ και εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης

 Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012 Τοπικά

Η συγχώνευση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Μαΐου όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο 2
Την κατάργηση του ΨΝΠΟ ως Nομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, όπως και των άλλων ψυχιατρικών δομών..
της χώρας, προανήγγειλε ο αναπληρωτής διοικητής του Μανώλης Κοσμαδάκης.
Η εξέλιξη αυτή προβλέπεται στο μνημόνιο 2 και η διαδικασία της περιγράφεται στο κεφάλαιο Ι': Διατάξεις Ψυχικής Υγείας, άρθρα 30-32.
Από την ψήφισή του λοιπόν έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου. Μέχρι τότε, η διοίκηση θα πρέπει να έχει καταθέσει έκθεση, όπου θα περιέχεται και η απογραφή της περιουσίας του ΨΝΠΟ. Έτσι, με την κατάργησή του, θα ενταχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, ως ψυχιατρικό τμήμα.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη αυτή, ο κ. Κοσμαδάκης τόνισε ότι δεν προβλέπεται μεταφορά οργανικών ή προσωποπαγών θέσεων χωρίς διαπιστωτική πράξη του διοικητή της 3ης ΥΠΕ. Επιπλέον, απαγορεύεται κάθε εσωτερική μετακίνηση εργαζομένων, με τον αναπληρωτή διοικητή να συμπληρώνει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση.
Παρακάτω, ακολουθούν τα άρθρα που προβλέπουν την κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
Κατάργηση Ψυχιατρικών Νοσοκομείων
«1. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Δημόσιο Παιδιατρικό Νευροψυχιατρικό Νοσοκομείο Ραφήνας» καταργείται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
2. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων» καταργείται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων ως Ψυχιατρικό Τμήμα.
3. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Τρίπολης» καταργείται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης ως Ψυχιατρικό Τμήμα.
4. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας» καταργείται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ως Ψυχιατρικό Τμήμα.
5. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου» καταργείται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης ως Ψυχιατρικό Τμήμα».
Στη συνέχεια, το άρθρο 31 ρυθμίζει θέματα προσωπικού, όπως διατήρηση θέσεων και μισθοδοσίας.
ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
«1. Τα δικαιώματα των εργαζομένων στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που καταργούνται δεν θίγονται. Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού που υπηρετεί στα καταργούμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μεταφέρονται στο νοσοκομείο που εντάσσεται ως Ψυχιατρικό Τμήμα για τη στελέχωση του ψυχιατρικού τμήματος.
2. Οι ιατροί που υπηρετούν στα καταργούμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου κατά το χρόνο ένταξης μεταφέρονται αυτοδικαίως με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, βαθμό και ειδικότητα που κατέχουν, στο αντίστοιχο νοσοκομείο.
3. Το πάσης φύσεως προσωπικό, που κατέχει οργανικές θέσεις κατά το χρόνο ένταξης, μεταφέρεται αυτοδικαίως με τις οργανικές θέσεις τους, στο οικείο νοσοκομείο που εντάσσονται με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, κλάδο, βαθμό και ειδικότητα που κατέχουν.
Για την υπηρεσιακή κατάσταση (άδειες, αποσπάσεις, μετακινήσεις, πειθαρχικές διαδικασίες, λύση υπηρεσιακής σχέσης κ.λ.π.) του ανωτέρω προσωπικού, εφαρμόζονται μετά την κατά τα άνω μεταφορά του στα νοσοκομεία υποδοχής, οι διατάξεις που διέπουν το αντίστοιχο προσωπικό των φορέων αυτών.
Το ίδιο προσωπικό, μετά τη μεταφορά του, μισθοδοτείται από τα νοσοκομεία υποδοχής και λαμβάνει τις αποδοχές της αντίστοιχης κατηγορίας (μισθολόγιο, επιδόματα, αποζημιώσεις κ.λ.π.) του προσωπικού αυτών. Το παραπάνω προσωπικό εξακολουθεί να διέπεται από το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς που είχε πριν από τη μεταφορά του στους φορείς υποδοχής.
4. Το προσωπικό που κατέχει προσωποπαγείς θέσεις διατηρεί τις θέσεις του, οι οποίες μεταφέρονται αυτοδικαίως ως προσωποπαγείς θέσεις στο αντίστοιχο νοσοκομείο.
5. Για την αυτοδίκαιη μεταφορά οργανικών ή προσωποπαγών θέσεων εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Διοικητή της οικείας Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας. Το προσωπικό που κατέχει θέσεις οργανικές ή προσωποπαγείς στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που καταργήθηκαν και εντάχθηκαν ως ψυχιατρικό τμήμα στο οικείο Νοσοκομείο, εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας απαγορευμένης κάθε εσωτερικής μετακίνησής του για οποιοδήποτε λόγο.
6. Οι οργανικές θέσεις και το προσωπικό που τις κατέχει του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Δημόσιο Παιδιατρικό Νευροψυχιατρικό Νοσοκομείο Ραφήνας» μεταφέρονται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο για να στελεχώσουν το κέντρο υγείας Ραφήνας - Πικερμίου με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, κλάδο, βαθμό και ειδικότητα που κατέχουν. Μετά τη στελέχωση του κέντρου υγείας Ραφήνας - Πικερμίου, οι εναπομείνασες οργανικές θέσεις και το προσωπικό μεταφέρεται με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, κλάδο, βαθμό και ειδικότητα που κατέχουν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας εντός της Περιφέρειας Αττικής.
Η μεταφορά οργανικών θέσεων και προσωπικού γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από εισήγηση του Διοικητή της 1ης Δ.ΥΠΕ., ο οποίος λαμβάνει υπόψη την αίτηση προτίμησης του υπαλλήλου αν έχει υποβληθεί και τις ανάγκες που υπάρχουν από έλλειψη προσωπικού στις κατηγορίες κλάδους και ειδικότητες στα νοσοκομεία ή στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας. Η εισήγηση υποβάλλεται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
7. Η μισθοδοσία του προσωπικού που μεταφέρεται είτε αυτοδικαίως είτε με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης βαρύνει μετά την μεταφορά του τον φορέα υποδοχής με ανάλογη εγγραφή της πίστωσης».
ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ-ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ
Τέλος, με το άρθρο 32 ρυθμίζονται θέματα περιουσίας, υποχρεώσεων αλλά και ορίζεται η υποχρέωση απογραφής μέχρι το τέλος του Μάη. Αναφέρεται λοιπόν ότι:
«1. Η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των καταργούμενων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου περιέρχεται αυτοδικαίως χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στο νοσοκομείο στο οποίο εντάσσονται.
Απαιτήσεις, υποχρεώσεις, πάσης φύσεως εκκρεμότητες που υφίστανται και ταμειακά υπόλοιπα κατά την κατάργηση των πιο πάνω νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου μεταφέρονται στα Νοσοκομεία στα οποία εντάχθηκαν. Εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από τα νοσοκομεία στα οποία εντάχθηκαν τα καταργούμενα νομικά πρόσωπα.
2. Μέχρι την 31-5-2012 το Διοικητικό Συμβούλιο των οικείων νοσοκομείων υποχρεούται σε διενέργεια απογραφής και σύνταξη σχετικής έκθεσης όλων των κινητών και ακινήτων που περιέρχονται στην κυριότητα του ή στα οποία αποκτά εμπράγματα δικαιώματα.
Απόσπασμα της έκθεσης απογραφής που περιγράφει τα ακίνητα και τα εμπράγματα δικαιώματα επί αυτών που αποκτώνται καταχωρίζεται ατελώς στα οικεία βιβλία του υποθηκοφυλακείου ή του κτηματολογίου. Η έκθεση απογραφής της κινητής περιουσίας καταγράφεται στα οικεία βιβλία των φορέων υποδοχής».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: