Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Επιτροπή…. «καταφύγιο»! Σύσταση Επιτροπής Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων από την Π.Ε. Πιερίας

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/d65085d854a39feae81a41eb458281c5_L.jpg 

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012
Επιτροπή Διακανονισμού για τις Εμπορικές Μισθώσεις, η οποία λειτουργεί ως εξωδικαστικό όργανο επίλυσης διαφορών, που.. αφορούν στην αναπροσαρμογή του μισθώματος των Εμπορικών Μισθώσεων του Π.Δ. 34/95, συστήθηκε με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου
Η επιτροπή συγκροτείται από τους Ευαγγελία Αγγελίδου, Δικαστική Αντιπρόσωπο του Ν.Σ.Κ., ως Προέδρο, Ξανθίππη Πατσαρίκα, Δικηγόρο με αναπληρώτρια την κα Βάγια Ίτσιου, επίσης Δικηγόρο, ως εκπρόσωπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Ηλία Χατζηχριστοδούλου, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Πιερίας, με αναπληρωτή τον κ. Μάρκο Κουλούμογλου, Οικονομική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Πιερίας, ως εκπροσώπους Επαγγελματικών Φορέων της Π.Ε. Πιερίας και Βασιλική Κουτλουμπάση, Προϊσταμένη του τμήματος Προσωπικού και Μισθοδοσίας της Δ/νσης Διοικητικού – Οικονομικού Π.Ε. Πιερίας, ως γραμματέα της Επιτροπής.
Σύμφωνα με τις διατάξεις η Επιτροπή επιλαμβάνεται των υποθέσεων της αρμοδιότητάς της, έπειτα από ενυπόγραφη αναφορά ενός τουλάχιστον των εμπλεκομένων μερών, για το παραδεκτό της οποίας πρέπει να έχει παρέλθει διετία από την έναρξη της μίσθωσης ή την τελευταία οικειοθελή ή δικαστική αναπροσαρμογή του μισθώματος ή από προηγούμενη αναφορά του ίδιου μέρους ή από την τελευταία προσφυγή στη διαμεσολάβηση του Ν. 3898/2010, καθώς και από την προηγούμενη έγγραφη όχληση για αναπροσαρμογή χωρίς ανταπόκριση για την αυτή μίσθωση. Η υποβολή της αναφοράς δεν διακόπτει ούτε αναστέλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες για την άσκηση ενδίκου βοηθήματος.
Η έναρξη της διαδικασίας για την επίτευξη συμβιβασμού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αναφοράς και εντός 20 ημερών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας διακανονισμού και εφόσον δεν έχει επιτευχθεί συμβιβασμός η Επιτροπή εκδίδει πόρισμα, σύμφωνα με τις ανωτέρα διατάξεις.
Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός, ως προς την αναπροσαρμογή του μισθώματος, συντάσσεται επίσης Πρακτικό, που επέχει θέση δικαστικού συμβιβασμού.
Η ψήφιση και η εφαρμογή των διατάξεων αυτών είναι μεγίστης σημασίας, με πολλά πλεονεκτήματα υπέρ των πολιτών, αφού μεγάλος αριθμός υποθέσεων περί αναπροσαρμογής του μισθώματος δεν θα καταλήγει στα Δικαστήρια. Αυτό θα έχει, ως αποτέλεσμα, α) την αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων από παρόμοιες υποθέσεις, με τη γνωστή, μεγάλη καθυστέρηση εκδικάσεώς τους, λόγω του φόρτου υποθέσεων, ελλείψεως Δικαστών και προσωπικού, β) την ταχεία επίλυση της διαφοράς από την Επιτροπή, γ) την ομαλή και χωρίς εντάσεις αντιδικίας, συνέχιση των σχέσεων  εκμισθωτή και μισθωτή, διότι ειρηνικά και με κοινή αποδοχή των μερών θα επιλύεται  η διαφορά τους και δ) κυρίως, την ανέξοδη επίλυση, αφού οι πολίτες δεν θα δαπανούν κανένα ποσό, όπως θα συνέβαινε με την προσφυγή τους στην επίλυση διά της δικαστικής οδού.
Επισημαίνοντας και αναγνωρίζοντας όλα τα ανωτέρω, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, η κα. Σοφία Μαυρίδου, ενήργησε άμεσα, συγκροτώντας την Επιτροπή, για να αποτελέσει  καταφύγιο πολλών συμπολιτών μας, παρέχοντας συγχρόνως κάθε δυνατή συνδρομή για την ευόδωση της λειτουργίας της και των αποτελεσμάτων των προσπαθειών της, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των πολιτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: