Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Παγώνει, η έκτη δόση;Μετά τη "βόμβα" του δημοψηφίσματος



Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2011
Η έκτη δόση "πιθανότατα δεν θα εκταμιευτεί" πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, φέρονται να δηλώνουν ανώνυμες πηγές από το ΔΝΤ..
και από την Ευρωζώνη στο Reuters.
Το Ταμείο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται έντονα προβληματισμένες από την προαναγγελία του δημοψηφίσματος.
Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη εγκρίνει τη συνεισφορά τους στην έκτη δόση, ενώ το ΔΝΤ θα αποφάσιζε επί του θέματος τις επόμενες ημέρες -ωστόσο, φαίνεται ότι η αναγγελία του δημοψηφίσματος αλλάζει τα δεδομένα.
"Το Συμβούλιο (του ΔΝΤ) δεν θα ήθελε να δώσει χρήματα στην Ελλάδα και μετά να αναρωτιέται τι θα συμβεί" ανέφερε αξιωματούχος του Ταμείου στο Reuters, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "το συμβούλιο χρειάζεται να αισθάνεται ασφάλεια πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κάτι που αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να δώσει ο Γ. Παπανδρέου".
Ευρωπαϊκές πηγές του πρακτορείου υποστηρίζουν πως και η Ευρωζώνη συντάσσεται με τη γραμμή του ΔΝΤ: "Όσο γρηγορότερα η Ελλάδα διεξάγει το δημοψήφισμα τόσο νωρίτερα θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση" ανέφερε πηγή στο Reuters, τονίζοντας πως "προς το παρόν, δεν πρόκειται να εκταμιευτεί".
Σκληρή στάση στις Κάννες
"Δεν υπάρχει πλέον τίποτα προς διαπραγμάτευση. Οι Έλληνες δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω όσο δεν θα έχουν υιοθετήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που απαίτησε το ΔΝΤ. Το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και να θέσει στους Έλληνες το μόνο ερώτημα που υπάρχει: Θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ;" Αυτή είναι η θέση του Νικολά Σαρκοζί.
Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα προτιμούσαν να ενεργήσει ο κ. Παπανδρέου όπως ο Ισπανός ομόλογός του Θαπατέρο ο οποίος είχε το θάρρος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να λάβει δύσκολα μέτρα.
Εάν επιμείνει στο δημοψήφισμά του, οι Ευρωπαίοι θέλουν το χρονοδιάγραμμα να επιταχυνθεί άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: