Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Αναδρομική αφαίμαξη για 50.000 υπαλλήλους

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120223/engine/assets_LARGE_t_942_43350406_type11484.jpg 
Με βίαιο τρόπο εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο 50.000 υπάλληλοι του Δημοσίου. Εκτός από τη μείωση κατά 25% των αποδοχών τους, θα κληθούν να αποδώσουν αναδρομικά το επιπλέον ποσό που οι διοικητικές υπηρεσίες συμπεριελάμβαναν μέχρι τώρα στον ..
καταβαλλόμενο μισθό. Σε δεινή θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι που βαρύνονται με τραπεζικά δάνεια. Τα εκκαθαριστικά τους θα αθροίσουν ελάχιστα ευρώ ή θα είναι μηδενικά.

Καυτό το τρίμηνο από τον Απρίλιο και μετά για περίπου 50.000 δημόσιους υπαλλήλους. Εκτός από τις ανατροπές στους μισθούς τους θα κληθούν αναδρομικά να καταβάλουν αποδοχές που έχουν λάβει
Καυτό το τρίμηνο από τον Απρίλιο και μετά για περίπου 50.000 δημόσιους υπαλλήλους. Εκτός από τις ανατροπές στους μισθούς τους θα κληθούν αναδρομικά να καταβάλουν αποδοχές που έχουν λάβει


Καθίζηση θα υποστούν οι αποδοχές των 45-50.000 δημοσίων υπαλλήλων που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο νέο μισθολόγιο, αφού όπως περιλαμβάνεται σε διάταξη του εφαρμοστικού νόμου, εκτός των μειώσεων που θα έχουν από τις νέες αμοιβές οι οποίες θα φτάνουν μέχρι και το 25% των αποδοχών τους, θα πρέπει να αποδώσουν αναδρομικά σε 3 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και τα επιπλέον χρήματα που λάμβαναν από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι και την ημέρα που κατατάχθηκαν στο νέο βαθμολόγιο.
Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο (άρθρο 3 παράγραφος 1), μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να ενταχθούν στο νέο μισθολόγιο και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι (υπολογίζονται σε 50.000 κυρίως σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ) που οι υπηρεσίες διοικητικού των οργανισμών τους δεν έχουν προσαρμόσει τις μισθολογικές απολαβές με το νέο Βαθμολόγιο - μισθολόγιο.
Από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα έχουν απώλειες μέχρι και 25% σε σχέση με τις απολαβές που είχαν το 2010 -όπως προβλέπει ο νόμος 4024/2011 για το πρώτο έτος εφαρμογής των νέων μισθών στο Δημόσιο- και θα πρέπει να υπολογιστούν τα επιπλέον χρήματα που λάμβαναν από τον Νοέμβριο του 2011. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος σε ΟΤΑ με 28 χρόνια προϋπηρεσία είχε μηνιαίες μεικτές αποδοχές 1.777 ευρώ με το παλαιό μισθολόγιο.
Αναδρομική αφαίμαξη για 50.000 υπαλλήλους
Με το νέο μισθολόγιο θα λαμβάνει 1.509 ευρώ (μεικτές αποδοχές). Εάν ενταχθεί στο νέο μισθολόγιο από τον Μάρτιο τότε θα χάσει 268 ευρώ από την εφαρμογή των νέων αποδοχών, ενώ θα πρέπει να αποδώσει και 1.072 ευρώ (268 ευρώ για 4 μήνες) που έλαβε επιπλέον από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο. Οι μεικτές αποδοχές που θα λάβει τους μήνες από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο θα είναι 1.115 ευρώ μεικτά (-357 ευρώ κάθε μήνα).
Θηλιά τα δάνεια
Σε δεινή θέση για το καυτό τρίμηνο των περικοπών θα βρεθούν όσοι υπάλληλοι έχουν δάνεια (στεγαστικά ή καταναλωτικά), αφού στον λογαριασμό τους αναμένεται να περισσέψουν ελάχιστα ευρώ.

Σε αντίστοιχη κατάσταση θα περιέλθουν και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, οι οποίοι αμείβονταν με το παλαιό μισθολόγιο μέχρι πρότινος, αφού εκκρεμούσε η απόφαση με την οποία θα καθορίζονταν οι απολαβές τους.
Στη νέα δανειακή σύμβαση αναφέρεται ρητώς ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα όλες οι διατάξεις που προβλέπονται στο νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του Δημοσίου.
Παράλληλα, στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται ότι το τρέχον έτος δεν θα αποδοθούν μισθολογικές ωριμάνσεις, ενώ τον Ιούνιο θα γίνει μελέτη προκειμένου να διαγνωστεί εάν το νέο βαθμολόγιο «ανεβάζει» το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο.
Νέο μισθολόγιο
Σε εκκρεμότητα τρεις αποφάσεις

Για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου εκκρεμούν 3 υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες αναμένονται άμεσα, αφού περιλαμβάνονται στα πρώτα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο. Συγκεκριμένα, εκκρεμεί η απόφαση για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», στο προσχέδιο της απόφασης περιλαμβάνονται 3 κλίμακες απόδοσης του επιδόματος: 150 ευρώ, 70 ευρώ και 30 ευρώ.
Σε κάθε κλίμακα θα ενταχθούν οι αντίστοιχες ειδικότητες ανάλογα με την επικινδυνότητα της εργασίας που ασκούν. Επίσης εκκρεμούν οι αποφάσεις για τον καθορισμό των αμοιβών που θα λαμβάνουν οι μετακλητοί υπάλληλοι καθώς και το ειδικό επιστημονικό προσωπικό π.χ. στις ανεξάρτητες Αρχές.
64.000 συμβασιούχοι
Κινδυνεύουν να μην πληρωθούν δύο μήνες

Τον κίνδυνο να μείνουν απλήρωτοι για τους επόμενους 1 ή 2 μήνες αντιμετωπίζουν περίπου 64.000 υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στους οποίους περιλαμβάνονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι συμβασιούχοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, που υπογράφηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι αποδοχές των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ευθυγραμμίζονται με το νέο μισθολόγιο αλλά αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου του 2011.
Σύμφωνα με την απόφαση, θα παρακρατηθούν οι επιπλέον αμοιβές που λάμβαναν οι συμβασιούχοι με το παλαιό μισθολόγιο από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ αναμένεται να ζητηθούν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» τα ποσά που έλαβαν από τον Νοέμβριο ακόμα και οι υπάλληλοι που έληξαν οι συμβάσεις τους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι όλοι οι συμβασιούχοι που έχουν αποζημιωθεί με περισσότερα χρήματα από αυτά που προβλέπει το νέο μισθολόγιο, ακόμα και αν έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, θα αναζητηθούν προκειμένου να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά που έλαβαν.
Παρά το γεγονός ότι στην απόφαση αναφέρεται η εφαρμογή του άρθρου 29 του νόμου 4024, που αναγράφει ότι η μείωση στις αποδοχές θα πραγματοποιηθεί σε ποσοστό έως και 25% τον πρώτο χρόνο και σε ισόποσες δόσεις τα επόμενα δύο χρόνια, στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά στην πλειονότητα 8μηνίτες υπαλλήλους, οι οποίοι πιθανότατα θα δουν τους μισθούς τους να «εξαφανίζονται», αφού οι συμβάσεις τους λήγουν εντός του έτους και δεν θα ανανεωθούν.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120223/engine/assets_LARGE_t_942_43350406_type11484.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: