Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Παρουσίαση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στο Αιγίνιο - Παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου χθες το πρωί


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011 Τοπικά
Παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και Προέδρου της Πιερικής Αναπτυξιακής, κ. Σοφίας Μαυρίδου, πραγματοποιήθηκε χθες η ενημερωτική...
παρουσίαση του προγράμματος "Καταπολέμηση κουνουπιών με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας στην παραλιακή ζώνη του Νομού Πιερίας για το έτος 2011" στο ελικοδρόμιο του Αιγινίου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Πύδνας - Κολινδρού, κ. Ξανθίππη Βασιλειάδου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πύδνας - Κολινδρού, κ. Γεώργιος Πολυχρονίδης καθώς και εκπρόσωποι της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. και της αναδόχου εταιρείας.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ικανοποιητικά εμφανίζονται τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ψεκασμών, επίγειων και εναέριων που ξεκίνησαν στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στις 17 Μαϊου.

Στην Πιερία το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Πιερία, εξαιτίας των περί τα δώδεκα χιλιάδες στρέμματα ορυζώνων στην περιοχή του Αιγινίου και των εκτεταμένων φυσικών συστημάτων του Δέλτα Αλιάκμονα και του υδροβιότοπου της Αγαθούπολης, συνολικής έκτασης άνω των είκοσι χιλιάδων στρεμμάτων.

Πέραν των εκτεταμένων αυτών εστιών, παρακολουθούνται συστηματικά ανά εβδομάδα περισσότερες από 300 εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στο φυσικό σύστημα και 500 στον περιαστικό περιβάλλοντα χώρο των οικισμών, όπου ελέγχονται και ψεκάζονται εφόσον ανεβρεθούν προνύμφες άνω των 120 χιλιομέτρων ρέματα, αποστραγγιστικά κανάλια κλπ, καθώς και πλήθος εστιών περιορισμένης έκτασης εντός των οικισμών. Στις περιπτώσεις που ανευρίσκονται προνύμφες οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται από εδάφους στις περιορισμένης έκτασης εστίες ή από αέρος, κύρια στους ορυζώνες και σε περιπτώσεις εκτεταμένων εστιών στο φυσικό σύστημα.

Στην περιοχή του Αιγινίου έχουν πραγματοποιηθεί αεροψεκασμοί σε 20.000 στρέμματα ορυζώνων και σε 5.500 στρέμματα σε φυσικά συστήματα. Επίσης γίνεται και περιαστική καταπολέμηση σε περιοχές με έντονο πρόβλημα (Αιγίνιο, Καταχάς) καθώς και σε περιοχές με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον (παραλιακή ζώνη).

Το πρόγραμμα είναι πλήρες καθώς περιλαμβάνει ψεκασμούς, ελέγχους πριν και μετά τους ψεκασμούς ,ψεκασμούς σε ευαίσθητα σημεία και αεροψεκασμούς στις περιοχές που έχουν χαρτογραφηθεί ως επικίνδυνες.

Από το έτος 2000 έως και το 2010 υλοποιείται ανελλιπώς στο Νομό Πιερίας πρόγραμμα ολοκληρωμένης καταπολέμησης κουνουπιών με την μέθοδο της προνυμφοκτονίας, δηλαδή τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των προνυμφών κουνουπιών που διαβιούν σε στάσιμα ύδατα, με χρήση ήπιων προνυμφοκτόνων σκευασμάτων, με αποτέλεσμα τη μείωση της όχλησης και βελτίωση της ποιότητας ζωής - διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής.

Το συνολικό πρόγραμμα για το 2011 ανέρχεται στα 424.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%) και συμμετέχουν σε αυτό:

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 293.600,00 ευρώ

Οι τρείς (3) Δήμοι του Νομού Πιερίας 130.400,00 ευρώ

με φορέα υλοποίησης την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως οι πολίτες μπορούν να προμηθεύονται ενημερωτικά φυλλάδια από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τους Δήμους και την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών ενώ υπάρχει και τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας (χωρίς χρέωση) για τους πολίτες στο 800 11 244 24.

Δεν υπάρχουν σχόλια: