Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Σε δίκη ο Ακης με την κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος - ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ

Σε δίκη ο Ακης με την κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος
Δευτέρα 08 Αυγούστου 2011
Αντιμέτωπος με την τακτική δικαιοσύνη (και όχι το Ειδικό Δικαστήριο) και μόνο για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική..
δραστηριότητα ("ξέπλυμα χρήματος") θα βρεθεί τελικά ο τ. υπουργός επί διαφόρων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλος.

Αντιμέτωπος με την τακτική δικαιοσύνη (και όχι το Ειδικό Δικαστήριο) και μόνο για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ("ξέπλυμα χρήματος") θα βρεθεί τελικά ο τ. υπουργός επί διαφόρων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 5μελές δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου έκρινε ότι δεν μπορεί να διερευνηθεί η αρχική κατηγορία που του αποδόθηκε από τη Βουλή για παθητική δωροδοκία, καθώς έχει συμπληρωθεί προ πολλού η αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το Σύνταγμα. Συνεπώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία πρέπει να παύσει οριστικά η δίωξη, αφού έχει επέλθει ουσιαστικά παραγραφή. Κι αυτό γιατί για να ερευνηθεί η βασιμότητά της θα έπρεπε να είχε ασκηθεί δίωξη πριν από τουλάχιστον 8 χρόνια και να μην έχουν μεσολαβήσει άλλες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, με ισάριθμες θητείες του Κοινοβουλίου.
Ομόφωνα
Αντίθετα, για το ζήτημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το 5μελές συμβούλιο έκρινε ομόφωνα ότι μπορεί να συνεχιστεί η σχετική έρευνα, όμως όχι από τον ανακριτή του Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά από την τακτική δικαιοσύνη.
Κρίθηκε δηλαδή -όπως και στην περίπτωση του Αν. Μαντέλη- ότι η παράνομη πράξη που αποδίδεται στον τ. υπουργό φέρεται ότι έχει διαπραχθεί όχι κατά την άσκηση (ή λόγω της άσκησης) των υπουργικών του καθηκόντων, αλλά σε μεταγενέστερη χρονικά περίοδο, όταν δεν ήταν υπουργός.
Για την κατηγορία που σχετίζεται με το "ξέπλυμα χρήματος", η σχετική δικογραφία θα παραπεμφθεί στις εισαγγελικές αρχές που ήδη ασχολούνται με το ζήτημα αυτό, ελέγχοντας παράλληλα και την ακίνητη περιουσία του τ. υπουργού.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και σχετική έρευνα του ΣΔΟΕ, του οποίου το πόρισμα θα σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω.
Το 5μελές δικαστικό συμβούλιο, υπό τον αρεοπαγίτη Ν. Λεοντή, υιοθέτησε την εισήγηση του αρεοπαγίτη - ανακριτή του Ειδικού Δικαστηρίου Β. Λαμπρόπουλου και την αντίστοιχη πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Μαύρου. Και οι δύο είχαν προτείνει να "κλείσει" η έρευνα για τη δωροδοκία λόγω παραγραφής και να συνεχιστεί μόνο για το "ξέπλυμα" από τα τακτικά δικαστήρια, διαφωνώντας έτσι με τη δίωξη που άσκησε η Βουλή "δείχνοντας" το Ειδικό Δικαστήριο.
Βέβαια, στην πορεία η τακτική δικαιοσύνη θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολλά νομικά "αγκάθια", αφού έχει παραγραφεί το "βασικό έγκλημα" της παθητικής δωροδοκίας και από νομικούς κύκλους αμφισβητείται εάν μπορεί να ερευνηθεί μόνη της η κατηγορία για το "ξέπλυμα".
ΕΘΝΟΣ - ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: