Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Κουτρουμάνης: Έρχεται ο δυσκολότερος χειμώνας για την εργασία

http://nationalpride.files.wordpress.com/2010/06/0cb996d2a65c491ca2a18b36861dde44.jpg?w=527&h=412

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
«Γνωρίζουμε ότι η επόμενη περίοδος, ειδικά ο χειμώνας που έρχεται 2011 - 2012 θα είναι ο δυσκολότερος χειμώνας σε σχέση με το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που ..
αντιμετωπίζει η χώρα μας, την ανεργία», τόνισε μεταξύ άλλων, κατά την παρέμβασή του στην παρουσίαση της Έκθεσης του ΟΟΣΑ για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Angel Gurria ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.
Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι «με τα λεγόμενα του ο κ. Gurria επιβεβαιώνει αυτό που εμείς τουλάχιστον γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, παράλληλα όμως έχουμε μία καινούρια προοπτική που δημιουργεί ελπίδα για τα αποτελέσματα της επόμενης ημέρας. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε πολύ σύντομα σε διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Βρισκόμαστε σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση».
Στη συνέχεια ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε σε μία «από τις μεγάλες» όπως είπε «αλλαγές που έγινε, μετά από είκοσι χρόνια, μόλις το 2010 και αφορά το ασφαλιστικό μας σύστημα. Όποτε άνοιξε η συζήτηση για το μεγάλο αυτό θέμα έκλεισε με ένα τρόπο θα έλεγε κανείς όχι αποτελεσματικό.
Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας και έχουμε βάλει στέρεες βάσεις έτσι ώστε να έχουμε ένα σύστημα βιώσιμο και δίκαιο όχι μόνο για τις σημερινές γενιές άλλα και για τις επόμενες. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση όμως συνεχίζεται γιατί η ολοκλήρωση της συνεπάγεται συνεχή παρακολούθηση έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι πόροι αλλά και η καλύτερη παροχή υπηρεσιών από την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων».
«Πρέπει να κάνουμε πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε όμως ότι με την βοήθεια όλων θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, και συνέχισε.
«Το χρονοδιάγραμμα για το οποίο έχουμε δεσμευτεί θα τηρηθεί στο απόλυτο. Πρόκειται για την επικαιροποίηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε το θέμα των επικουρικών ταμείων. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες για το 95% του ασφαλιστικού πληθυσμού, προκειμένου το Σεπτέμβριο, έχοντας πλήρη εικόνα, να αναλάβουμε την νομοθετική πρωτοβουλία που θα καταστήσει τα επικουρικά ταμεία βιώσιμα.
Παράλληλα, πρόκειται να προχωρήσουμε στις αλλαγές που χρειάζεται το σύστημα στον τομέα των αναπηρικών συντάξεων, έτσι ώστε να εξετάζονται και να πιστοποιούνται τα άτομα με αναπηρία από ένα ενιαίο κέντρο. Σε συνδυασμό με το ενιαίο κέντρο για τον έλεγχο των συντάξεων, το οποίο λειτουργεί εδώ και 10 μήνες, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συμβάλει δραστικά στον εξορθολογισμό του τομέα αυτού.
Επίσης, σύντομα θα είμαστε έτοιμοι για να παραδώσουμε τις μελέτες και για τη κύρια και για την επικουρική ασφάλιση έτσι ώστε να αξιολογηθούν από το Eurogroup μέχρι το Νοέμβριο του 2011. Φαίνεται όμως ήδη από τις μελέτες που έχουμε σήμερα ότι ο στόχος να συγκρατήσουμε την αύξηση της δαπάνης κάτω από 2,5% του ΑΕΠ από τώρα και μέχρι το 2060 είναι στόχος που μπορούμε να πετύχουμε».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: