Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεδρίασε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο Μήνυμα επιτάχυνσης


Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011
Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα βρέθηκε στο..
επίκεντρο της μαραθώνιας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να καταργηθεί η λεγόμενη προσωπική διαφορά στη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, να επεκταθεί ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις "παρυφές" του στενού δημόσιου και να επαναπροσδιοριστεί το άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων.

ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε πάντως ότι το 80% των όσων έχουν αποφασισθεί έχουν ψηφισθεί και προχωρά η εφαρμογή τους.

Ο κ. Βενιζέλος διαπιστώνει από ευρωπαίους αξιωματούχους και παράγοντες προβληματισμό και δυσθυμία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι η τρόικα δείχνει να αποδέχεται την καθυστέρηση στα έσοδα λόγω της ύφεσης ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι σε περίπτωση που οι τράπεζες καταφύγουν στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για χρηματοδότηση οι μετοχές που θα πρέπει να καταθέσουν την περίπτωση αυτή θα είναι κοινές και όχι προνομιούχες.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ποσοτικοί στόχοι του 2011 θα καλυφθούν. Θα μεταφερθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία στο ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου. Θα προχωρήσουμε με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό, θα υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στο Σεπτέμβριο, μέσα στη χρονιά".

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι "υπάρχει η εργασιακή εφεδρεία, το νέο κύμα αλλαγών στο Ασφαλιστικό, η ολοκλήρωση του ανοίγματος αγοράς εργασίας και των επαγγελμάτων - όσα συνδέονται με την Δικαιοσύνη που αποτελεί κάποιες φορές και παράγοντα ανάσχεσης της αναπτυξιακής διαδικασίας", αναφορικά δε με τις χαμηλές τιμές στο Χρηματιστήριο διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να αποτελέσουν πρόβλημα, καθώς προβλέπονται διαδικασίες προείσπραξης, αλλά και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και σε τομείς που δεν συνδέονται με το Χρηματιστήριο (ακίνητα, λαχεία, τυχερά παιχνίδια κ.λ.π.).

Στο υπουργικό εξετάστηκαν ακόμη το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των αυτοκινητιστών ταξί, η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, και η αλλαγή της νομοθεσίας στο πρόβλημα των ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: