Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ανάμεσα σε τρόικα και διαφωνούντες

http://www.makthes.gr/filestore/modules/news/76116/3h.jpg

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011 
Υπό τη στενή επιτήρηση του Μεγάρου Μαξίμου τίθενται από σήμερα ώς και την Πέμπτη όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θεωρούνται «ύποπτοι» να υποπέσουν στο…
αδίκημα της καταψήφισης του μεσοπρόθεσμου ή του εφαρμοστικού νόμου.
Τα δύο νομοσχέδια εισάγονται σήμερα στη Βουλή και θα τεθούν σε ψηφοφορία Τετάρτη και Πέμπτη αντιστοίχως. Το γεγονός ότι εισάγονται προς ψήφιση ως απλά νομοσχέδια συνεπάγεται ότι μπορεί να εγκριθούν με απλή πλειοψηφία των παρόντων, άρα και με λιγότερες από 151 ψήφους. Ωστόσο η παρουσία όλων των κομμάτων στη συζήτηση και την ψήφιση των νομοσχεδίων σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατόπιν σχετικών αιτημάτων από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχουν σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Χθες στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονταν σχετικά ψύχραιμοι, λέγοντας πως «το μεσοπρόθεσμο, όπως και ο εφαρμοστικός θα περάσουν με άνεση». Στέλεχος με γνώση στα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έλεγε πως «στη χειρότερη των περιπτώσεων θα έχουμε μία, δύο διαφοροποιήσεις», εκτιμώντας παράλληλα ότι «και αυτό μπορεί να αλλάξει, εάν αποδώσουν οι συζητήσεις που θα γίνουν αυτό το τριήμερο». Ωστόσο σημείωναν πως «μία οριακή έγκριση των δύο νομοσχεδίων με 151 ψήφους δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις», εννοώντας τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Στην κυβέρνηση φαίνεται να σκέφτονται σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, καθώς μετά τα δύο κρίσιμα νομοσχέδια θα ακολουθήσουν και άλλα, τα οποία θα αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου το φαινόμενο διαφοροποιήσεων μπορεί να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΑΘ, εντονότερο. Γι’ αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει στις κρίσιμες ψηφοφορίες της Τετάρτης και της Πέμπτης να καταγραφεί άνετη πλειοψηφία. 
Επαφές Ευ. Βενιζέλου
Το Μαξίμου σε συνεργασία με το γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Έξαρχο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο επαφών με όλους όσοι έχουν εκδηλώσει πρόθεση διαφοροποίησης στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τηλεφωνικές συζητήσεις με τους Αλέκο Αθανασιάδη και Θωμά Ρομπόπουλο, οι οποίοι εμμένουν στη θέση τους να καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία και με τη Χρύσα Αράπογλου, η οποία αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς και με τον Βασίλη Γερανίδη. Όπως έλεγε χθες συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, «εάν χρειαστεί, θα τους δει ξανά και αυτούς και όποιον άλλο ζητήσει να συζητήσει μαζί του». Σε προχθεσινή γραπτή δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος έδωσε το στίγμα των προθέσεών του αναφέροντας πως «είναι πολύ εύκολο να διατυπώνει κανείς σκληρή κριτική για φορολογικά μέτρα που είναι από τη φύση τους δυσάρεστα για τους πολίτες. Δεν πρόκειται όμως περί αυτού. Πρόκειται για υπαρξιακά αναγκαίες σωστικές κινήσεις» και κατέληγε: «Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε όλες τις πικρές και σκληρές αλήθειες, ώστε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του».
Δεινά προβλέπει ο Πάγκαλος
Περισσότερο δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος. Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «Εl Mundo» προέβλεψε πως, «εάν η Ελλάδα δεν πάρει την πέμπτη δόση του δανείου και επιστρέψουμε στη δραχμή, τότε θα χρειαστούν ο στρατός και τα τανκς, για να προστατέψουν τις τράπεζες από τη μαζική προσέλευση οργισμένων πολιτών, οι οποίοι θα σπεύσουν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους».
Εκτός των ανωτέρω βουλευτών στην επικίνδυνη ζώνη κινούνται και άλλοι τρεις, τέσσερις. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έχει προβεί σε μπαράζ δηλώσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρίσκεται εγγύτερα προς το «όχι». Μάλιστα το Σάββατο παρενέβη σε ραδιοφωνική εκπομπή του Skai, στην οποία μιλούσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Καράογλου, ο οποίος χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκες» και «αντάρτες γιαλαντζί» τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαμαρτύρονται, προβλέποντας ότι θα υπερψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. Παρεμβαίνοντας στην εκπομπή ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε τη θλίψη του για τη στάση του συναδέλφου του λέγοντας πως, «όταν αναφέρεσαι στο όνομά μου, να είσαι προσεκτικός και το τι θα κάνω θα το δείτε εκείνη την ώρα».
Στους «ύποπτους» προς διαφοροποίηση βουλευτές περιλαμβάνεται και ο Βασίλης Γιουματζίδης από την Πέλλα, ο οποίος δήλωσε ότι διαφωνεί με την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, καθώς και με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Επίσης άγνωστες παραμένουν οι τελικές προθέσεις του Ανδρέα Μακρυπίδη, ο οποίος παραιτήθηκε από εισηγητής της πλειοψηφίας στη συζήτηση επί του μεσοπρόθεσμου.
Και άλλη παραίτηση
Χθες υπεβλήθη άλλη μία παραίτηση από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τον Γιάννη Νικολάου, πρώην γενικό γραμματέα στο υπουργείο Τύπου και πρόεδρο του ΟΑΕΔ. Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Νικολάου εκφράζει τη διαφωνία του με το μεσοπρόθεσμο, το οποίο χαρακτηρίζει «οικονομικά αδιέξοδο και κοινωνικά άδικο», που «συνεχίζει και διευρύνει την αποτυχημένη συνταγή του πρώτου μνημονίου».Υπενθυμίζεται ότι παραίτηση από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ είχε υποβάλει στα μέσα του μήνα και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς.
Αιχμές από Φλωρίδη
Αιχμηρός εναντίον της κυβέρνησης εμφανίστηκε χθες στην πρώτη συνέντευξη (Mega) μετά την παραίτησή του από βουλευτής ο Γιώργος Φλωρίδης. Ο πρώην υπουργός επέρριψε ευθύνες στο οικονομικό επιτελείο, λέγοντας ότι «δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, γιατί δεν θέλει». Υποστήριξε πως, ενώ υπάρχουν τρόποι πάταξής της, εντούτοις η πολιτεία δεν τους εφαρμόζει, «επειδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική διάθεση και βούληση». Δήλωσε αντίθετος με τις απολύσεις στο δημόσιο, σημειώνοντας ότι «πρώτα πρέπει να κοπούν οι σπατάλες», ενώ τάχθηκε υπέρ της εθνικής συνεννόησης λέγοντας ότι «πρέπει να συμφιλιωθούν οι πολιτικές δυνάμεις μεταξύ τους και έπειτα να συμφιλιωθούν και με την κοινωνία».http://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: