Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΣΟΚ: Να γυρίσουν ή όχι οι διαγραφέντες;

 Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Το θέμα της επιστροφής ή μη των «ασώτων» στο ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος προκαλώντας ουκ ολίγες αναταράξεις.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη.. έκανε λόγο για ακρωτηριασμένο ΠΑΣΟΚ με την επισήμανση ότι δεν ισχύει πλέον μια δική του έκφραση για το «όλον ΠΑΣΟΚ», προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Χρήστου Παπουτσή που καυτηρίασε αυτή τη λογική και μίλησε για την ανάγκη ενότητας και αρτιμέλειας του Κινήματος.
Από τη μία πλευρά, η πλειονότητα όσων βουλευτών ψήφισαν υπέρ του Μνημονίου θεωρεί ότι η επανάκαμψη των συναδέλφων τους που δεν υποστήριξαν τη νέα δανειακή σύμβαση προϋποθέτει σύμπτωση στις πολιτικές απόψεις. Από την άλλη, όσοι καταψήφισαν το νέο δανειακό πρόγραμμα πιστεύουν ότι αφενός η ηγεσία θα πρέπει να λειτουργήσει ενωτικά και αφετέρου να αναγνωρίσει το λάθος της σε σχέση με την απομάκρυνσή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την προοπτική εξόδου τους και από τις λίστες.
Ηδη έχει ξεκινήσει δημόσιος διάλογος ανάμεσα στους εκφραστές των δύο απόψεων, κάτι που αποτυπώνεται και από τις θέσεις που διατύπωσαν για το επίμαχο θέμα μιλώντας στα «ΝΕΑ».
Σοφία Γιαννακά
Υπονόμευσαν συνειδητά το κόμμα
Κάποιοι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να καταψηφίσουν το Μνημόνιο μη συνειδητοποιώντας ίσως ότι βάζουν σε κίνδυνο τη χώρα. Πώς μπορεί να τεθεί θέμα επιστροφής τους στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνειδητά υπονόμευσαν ψηφίζοντας «όχι» και θέτοντας σε αμφισβήτηση τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό;

Σούλα Μερεντίτη
Η ενότητα δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός
Την ερώτηση σε σχέση με τη δυνατότητα επιστροφής τους πρέπει να την κάνουμε στους ίδιους. Η ενότητα δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Γιατί η ενότητα σε αμφίρροπες δυνάμεις φέρνει την ακινησία. Φαίνεται ότι δεν έχουμε ίδιες απόψεις και στόχους. Επομένως θα πρέπει να ερωτηθούν και να απαντήσουν τι ακριβώς πρεσβεύουν.
Θανάσης Οικονόμου
Θα είναι πλασματική η ενότητα του κόμματος
Ακόμη και στις διάφορες τάσεις υπάρχουν στιγμές που καλείσαι να αποφασίσεις για καθοριστικά πράγματα, για το μέλλον της χώρας. Δεν μπορούμε να διαγράψουμε με ευκολία το «ναι». Πώς θα συνυπάρξουμε; Θα είναι πλασματική η ενότητα. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί, θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη άποψη για το τι επιδιώκουμε πολιτικά.
Γιάννης Αμοιρίδης
Υπάρχουν και λόγοι αξιοπρέπειας
Πώς μπορώ να γυρίσω; Αν είναι να γυρίσω, θα πρέπει να ψηφίσω κιόλας. Για λόγους αξιοπρέπειας όμως δεν μπορεί να το κάνεις. Εχω δηλώσει ότι κάναμε την Ελλάδα νεκροταφείο και βάλαμε από πάνω μία λέξη: «διάσωση». Αυτά εν τέλει είναι θέματα της ηγεσίας. Να εξετάσει η ηγεσία τα θέματα και να πει: Οσοι πιστοί προσέλθετε. Και τότε θα μας αποβάλει ή θα μας αποδεχθεί η κοινωνία.
Λάμπρος Μίχος
Δεν θέλω να αποτελώ το άλλοθι κάποιων
Δεν μπορώ να ξαναμπώ στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και να πείθω τους πολίτες να ψηφίσουν τους ίδιους ανθρώπους που θα κάνουν τα ίδια πράγματα. Ούτε επιθυμώ να αποτελώ το άλλοθι κάποιων. Επίσης, δεν θέλω με αυτόν τον εκλογικό νόμο, με τον οποίο γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση μαύρου χρήματος, να διεξάγονται εκλογές. Δεν μπορώ να εξαπατώ τον κόσμο...
Οδυσσέας Βουδούρης
Ψήφισα στη βάση των αρχών του Κινήματος
Αυτό το οποίο συνέβη δεν είναι η απλή διαγραφή μερικών βουλευτών που διαφωνούν. Είναι μια διάσπαση εκ των άνω, που αποφασίστηκε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ψήφισα «όχι» με τη βαθιά συνείδηση ότι ψήφισα στη βάση των αρχών του Κινήματος. Διαγράφηκα με την απόφαση ενός προέδρου που έχει λήξει η θητεία του και δηλώνει απερχόμενος. Αρα το βασικό ερώτημα είναι: Τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε;ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: