Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό Πύρινη κόλαση στην Κέρκυρα - βιντεο

http://img.protothema.gr/4C9D7CD0379BD3FFDD6A8BC40874533A.jpg


Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσε η πυροσβεστική και οι κάτοικοι της Κέρκυρας, για να καταφέρουν να θέσουν τις μεγάλες πυρκαγιές που..
καίνε στο νησί από χθες το απόγευμα.
Το νησί βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των αλλεπάλληλων εστιών φωτιάς, που ξέσπασαν με διαφορά λίγων λεπτών σε ολόκληρο το νησί.
Συγκεκριμένα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στα νότια του νησιού ενώ στα βόρεια και δυτικά ξέσπασαν περισσότερες από 25 διαφορετικές πυρκαγιές.

Οι υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Άμυνας έφτασαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα με C 130 στην Κέρκυρα, όπου πραγματοποίησαν σύσκεψη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Λίγο μετά τις
4:20 το πρωί ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη.

Ο Μ. Όθωνας υπογράμμισε ότι οι πολλαπλές αναφλέξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κοντινά σημεία και η ταυτόχρονα η ανεύρεση σε δύο σημεία μάτσων σπίρτων, είναι σοβαρότατες τουλάχιστον ενδείξεις ότι οι φωτιές δεν προέρχονται από φυσικά αίτια. Βάσιμα μπορεί κανείς να ισχυριστεί, κατά τον Υφυπουργό, ότι υπήρξε μία σχεδιασμένη ενέργεια: «Το ποιος, ποιοι και το γιατί δεν μπορεί κανείς αν το προεξοφλήσει Έχουν δοθεί σαφείς κατευθύνσεις και από τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις και στις πυροσβεστικές δυνάμεις και ήδη υπάρχει μία συνεργασία ώστε να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για να μην χαθεί καθόλου χρόνος για τον εντοπισμό των υπαιτίων αυτής της όπως φαίνεται εμπρηστικής ενέργειας».

Στα μέτωπα της φωτιάς έναν πρώτο και πρόχειρο απολογισμό για τα μέχρι τώρα καμένα έδωσε ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Στ. Στεφανίδης τα ξημερώματα στη σύσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο: στο Κομπίτσι έχουν καεί 350 στρέμματα ενώ σε Λάκωνες και Αλλειματάδες, 1000 στρέμματα!

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ελέγχους σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς για ύποπτα αυτοκίνητα ή μηχανάκια και προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές, ενώ στο χωριό Κυνοπιάστες, κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, εντόπισαν ένα μασούρι με σπίρτα.

Από τις 6:10 άρχισαν και πάλι οι πτήσεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που παρέμειναν το βράδυ στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας και συνδράμουν πλέον τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων.

Στις 8 το πρωί θα γίνει περιοδεία του κυβερνητικού κλιμακίου   και, αμέσως μετά, θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των συναρμοδίων τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τις πυρκαγιές, όπως την ανάγκη αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων ή τον προγραμματισμό κάποιων αντισταθμιστικών έργων στις πληγείσες περιοχές.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ από την καταστροφική πυρκαγιά στην Κέρκυρα 

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: