Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Και ο Σαμαράς το... «Ζάππειο ΙΙ» του

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1duJBOl82erKYubEQme9qyoO823OYQ2M9s9L8aMJJgNH-pdkpr7hVOVFXySQi_DNUkKllur3JvuWO7BAykEWboQjGOfmB58CU2EuQvmLXjuyYQcXLHgw4qNDLdVh2QjCfP8LdmCFqQKGw/s1600/%CE%A3%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%82+4.jpg 

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011
Την αποτυχία (και) του μεσοπρόθεσμου σκληρού προγράμματος προεξόφλησε εκ νέου χθες από το Περτούλι ο Αντώνης Σαμαράς και κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα στο θέμα της.. επιβολής των νέων φόρων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους».
Ωστόσο στη Συγγρού δείχνουν να αγωνιούν και για τυχόν δικές τους διαρροές στις κρίσιμες ψηφοφορίες της Τετάρτης και της Πέμπτης, σε περίπτωση που φανεί ότι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να μην υπερψηφιστούν το μεσοπρόθεσμο ο εκτελεστικός νόμος, ενώ η ΝΔ και ο αρχηγός της έχουν μπει στη μαύρη λίστα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), γεγονός που προβληματίζει έντονα μεγάλη μερίδα «γαλάζιων» βουλευτών.
Ο Αντ. Σαμαράς παρέστη χθες στο ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσάνων στο Περτούλι. Στην ομιλία του επισήμανε ότι οι πιέσεις που του ασκήθηκαν και οι σκληρές κουβέντες που ακούστηκαν για το πρόσωπό του στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο την απόφασή του να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Αν και όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε. και ειδικά του ΕΛΚ έκαναν σαφές στον κ. Σαμαρά ότι όσα προτείνει για τη φορολογία στην παρούσα συγκυρία είναι ανεδαφικά και καταστροφικά για τη δημοσιονομική προσαρμογή, εκείνος εμμένει στις απόψεις του, υποστηρίζοντας ότι μόνη λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «Ζάππειο ΙΙ» και οι οποίες επέμεινε ότι είναι «πλήρως κοστολογημένες». «Και μένουμε σε αυτή τη θέση, γιατί γνωρίζουμε ότι είναι η μόνη εναλλακτική οδός, για να βγούμε μία ώρα αρχύτερα από το μνημόνιο. Αυτή τη μάχη δίνουμε, αλλά σε αυτήν δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας. Σας θέλουμε μαζί, γι’ αυτό το λόγο ζητάμε εθνική ενότητα, ομοψυχία, σοβαρότητα, ώστε να έχουμε και αξιοπρέπεια ως λαός αλλά και ελπίδα να δώσουμε στα νέα τα παιδιά», είπε.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύνοδο του ΕΛΚ δεν σχολίασε τίποτε για όσα του καταμαρτυρούν οι ομοϊδεάτες του ηγέτες κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά είπε πως στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της συνόδου περιέγραψε μία πραγματικότητα, «η οποία για παράδειγμα δεν αντέχει ως οικονομία πάνω σε μία υπερφορολογημένη χώρα, σε μία αγορά στεγνή, σε μία περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα έχει φτάσει στο μηδέν, ότι δεν σηκώνει σε αυτήν την ύφεση την τεράστια να ζητάς να πάρεις και άλλους φόρους, γιατί και να τους ζητήσεις δεν θα τους βρεις».
«Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει ένα καλύτερο αύριο. Το πιο δύσκολο πράγμα που αντιμετωπίζω σε όλη την Ελλάδα είναι η κατήφεια, είναι η αίσθηση της κατάθλιψης, είναι αυτό το οποίο δεν συνάδει, δεν πάει με τους Έλληνες. Αυτό πρέπει να ανατραπεί και την ελπίδα τη δίνεις, μόνο όταν έχεις συγκεκριμένα, χαραγμένα με σοβαρότητα στοιχεία μιας διαφορετικής πολιτικής, η οποία ταυτόχρονα αναγνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα».
Οι «καλές» δημοσκοπήσεις
Στη Συγγρού πάντως οι «άνθρωποι του προέδρου» δεν αποκλείουν οι εξελίξεις με το μεσοπρόθεσμο και τον εκτελεστικό νόμο να μην είναι οι αναμενόμενες και η χώρα να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές και να βρεθούν στον αέρα τόσο η πέμπτη δόση όσο και το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ε.Ε. Επισήμως επιμένουν ότι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή και δεν θα έχουμε εκπλήξεις από τη «γαλάζια» πτέρυγα της Βουλής, ενώ δεν αποκλείουν η ΔΗΣΥ και ο ΛΑΟΣ να δώσουν εκ νέου χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, παρά τη ρητή δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη ότι θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και τη στάση αναμονής που τηρεί η Ντ. Μπακογιάννη.
Τα ίδια πρόσωπα πανηγυρίζουν για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που, όπως λένε, «όχι μόνο φαίνεται να παγιώνεται η πρωτιά μας, αλλά ορισμένες δείχνουν ότι η ΝΔ θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση». Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση της ΜΑRC, που δημοσιεύτηκε στο «Έθνος της Κυριακής», δίνει προβάδισμα στη ΝΔ της τάξης του 1,4%, αλλά συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 21,4%, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει κατρακυλήσει στο 20,0%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,6%, η ΔΗΜΑΡ με 2,8%, η ΔΗΣΥ με 2,8% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 2,2%. Το 10,3% των ερωτηθέντων δήλωσε αναποφάσιστο, ενώ το 17% είτε ότι θα απόσχει από την κάλπη είτε ότι θα ψηφίσει άκυρο-λευκό.
Έξαλλοι οι ηγέτες του ΕΛΚ
Πολλοί βουλευτές της ΝΔ ανησυχούν βαθύτατα για την απομόνωση του κόμματός τους στο ΕΛΚ, μία ανησυχία που εντάθηκε από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» ότι υπάρχουν σκέψεις για κυρώσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Στο ΕΛΚ γίνονται χαμηλόφωνα σκέψεις είτε να πετάξουν έξω το κόμμα του Σαμαρά είτε το λιγότερο να του κόψουν την επιχορήγηση. Η Νέα Δημοκρατία, όπως λέγεται, είναι σε τελευταία ανάλυση τουλάχιστον το ίδιο χρεοκοπημένη όσο η χώρα, την αναπότρεπτη αναμόρφωση της οποίας αρνείται», γράφει σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η εφημερίδα, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει πως μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στο ΕΛΚ «κάθε άλλο παρά σίγουροι είναι ότι θα μπορέσουν να πείσουν τον κομματικό φίλο τους Αντώνη Σαμαρά να εγκαταλείψει την καταστροφική πολιτική του. Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αντιπολίτευσης αρνείται τόσο πεισματικά να στηρίξει το πακέτο περικοπών και μεταρρυθμίσεων, ώστε κινδυνεύει να αποτύχει η εθνική συναίνεση, που Ε.Ε. και ΔΝΤ έχουν θέσει ως όρο για την περαιτέρω οικονομική στήριξη». Αναφερόμενη σε λεπτομέρειες της συνεδρίασης του ΕΛΚ, η εφημερίδα γράφει ότι «λογικά επιχειρήματα έσκαγαν σαν σαπουνόφουσκες στην άρνηση Σαμαρά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο έλαβε πέντε φορές το λόγο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι τρεις, όπως και οι υπόλοιποι, που προσπάθησαν να τον μεταπείσουν». Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής ο Αντώνης Σαμαράς θα περάσει πάλι δύσκολες ώρες, ωστόσο επιτελικά στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι οι οξύτατες αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων ισχυροποιούν το αρχηγικό προφίλ του. http://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: