Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Δραματική μείωση των μισθών - Προωθείται μείωση των εισφορών κατά 10% στις συνεπείς επιχειρήσεις

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012
Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% υπό προϋποθέσεις και μόνο για τις επιχειρήσεις που εμφανίζονται συνεπείς στην καταβολή τους, προωθεί το υπουργείο...
Εργασίας.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τους στόχους του υπουργείου Εργασίας το 2012, ο Γ. Κουτρουμάνης, εξέφρασε κατ' αρχήν την ικανοποίησή του για την εξοικονόμηση 3,6 δισ. ευρώ, συνεπεία της προσπάθειας μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης από το 2009 έως σήμερα. Επισήμανε όμως ότι παρά τη μείωση των συνταξιοδοτικών αποδοχών και την εξασφάλιση 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τη διακοπή των συντάξεων - "μαϊμού", οι συνολικές συνταξιοδοτικές δαπάνες δεν έχουν μειωθεί, καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων έχει αυξηθεί -και αναμένεται να αυξηθεί και τα επόμενα πέντε χρόνια, με ρυθμό 60.000 - 70.000 συνταξιούχους ανά έτος.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από την ύφεση, η οποία έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία, σε απώλειες 6,7 δισ. ευρώ ανά έτος. Μόνο για το ΙΚΑ, η αύξηση της ανεργίας και η συνεπακόλουθη πτώση του μισθολογικού κόστους, έχει οδηγήσει σε συνολική απώλεια 4,2 δισ. ευρώ -με αναμονή περαιτέρω μείωσης του κόστους αυτού κατά 7,6% το 2012 σε σχέση με το 2011.
"Μία βίαιη μεταβολή των μισθών προς τα κάτω, μέσω της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού ή της μείωσης του κατώτατου μισθού, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της ύφεσης και μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία" παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας. Το τοπίο συμπληρώνεται με μια αύξηση της εισφοροδιαφυγής, καθώς "το 17% των επιχειρήσεων, το 38% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και το 36% των ελευθέρων επαγγελματιών, αφήνουν ακάλυπτο ασφαλιστικά, το 35% των ασφαλισμένων".
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου το Υπουργείο προωθεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10% υπό μορφή rebate στο τέλος κάθε εξαμήνου, εφόσον οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, καταβάλουν φόρους μισθωτών υπηρεσιών και εισφορών αποκλειστικά μέσω τραπεζών, και παρουσιάζουν απόλυτη συνέπεια στην καταβολή των οφειλόμενων εισφορών τους.
Ήδη η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω καταβολής μικρών δόσεων και προεξόφληση των τρεχουσών εισφορών, αποδίδει 82 εκατ. ευρώ το μήνα και η κατάσχεση εις χείρας τρίτων που εφαρμόζεται για οφειλές κάτω του 1 εκατ. ευρώ, πρόκειται κατά τον κ. Κουτρουμάνη, να αυξήσει τα έσοδα από παλαιότερες οφειλές, κατά 100 εκατ. ευρώ το μήνα.
"Η διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων" παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για σκληρές διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να επιτευχθούν εκπτώσεις, τονίζοντας πως "η περίοδος που τα ταμεία πλήρωναν χωρίς να ελέγχουν και να ελέγχονται, έχει περάσει. Ο ΕΟΠΠΥ έχει τον πρώτο λόγο στη διαπραγμάτευση για τις υπηρεσίες υγείας". Σχετικά πάντως, με τη χρηματοδότηση των Ταμείων από το κράτος, ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε πως το κράτος εμφανίζεται πέραν του δέοντος συνεπές στις υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δίνοντας 12 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα όφειλε.
Τέλος, σημείωσε πως στόχος του υπουργείου είναι να έχουν ρυθμιστεί και αποδοθεί όλες οι οφειλές και εκκρεμότητες του ΟΠΑΔ μέχρι το τέλος Μαρτίου. "Κούρεμα δεν υπάρχει - αλλά διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρξει έκπτωση στις συγκεκριμένες δαπάνες" κατέληξε.
Μείωση μισθών κατά 25% σε δύο χρόνια
Συνεχίζοντας την ενημέρωσή του ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι καταγράφεται δραματική μείωση των μισθών κατά 9,2 δισ. ευρώ από το 2009 έως τις αρχές του 2012, ενώ εντός του 2012 οι μισθοί αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 7,6% ανά άτομο σε σχέση με το 2011.
Το μισθολογικό κόστος το 2009 έφθανε τα 36 δισ. ευρώ, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στις αρχές του 2012 έχει μειωθεί στα 26 δισ. ευρώ (ποσοστό 25%). Δηλαδή η απώλεια για τους μισθούς φθάνει τα 9,2 δισ. ευρώ και η απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ τα 4,2 δισ. ευρώ. Ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι το 2012 η μεταβολή - μείωση του μισθού ανά άτομο σε σχέση με τις αποδοχές του 2011 αναμένεται να αγγίξει το 7,6%.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: