Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συμφωνία για κούρεμα 53,5% και για δάνειο 130 δισ. ευρώ - Ενισχυμένη παρουσία και εποπτεία της τρόικας και της task force στην Ελλάδα

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, τη σημερινή μέρα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για το νέο πρόγραμμα στήριξης.. της χώρας για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης στις αρχές του Μαρτίου και την ολοκλήρωση του PSI, ώστε το ελληνικό χρέος να φθάσει στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020. «Φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Μέχρι την τελευταία στιγμή διαπραγματευτήκαμε σε πολλά επίπεδα. Φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος μειώνοντας το χρέος.
Σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισ. ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες διάρκειας 13 ωρών.
Το σχέδιο στήριξης προβλέπει ότι το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ.
Η συμφωνία για το κούρεμα

Σε συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους που εκπροσωπεί το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) για το κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατούν ιδιώτες κατά 53,5% (ή 107 δισ. ευρώ) κατέληξε η κυβέρνηση μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% και οι τίτλοι αυτοί θα διέπονται από το αγγλικό Δίκαιo.

Σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των Ιδιωτών Πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ χαιρέτισαν τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους κατά 107 δισ. ευρώ (το 50% του ελληνικού ΑΕΠ το 2011) και επιπλέον μειώνει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης κατά 150 δισ. ευρώ έως το 2020.

Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% για τα 30 χρόνια και 2,63% ώς το 2020. Θα ξεκινά από 2% για την περίοδο από το φετινό Φεβρουάριο ώς τον Φεβρουάριο του 2015, θα αυξάνεται σε 3% ώς τον Φεβρουάριο του 2020 και 4,3% έως το Φεβρουάριο του 2042.

Η μείωση στην ονομαστική αξία θα είναι 53,5%, μεγαλύτερη δηλαδή από το 50% που είχε συμφωνηθεί. Το υπόλοιπο 31,5% θα δοθεί σε 20 ομόλογα, λήξεως 11-30 ετών και το υπόλοιπο 11,5% σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του EFSF.

Ο Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για «μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν αρμόδιος επίτροπος δήλωσε ότι η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης.

Ενίσχυση της επιτήρησης

«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους» δήλωσε ο Ρεν.
Θα ενισχυθεί παράλληλα τόσο η παρουσία της task force στην Αθήνα που θα υποστηρίζεται και από εμπειρογνώμονες, όσο και η παρουσία της τρόικας προκειμένου να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον πλήρη συντονισμό.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Πρωθυπουργός
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, έκανε λόγο για συμφωνία ιστορικών διαστάσεων, η οποία όμως απαιτεί ακόμα να γίνουν πολλά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι πίσω από την απόφαση και το αποτέλεσμα κρύβονται οι θυσίες και οι προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού, τόσο αυτών που πιστεύουν στο πρόγραμμα όσο και αυτών που δεν πιστεύουν σε αυτό χωρίς να έχουν να προτείνουν μια άλλη λύση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο «για μία πολύ καλή συμφωνία».

Ο Ιταλός τραπεζίτης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για «τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι έκανε λόγο για ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη.

Η συμβολή του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει για το επίπεδο της συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας  τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του συμβουλίου  διοίκησης, δήλωσε ο γενική
διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θα προτείνω να συζητηθεί το θέμα στο συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι η βοήθεια του Ταμείου «θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου» στον τομέα των περικοπών δημοσίων δαπανών.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η συμβολή του Ταμείου θα περιορισθεί στο ποσόν των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν δεσμεύθηκε ούτε για συμμετοχή κατά τον εν τρίτον του ποσού, στο ύψος δηλαδή στο οποίο ανήλθε η συμβολή του ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

«Το συμβούλιο διοίκησης θα προσδιορίσει το ακριβές ύψος της συμβολής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», αποσαφήνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: