Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Μ. Κοσμαδάκης: "Οι στόχοι επιτεύχθηκαν στο απόλυτο" - Ικανοποίηση του Διοικητή του ΨΝΠΟ για τη μείωση των δαπανών

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011 Τοπικά
Διαχειριστική μελέτη για το δάσος
Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου κ. Μανόλης Κοσμαδάκης για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν από την πολιτική ηγεσία του ..
Υπουργείου Υγείας σε ότι αφορά τη μείωση των δαπανών, καθώς όπως είπε ο κ. Κοσμαδάκης οι στόχοι επιτεύχθηκαν στο απόλυτο.
Ο Διοικητής του ΨΝΠΟ αναφέρθηκε ακόμη σε προσλήψεις που έγιναν καθώς και στην διαχειριστική μελέτη για το δάσος στο οποίο είναι συνιδιοκτήτης με τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας, η οποία μελέτη θα προσδιορίσει τους τρόπους διαχείρισης του δάσους, όπως η ξυλεία που μπορεί να εκμεταλλευτεί επιχειρηματικά το Νοσοκομείο.
Επίτευξη των στόχων στη μείωση των δαπανών
Όπως τόνισε ο Διοικητής, τον Αύγουστο του 2011 οι επιτρεπόμενες δαπάνες που μπορούσε να κάνει τα ΨΝΠΟ μειώθηκαν κατά 72,23%. Πέρυσι σε επίπεδο έτους οι δαπάνες είχαν ήδη μειωθεί κατά 59,1%.
"Σε ότι αφορά τη μείωση των δαπανών σε επίπεδο εξαμήνου είμαστε στο 44,1% μόνο για το 2011. Αν το δούμε σωρευτικά από τον Απρίλιο του 20101 που ήλθαμε στην Διοίκηση, η προσπάθεια έχει αποδώσει πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα και αν αυτό γίνεται και στα άλλα νοσοκομεία της χώρας η Υγεία δεν θα έχει κανένα πρόβλημα απολύσεων ή λήψης μέτρων".
Τα γενόσημα φάρμακα
Όπως ανέφερε ο κ. Κοσμαδάκης, σε σχέση με τα γενόσημα φάρμακα είναι κοντά στον φιλόδοξο στόχο του 50% χρήσης γενοσήμων έχοντας πετύχει 45% μέχρι και τον Αύγουστο. "Η στοχοθέτηση του Υπουργείου έλεγε 20% στα γενόσημα φάρμακα το 2010 και 30% το 2011, αλλά βλέποντας την τάση ο Υπουργός έβαλε ως στόχο μέχρι τέλος του έτους το 50%. Σε ότι αφορά το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου, είμαστε κοντά το στόχο και θα τον πετύχουμε πολύ σύντομα" τόνισε ο Διοικητής του Νοσοκομείου.
Προσλήψεις
Αναφερόμενος σε προσλήψεις υπογράμμισε πως για την περεταίρω ενίσχυση του ΟΚΑΝΑ της Κατερίνης που υποστηρίζεται στη λειτουργία του με ποικίλους τρόπους από το ΨΝΠΟ, ο ΟΚΑΝΑ έβγαλε μια προκήρυξη και προτίθεται να προσλάβει μια κοινωνική λειτουργό είτε πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είτε από ΤΕΙ και αυτό το καιρό τρέχει η προθεσμία.
Επίσης, μέχρι στιγμής έχει γίνει πρόσληψη 8 ειδικευόμενων γιατρών για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου.
Διαχειριστική μελέτη για το δάσος
Ο κ. Κοσμαδάκης αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο για μια προκήρυξη και είναι έτοιμο όπως είπε το τεύχος προδιαγραφών για την διαχειριστική μελέτη του δάσους του ΨΝΠΟ. Ήδη υπάρχει η έγκριση και από την Διεύθυνση Δασών καθώς είναι συνιδιοκτήτες κατά το 1/5 και το ΨΝΠΟ στα 4/5. Επιπλέον υπάρχει η έγκριση και από την Επιστημονική Επιτροπή της περιφερειακής διοίκησης, ενώ έχουν οριστεί και τα μέλη της επιτροπής που θα διενεργήσει τον διαγωνισμό.
"Είμαστε έτοιμοι τις επόμενες μέρες να γίνει επισήμως η προκήρυξη και στον Τύπο" σημείωσε και ο κ. Κοσμαδάκης και πρόσθεσε πως η μελέτη που υπάρχει τώρα και ίσχυε για 10 χρόνια λήγει φέτος.
"Για τα προηγούμενα 10 χρόνια η μελέτη έλεγε ότι στο δάσος δεν έπρεπε να γίνουν ενέργειες που θα το υποβάθμιζαν, και που θα επέτρεπαν την ξύλευση ή βόσκηση, ώστε να ανανεωθεί το δάσος με φυσικό τρόπο και πρστατευόμενο από τους φύλακες του ΨΝΠΟ και τη διεύθυνση Δασών. Λήγει όμως η μελέτη αυτή, άρα πρέπει να δούμε την επόμενη δεκαετία τι μέλλει γενέσθαι.
Οι πληροφορίες που έχουμε συλλέξει από τους αρμοδίους είναι ότι έχει απέλθει αναστροφή της ανάπτυξης του δάσους, βελτιώνεται διαρκώς, υπάρχουν όμως και συστάδες δένδρων διαφόρων ειδών τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί επιχειρηματικά το Νοσοκομείο είτε για λόγους δημιουργίας ξυλείας, είτε για καυσόξυλα ή άλλες δραστηριότητες χρήσης ξύλου.
Θα κάνουμε τη μελέτη που θα μας αποτυπώσει επακριβώς ποιο είναι το απόθεμα, σε τι κατάσταση βρίσκεται, οι ποσότητες και οι δυνατότητες αξιοποίησης που θα υπάρξουν, ώστε την επόμενη δεκαετία να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και ενέργειες, που θα αποφέρουν και έσοδα για το Ψυχιατρείο για να μην περιμένουμε την οικονομική κάλυψη μόνο από το Δημόσιο".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: