Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Η άλλη πλευρά της έκθεσης του ΟΟΣΑ STOP σε αφορολόγητο, χαμηλό ΦΠΑ, μονιμότητα στο Δημόσιο!

http://img.protothema.gr/D37537C06DD7EAD484B8DE80B2AFCBF5.jpg

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2011
Για τον κίνδυνο  να καταστεί αναγκαία η λήψη και νέων "έκτακτων μέτρων" προειδοποιεί ο  Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και..
Ανάπτυξης, στην έκθεση για την πορεία της ελληνική οικονομίας.
Ο ΟΟΣΑ συστήνει στην κυβέρνηση να βρίσκεται σε ετοιμότητα να λάβει μέτρα, στην  περίπτωση που τα επόμενα χρόνια τα επιτόκια δανεισμού αυξηθούν κατά 2%, σε μία εξέλιξη που θα επιβαρύνει άμεσα κατά 570 εκατ. ευρώ το δημόσιο έλλειμμα.
Ξεπερνώντας ακόμα  και το Μνημόνιο, στην έκθεση που  παρουσίασε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ ζητά από την κυβέρνηση, μεγαλύτερη αποφασιστικότητα  στη μάχη των μεταρρυθμίσεων, αλλά και «δίκαια μέτρα» για να πείσει το λαό για την αναγκαιότητά τους.
Και προτείνει:
- δημοσιοποίηση  ονομάτων και διαπόμπευση φοροφυγάδων  και οφειλετών
- κατάργηση χαριστικών  φορολογικών ρυθμίσεων και περαιώσεων.
- κατάργηση των  χαμηλών και διαφορετικών συντελεστών  ΦΠΑ που ισχύουν για βασικά  είδη ή σε ακριτικές περιοχές  και νησιά της χώρας μας.
- κατάργηση φοροαπαλλαγών  και υποκατάστασή τους με απευθείας  ενισχύσεις στους οικονομικά  ασθενέστερους.
- ακόμα και  μείωση κάτω και από τα 8.000 ευρώ ή και πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου…
Την ίδια στιγμή όμως συστήνει και:
-          αρση μονιμότητας  στο Δημόσιο και εφαρμογή συμβάσεις αορίστου χρόνου,

-          κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ,
-          αύξηση  του ορίου συνταξιοδότησης κατά  2 επιπλέον χρόνια
-          διεύρυνση της χρήσης των πιστοποιητικών φορολογικής ενημερότητας (πχ για πρόσληψη στο δημόσιο, για ίδρυση εταιρείας, για δάνειο ή για ασφάλιση),
-          κατάργηση απαλλαγών στα καύσιμα για γεωργική χρήση,
Όπως τόνισε ο  Άνχελ Γκουρία, "οι ελληνικές αρχές  έχουν τώρα το χρόνο αλλά και την  υποχρέωση να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να υιοθετήσουν επιτυχώς βασικές οικονομικές προσαρμογές. Πρέπει επίσης να πληροφορήσουν και  να πείσουν τον ελληνικό λαό για  την ανάγκη αλλά και τα μακροπρόθεσμα οφέλη της επαναφοράς των δημόσιων οικονομικών της χώρας σε βιώσιμη πορεία".
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει  πως τα επόμενα έτη το χρέος  θα κινηθεί αυξητικά. Η Ελλάδα θα πρέπει από το 2015 και μετά να επιτυγχάνει  πρωτογενές πλεόνασμα 5 - 6%.
Πρόκειται για  φιλόδοξο στόχο, αναφέρει, που όμως τον έχουν πετύχει στο παρελθόν το Βέλγιο, η Δανία και η Φινλανδία, αλλά σε παλαιότερες και καλύτερες  εποχές.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: