Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Νέα επιβάρυνση στη ΔΕΗ - Σημαντικές ανατιμήσεις στα τιμολόγια από τη μεγάλη αύξηση του τέλους ΑΠΕ

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011
Σημαντικές ανατιμήσεις στο τέλος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που θα καταβάλουν, από 1ης Ιανουαρίου ...
2012, οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και οι αυξήσεις - "φωτιά" στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Η χρέωση για τους οικιακούς καταναλωτές θα διαμορφωθεί, από 1ης Ιανουαρίου, στα 5,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 1,95 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Το τέλος ΑΠΕ είναι μία από τις πηγές χρηματοδότησης της παραγωγής "πράσινης" ενέργειας.
Σημειώνεται ότι στην εισήγηση του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προβλέπονταν ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί στο λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών, το οποίο -σύμφωνα με τη ΡΑΕ- στο τέλος του 2011 θα διαμορφωθεί στα 194,7 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα προβλέπεται μεταξύ άλλων να καλυφθεί με την εκχώρηση μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που περιλαμβάνεται επίσης στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και με την επιβολή έκτακτου τέλους ύψους 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, για το οποίο το σωματείο "Σπάρτακος" της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα εξέφρασε την αντίθεσή του.
Αναλυτικά, ανά κατηγορία καταναλωτών, το τέλος ΑΠΕ διαμορφώνεται ως εξής:
Υψηλή τάση 2,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 1,04 ευρώ), αγροτική χρήση στη μέση τάση 2,29 ευρώ (από 0,74 ευρώ), λοιπές χρήσεις στη μέση τάση 5,35 ευρώ (από 1,69 ευρώ), αγροτική χρήση χαμηλή τάση 2,96 ευρώ (από 0,90 ευρώ), οικιακή χρήση χαμηλή τάση 5,99 ευρώ (από 1,95 ευρώ) και λοιπές χρήσεις.
"Όχι" στις αυξήσεις λέει η ΓΕΝΟΠ
Εν τω μεταξύ, την αντίθεσή της στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των ημερών, εκφράζει η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι "οι καταναλωτές ως τα εύκολα θύματα καλούνται πληρώσουν μία ακόμη δυσβάστακτη αύξηση (την 11η μέσα σε 22 χρόνια) εξαιτίας των απαράδεκτων και καταστροφικών αποφάσεων της κυβέρνησης σε βάρος της ΔΕΗ".
Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση εγκρίνει τις αυξήσεις που ζητά η ΔΕΗ, σε λίγους μήνες η διοίκηση της επιχείρησης θα αναγκαστεί και πάλι να ζητήσει αυξήσεις "γιατί η χρεοκοπία της ΔΕΗ είναι αναπόφευκτη" και ότι οι καταναλωτές ρεύματος από το 2013 θα πληρώνουν από 600 εκατομμύρια έως 1,2 δισ. ευρώ ετησίως επιπλέον σε εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται, τέλος, η Ομοσπονδία, το 2011 1,6 εκατ. νοικοκυριά με μικρές καταναλώσεις (έως 800 κιλοβατώρες) το τετράμηνο πλήρωσαν αυξήσεις 11,1%, καθώς δεν εντάχθηκαν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: