Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έως το μεσημέρι ο πρωθυπουργός - Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις

http://www.philenews.com/data/2011/10/17/2011_10_17_07_57_23__c3f2d74457514336bc4472e3c7edc0ea.jpg 

Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2011
Λίγο μετά το μεσημέρι αναμένεται -εκτός απροόπτου- να ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό.. Μέγαρο για να υποβάλλει την παραίτησή του.
Η καθυστέρηση στις ανακοινώσεις, που αναμένονταν χθες, Τρίτη, οφείλεται -όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες- στα εσωκομματικά μέτωπα που άνοιξαν μετά τη λύση που είχε αρχίσει να διαγράφεται για το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς και στο αίτημα των Βρυξελλών για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και από τη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου παρέμεινε μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης στο γραφείο του στην Βουλή, συνεργαζόμενος με τους στενούς του συνεργάτες, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Νίκο Αθανασάκη.

Μέχρι αργά τη νύχτα παρέμενε στην Βουλή και ο Πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τις φήμες που τον έφεραν να έχει αποδεχτεί πρόταση να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Εκτός του Φ.Πετσάλνικου, τις τελευταίες ώρες ακούγεται και το όνομα του Απόστολου Κακλαμάνη, για τη θέση του πρωθυπουργού, ωστόσο και εκείνος έχει διαψεύσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στο κάδρο μπαίνει ένα νέο πρόσωπο που θεωρείται ότι κινείται στον φιλικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχει ασχοληθεί με την πολιτική. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονταν τις τελευταίες ώρες είναι και εκείνο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασ.Σκουρή.

Αργά τη νύχτα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος από τα γραφεία του κόμματος του ανέφερε ότι επετέυχθη συμφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «θα είναι εύελπις».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ενδεχόμενο να ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος ο Λουκάς Παπαδήμος φαίνεται πως δεν θα ευωδοθεί, καθώς όπως αναφέρουν πηγές και από τα δύο μεγάλα κόμματα η υποψηφιότητά του προσκρούει σε προβλήματα που προκύπτουν και από τις δύο πλευρές.

Σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, εντατικές ήταν οι διαβουλεύσεις τόσο μεταξύ των επιτελείων των δύο μεγάλων κομμάτων, όσο και μεταξύ του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών.

Διεργασίες στις οποίες καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η άρνηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου
να αποδεχθεί τη λύση Παπαδήμου και οι οποίες φαίνεται να οδηγούν τώρα σε ανάδειξη πολιτικού προσώπου.
Μοχλός των εξελίξεων, η απειλή εσωκομματικών συγκρούσεων ενόψει της λήξης της θητείας του Γ. Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου.

Αντίστοιχα, στο στρατόπεδο της ΝΔ προκλήθηκε ευρείας κλίμακας αντιπαράθεση μεταξύ των διαφορετικών τάσεων -ακόμη και μέσα στο στενό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά- για το εάν η Αξιωματική Αντιπολίτευση πρέπει να συμμετάσχει ή όχι με πολιτικά πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα που κυοφορείται.

Πλέον, φαίνεται να προκρίνεται η λύση της συμμετοχής κάποιων στελεχών της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα, όχι όμως κοινοβουλευτικών.

Παράλληλα, εμπλοκή προέκυψε σχετικά με την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να βάλει την υπογραφή του στη δήλωση που απαιτήθηκε εκ μέρους των Βρυξελλών για τη δανειακή σύμβαση. Απαντώντας, ο Όλι Ρεν συνέδεσε την υπογραφή της δήλωσης με την εκταμίευση της 6ης δόσης, ωστόσο η ΝΔ επιμένει στη στάση της, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Γ.Μιχελάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ανοικτός δίαυλος μεταξύ της Κομισιόν και της ΝΔ, με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης.

Η λύση που προτείνεται είναι να δοθεί γραπτή εντολή των δύο αρχηγών των μεγάλων κομμάτων που θα στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση προς τον νέο πρωθυπουργό να εφαρμόσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αντί για επιστολή προς ξένους αποδέκτες.

Κακώς δεν έχει κλείσει το θέμα, δήλωσε στη ΝΕΤ το πρωί της Τετάρτης ο
Τηλέμαχος Χυτήρης. Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς και στο θέμα της εμπλοκής με την υπογραφή του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι μόνοι μας δημιουργούμε την αρνητική κατάσταση που επιτρέπει πιέσεις και εκνευρισμό από τις Βρυξελλες.
Ο υπεύθυνος συνδικαλιστικού της ΝΔ
Γιάννης Μανώλης -που ανήκει στο μπλοκ εκείνων που αντιτίθεται στη συμμετοχή στελεχών του κόμματος στην κυβέρνηση συνεργασίας- δήλωσε στο Mega: «Καλύτερα οι εκλογές».ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: