Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Άνω κάτω το ΠΑΣΟΚ στη Β. Ελλάδα - Ολική ανατροπή όσον αφορά το πολιτικό προσωπικό που αναδείχθηκε στις εκλογές του 2009 με το ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα φέρνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

http://nosokomeiolimnou.gr/wp-content/uploads/2011/05/PASOK-T-SHIRT-2.jpg 
Στην εκλογική καθίζηση του κόμματος, εξαιτίας της οποίας αναμένεται να υπάρξει δραματική συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησής του, ήρθε να προστεθεί η εκπαραθύρωση των βουλευτών οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη κομματική... γραμμή την προηγούμενη Κυριακή.
Ήδη από τους 43 βουλευτές τους οποίους εξέλεξε το 2009 το ΠΑΣΟΚ στις δεκαεπτά εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας δεκατρείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στους συνδυασμούς των επικείμενων εκλογών. Τρεις εξ αυτών μάλιστα, οι Γιώργος Φλωρίδης, Θωμάς Ρομπόπουλος και Αργύρης Λαφαζάνης, έχουν εγκαταλείψει ήδη το βουλευτικό αξίωμα. Το μεγάλο κούρεμα ωστόσο αναμένεται να γίνει στις προσεχείς εκλογές, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων πολιτικών αναλυτών στο ΠΑΣΟΚ θα αισθάνονται ευτυχείς, εάν κατορθώσουν να εκλέξουν περί τους είκοσι βουλευτές.
Από τους 22 οι οποίοι διαγράφηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.) οι επτά είναι βορειοελλαδίτες. Άλλοι τρεις περιλαμβάνονται σε αυτούς που έχουν τεθεί εκτός ψηφοδελτίων, επειδή καταψήφισαν το άρθρο 1.
Αρκετοί εξ αυτών, κυρίως όσοι περιλαμβάνονται στην «ομάδα των 9», θεωρούν ότι ενδέχεται να μην τους επιβληθεί η ποινή του αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια. Από την άλλη ωστόσο βουλευτές που πολιτεύονται στις ίδιες εκλογικές περιφέρειες με τους «αντιρρησίες» και υπερψήφισαν τα νέα μέτρα έχουν διαμηνύσει στην Ιπποκράτους ότι δεν θα ανεχτούν συγχωροχάρτια. «Δεν θα γυρνάμε τα χωριά παριστάνοντας άλλοι τους φιλολαϊκούς και άλλοι τους μνημονιακούς», λένε.

Πιερία, Χαλκιδική

Στην Πιερία το ΠΑΣΟΚ εξέλεγε συνήθως έναν ή το πολύ δύο βουλευτές. Λόγω των καπρίτσιων του εκλογικού νόμου στις εκλογές του 2009 εξέλεξε τρεις. Εξ αυτών ο Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος είχε βγει πρώτος σε σταυρούς, διεγράφη από την Κ.Ο., αφού καταψήφισε το νέο μνημόνιο, και η Άννα Μίχου, τρίτη σε σταυρούς, ετέθη εκτός ψηφοδελτίων, αφού καταψήφισε το άρθρο 1. Ο κ. Αμοιρίδης, καίτοι είχε ψηφίσει τα προηγούμενα δύο μνημόνια, επιδείκνυε πάντοτε αντιμνημονιακή ρητορική. Την αντίφαση αυτή επισημαίνουν αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία. Πάντως το κενό που δημιουργεί ο διαφαινόμενος αποκλεισμός των δύο από το ψηφοδέλτιο αναμένεται να καλυφθεί από νέες υποψηφιότητες. Σε αυτές περιλαμβάνονται του Γιάννη Μαλτζάρη, γραμματέα της Ν.Ε., και της δικηγόρου Σοφίας Νικολαΐδου. Υποψήφιος θα είναι φυσικά ο τρίτος βουλευτής Θανάσης Παπαγεωργίου. Πάντως στο ΠΑΣΟΚ στοχεύουν το πολύ σε μία έδρα.
Στη Χαλκιδική το 2009 το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε ανέλπιστα δύο βουλευτές. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής λίγο πριν από την ψηφοφορία ο Αργύρης Λαφαζάνης υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του παραχωρώντας τη θέση του στην καθηγήτρια Άννα Κατσαρού. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα λένε ότι ο κ. Λαφαζάνης είχε αποφασίσει εδώ και καιρό να αποχωρήσει. Το 2009 είχε υποστηριχθεί από τον Χρήστο Πάχτα λόγω της σφοδρής κόντρας του τελευταίου με τον άλλο βουλευτή Γιάννη Δριβελέγκα. Στην πορεία όμως τα έσπασε με τον κ. Πάχτα, ενώ άνοιξε πολλά εσωκομματικά μέτωπα και στις δημοτικές εκλογές στηρίζοντας «αντάρτικα» ψηφοδέλτια. Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική θα εκλέξει το πολύ έναν βουλευτή, η επανεκλογή του θεωρείτο απίθανη. Ο κ. Λαφαζάνης δεν αποκλείεται να ξαναδοκιμάσει στην αυτοδιοίκηση (είχε διατελέσει νομάρχης) ως υποψήφιος δήμαρχος Πολυγύρου. Ο κ. Δριβελέγκας θα είναι ξανά υποψήφιος, ενώ θέση στο ψηφοδέλτιο θα διεκδικήσουν ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αποστόλης Πάνας και ενδεχομένως και ο Νίκος Βασιλάκης, υποψήφιος δήμαρχος Πολυγύρου.

Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες

Στην Πέλλα ο Ηλίας Θεοδωρίδης, που διεγράφη από την Κ.Ο., καθώς απείχε της ψηφοφορίας, ήταν δεύτερος σε σταυρούς, πίσω από την Θεοδώρα Τζάκρη. Η πρώην υφυπουργός θα είναι ξανά υποψήφια, όπως και ο έτερος βουλευτής Βασίλης Γιουματζίδης. Το κενό του Θεοδωρίδη αναμένεται να καλύψει ο Θωμάς Μουμτσιδέλης, διευθυντής ορθοπεδικής στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών. Υποψήφιοι ενδέχεται να είναι και οι Χρήστος Χατζηαντωνίου, υποδιοικητής στον ΕΛΓΑ, και Σωτήρης Κεχαγιάς, πρώτος επιλαχών βουλευτής.
Στο Κιλκίς είχε προηγηθεί ήδη η παραίτηση του Γιώργου Φλωρίδη και τώρα ήρθε η διαγραφή από την Κ.Ο. του Θόδωρου Παραστατίδη. Στις προσεχείς εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα βγάλει στην καλύτερη των περιπτώσεων έναν βουλευτή. Υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο Γιώργος Φραγκίδης, ο οποίος πήρε τη θέση του κ. Φλωρίδη, ενώ πιθανές υποψηφιότητες είναι αυτές των Λεωνίδα Δημητριάδη, γραμματέα της Ν.Ε., Τάκη Τερζίδη, πρώην δημάρχου Κιλκίς, Παύλου Τονικίδη, προέδρου του Επιμελητηρίου, Μαρίας Αμανατίδου, υποψήφιας και στο παρελθόν, και Νίκου Αφεντουλίδη, πρώην βουλευτή.
Στις Σέρρες συνεργάτες του Μιχάλη Τζελέπη, ο οποίος καταψήφισε το άρθρο 1, πιστεύουν ότι τελικώς θα περιληφθεί στα ψηφοδέλτια, καθώς είναι από τους θερμούς υποστηρικτές του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το 2009 το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε τρεις βουλευτές, κατόρθωμα που δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Υποψήφιοι θα είναι ασφαλώς οι άλλοι δύο βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης και Στάθης Κουτμερίδης, ενώ ενδέχεται να ξαναδοκιμάσουν οι Γρηγόρης Ζαροτιάδης, Ηλίας Ακριτίδης, Χρήστος Κρυστάλλης κ.ά.

Κοζάνη, Ξάνθη

Στην Κοζάνη ο Αλέκος Αθανασιάδης φλέρταρε με το «όχι» και σε προηγούμενες ψηφοφορίες και η μεταστροφή του στο «ναι» τού είχε στοιχίσει και τον προπηλακισμό στη Βουκουρεστίου. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να εκλέξει εκ νέου τρεις βουλευτές, «θα είμαστε ευτυχείς, αν βγάλουμε έναν!», αναφέρει τοπικό στέλεχος. Υποψήφιοι θα είναι ασφαλώς οι Πάρις Κουκουλόπουλος και Γιάννης Βλαττής, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις του ψηφοδελτίου δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα ενδιαφέρον.
Στην Ξάνθη η διαγραφή του Τσετίν Μαντατζή ήρθε απλώς να επικυρώσει την απόφαση του βουλευτή να μην είναι ξανά υποψήφιος, την οποία είχε δημοσιοποιήσει προ αρκετών εβδομάδων. Ο αντικαταστάτης του από το χώρο της μειονότητας θα επιλεγεί αργότερα. Πάντως στις προσεχείς εκλογές το ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη δεν πρόκειται να εκλέξει δεύτερο βουλευτή. Σίγουρη θέση στο ψηφοδέλτιο θα έχει ασφαλώς ο Σωκράτης Ξυνίδης.
 
Μεγάλες ανατροπές στη Θεσσαλονίκη
Οι μεγαλύτερες ανατροπές σημειώνονται στην Α’ Θεσσαλονίκης. Το 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε εκλέξει επτά βουλευτές. Εξ αυτών ένας, ο Θωμάς Ρομπόπουλος, είχε πέσει θύμα του προηγούμενου μνημονίου. Άλλοι δύο, ο Χάρης Καστανίδης και η Βούλα Τεκτονίδου, η οποία είχε αντικαταστήσει τον κ. Ρομπόπουλο, διαγράφηκαν από την Κ.Ο. (Κοινοβουλευτική Ομάδα), καθώς δεν πήγαν καν να ψηφίσουν. Τέλος στην Κ.Ο. παραμένει η Χρύσα Αράπογλου, αλλά δεν θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο, καθώς είναι μεταξύ των εννέα που καταψήφισαν το άρθρο 1. Βεβαίως, με τα ποσοστά του να είναι μετά βίας διψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης, στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ευχαριστημένοι εάν εκλέξουν τρεις βουλευτές και ενθουσιασμένοι εάν αναδείξουν τέσσερις. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενδέχεται να εκλεγεί χωρίς σταυρό, εφόσον αναδειχθεί πρόεδρος του κόμματος και κρατήσει, όπως αναμένεται, την έδρα της Θεσσαλονίκης. Οι Γιάννης Μαγκριώτης, Εύα Καϊλή και Σπύρος Βούγιας θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ελπίζοντας ότι θα επανεκλεγούν. Από κει και πέρα στο ΠΑΣΟΚ θα ματώσουν, για να βρουν τους άλλους 16 που απαιτούνται για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου.
http://www.makthes.gr- Του Νίκου Ηλιάδη
ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: