Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Κοινωνικά ανάλγητη η αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση - Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κατερίνης, για τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/2870dd1d25dd9d99176872e1fe8873be_L.jpg
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011
Ο θεσμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων δεν είναι κοινωνικό ευεργέτημα ή προνόμιο, αντίθετα αποτελεί την ελάχιστη..
ασφαλιστική συμβολή για τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των εργαζομένων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κατερίνης, αντιδρώντας στις σχετικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της πόλης μας, χαρακτηρίζει τη λίστα που προωθεί η κυβέρνηση για τα βαρέα και ανθυγιεινά «μνημονιακή» και καλεί τους εργαζόμενους σε «αγωνιστική ετοιμότητα»
Η ανακοίνωση έχει ως εξής
Η Κυβέρνηση συνεχίζει την ισοπέδωση των κεκτημένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων του κόσμου της μισθωτής εργασίας με τη δημιουργία της νέας «μνημονιακής» λίστας των βαρεών και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, προχωρώντας σε ένα άνευ προηγουμένου αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό «μαγείρεμα».
Μετά τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, μετά τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό και την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η πολιτική της μετατροπής της Ελλάδας σε χώρα φθηνού εργασιακού κόστους στοχοποιεί ακόμη και τις πιο επικίνδυνες εργασίες.
Την ώρα που δημοσιεύονται συνεχώς διεθνείς επιστημονικές μελέτες για νέους επαγγελματικούς κινδύνους, ασθένειες αλλά και άλλες αιτίες πρώιμης φθοράς της υγείας των εργαζομένων σε μια σειρά από κλάδους, εργασιακούς χώρους και ειδικότητες, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το ευαίσθητο ζήτημα με μια απαθή αριθμοκεντρική και κοινωνικά ανάλγητη λογική.
Η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων αποκλείει χιλιάδες εργαζόμενους από το ειδικό αυτό καθεστώς, αν λάβει κανείς υπόψη του και την τεράστια ανεργία που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή σε πολλά από τα επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν.
Ο θεσμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων δεν είναι κοινωνικό ευεργέτημα ή προνόμιο, αντίθετα αποτελεί την ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή για τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των εργαζομένων.
Μετά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων, στοχεύουν τώρα στην ουσιαστική κατάργηση κάθε ειδικής ασφαλιστικής προστασίας.
Η κοινωνική αντίδραση οξύνεται μέρα με την ημέρα, όλες αυτές οι αντεργατικές ρυθμίσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστούν. Πρέπει να μείνουν στα χαρτιά, στα συρτάρια των Υπουργών και των επιτηρητών τους.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: