Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ Μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας με Τελ Αβίβ "Στρατηγική επιλογή" χαρακτήρισε ο Π. Μπεγλίτης τη συνεργασία της Ελλάδας και του Ισραήλ και στον αμυντικό τομέα.

Μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας με Τελ Αβίβ
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011
"Στρατηγική επιλογή" χαρακτήρισε ο Π. Μπεγλίτης τη συνεργασία της Ελλάδας και του Ισραήλ και στον αμυντικό τομέα. Την ίδια στιγμή που η Τουρκία χτες τραβούσε το "σχοινί" ...
διακόπτοντας κάθε διπλωματική και στρατιωτική σχέση με το Ισραήλ, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας υπέγραφε στο Τελ Αβίβ μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας. Το επιχειρησιακό μνημόνιο στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνει σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα. Εκτός από κοινά γυμνάσια και ανταλλαγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων παρέχεται η δυνατότητα ανάπτυξης και συμπαραγωγής αμυντικών προγραμμάτων μέσω των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών. Οπως είπε ο Π. Μπεγλίτης: "Γίνεται αντιληπτό ότι και οι δυο χώρες έχουν την πολιτική βούληση να διαμορφώσουν μια σταθερή στρατηγική σχέση στον τομέα της άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας. Με το Ισραήλ είμαστε εταίροι και μπορούμε να γίνουμε στρατηγικοί εταίροι και δυο πυλώνες σταθερότητας και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".
Νετανιάχου
Η συνάντηση του Ελληνα υπ. Αμυνας με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου έγινε στον απόηχο της διπλωματικής κόντρας με την Τουρκία. Ο Π. Μπεγλίτης εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε: "Βεβαίως και συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις. Ασφαλώς και είμαστε ανήσυχοι". Επίσης αναφερθήκαμε εκτενώς στις απειλές της Τουρκίας για τις έρευνες στην ΑΟΖ που θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Ιδιαιτέρως ανήσυχος εμφανίστηκε ο Π. Μπεγλίτης και για τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο: Φοβάμαι ? είπε- ότι η ?αραβική άνοιξη? που δημιούργησε πολλές προσδοκίες θα εξελιχθεί σε ?αραβικό χειμώνα? και θα δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις συμβάλλοντας στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Κάτι που θα πλήξει και την Ελλάδα που έχει ζωτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΕΘΝΟΣ - Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: