Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Υγεία με... 40 πυρετό σε Χαλκιδική και Πιερία

http://www.agelioforos.gr/files/FOTO_ENTYPON/2011/06/26/resized/2011062600288-preview_425x.jpg

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011
Και στις δυο περιοχές, που «βουλιάζουν» από τουρίστες, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, συνοδοί ασθενών αναγκάζονται να ψάχνουν με το...
κιάλι γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων από το ένα θέρετρο στο άλλο. Χειρότερη είναι η κατάσταση, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές τρέμουν στην ιδέα να αρρωστήσουν, αφού η ζωή των βαριά ασθενών κρέμεται από μια κλωστή, αφού σε ολόκληρη τη Χαλκιδική και την Πιερία δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Η σωτηρία των ασθενών εξαρτάται από το πόσο έγκαιρα θα βρεθεί διαθέσιμο ασθενοφόρο για να διακομιστούν όπου βρεθεί κρεβάτι, είτε αυτό είναι στη Θεσσαλονίκη ή τη Λάρισα, τα Γιάννενα, την Αλεξανδρούπολη κ.ο.κ...
Ελλείψεις-σοκ στα κέντρα υγείας
Στα κέντρα υγείας της Χαλκιδικής οι εκπρόσωποι των γιατρών θεωρούν τις ελλείψεις δραματικές και, όπως λένε, αναδεικνύονται -με εξαιρετικό βαθμό επικινδυνότητας- το καλοκαίρι. «Τα κέντρα υγείας έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν πληθυσμό 30.000 κατοίκων. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από πέρσι. Ακόμη δε λειτουργεί αυτόνομο ΕΚΑΒ στο νομό, αν και το αίτημα είναι συνεχές, ούτε παραλήφθηκε το αποπερατωμένο κέντρο υγείας Καλλικράτειας που παραμένει χωρίς στελέχωση, προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας», επισήμανε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και γενικός γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής, Δημήτρης Βαρνάβας.
Μόνο στα Μουδανιά, όπου το κέντρο υγείας καλείται να καλύψει τις ανάγκες περίπου 5.000 ανθρώπων τους θερινούς μήνες, οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για μια απλή συνταγογράφηση. Για τα επείγοντα περιστατικά υπάρχει μόλις ένα ασθενοφόρο στο κέντρο υγείας για όλο το 24ωρο. Τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν στο νομό και οι γιατροί λένε ότι συχνά μένουν με... δεμένα χέρια, περιμένοντας να φτάσει ασθενοφόρο από κάποια άλλη περιοχή, ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη.
«Αν ο χρόνος πρόσβασης σε κάποιο σημείο δεν ξεπερνά τη μια ώρα, τότε ξεκινάμε και από Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετήσουμε περιστατικό στη Χαλκιδική. Δεν ξεκινάμε όμως για μακρινούς προορισμούς, όπως Τορώνη, Παλιούρι κ.λπ. Οπως στα Μουδανιά, έτσι και σε Κασσανδρεία, Αγιο Νικόλαο και Παλαιοχώρι, υπάρχει μόνον από ένα ασθενοφόρο. Τα κέντρα υγείας αποδυναμώθηκαν. Από πέρσι έφυγαν με μεταθέσεις τρία άτομα και περιμένουμε να έρθει μόνον ένα την 1η Ιουλίου», ανέφερε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, Ιερόθεος Γιαμουρίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φόβος να κινδυνέψουν σοβαρά ανθρώπινες ζωές είναι ορατός ανά πάσα στιγμή, αφού τα ασθενοφόρα δε φτάνουν. «Αν έχουμε επείγον στην Τορώνη, θα ξεκινήσει ασθενοφόρο από τον Αγιο Νικόλαο, με την προϋπόθεση ότι δε βρίσκεται ήδη αλλού, εξυπηρετώντας κάποιο περιστατικό... Εχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να ζητάμε ενίσχυση, αλλά η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα», τόνισε ο κ. Γιαμουρίδης.
Βάρδιες με το... ζόρι
Τα όριά του θα δοκιμάσει και το φετινό καλοκαίρι το νοσοκομείο Πολυγύρου, λόγω του μεγάλου φόρτου και των ελλείψεων σε προσωπικό και ασθενοφόρα. «Οι τρεις διασώστες δεν φτάνουν για να βγάζουν όλες τις βάρδιες. Ακόμα και οι οδηγοί του νοσοκομείου πηγαίνουν δυο –δυο για να παραλάβουν επείγον περιστατικό αν και δεν είναι εκπαιδευμένοι», επεσήμανε ο κ. Γιαμουρίδης. Τη δύσκολη κατάσταση παραδέχεται και ο νέος διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Ρέμελης, σύμφωνα με τον οποίο χρειάζονται περισσότερα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και πληρώματα σε όλα τα κέντρα υγείας.
«Στο νοσοκομείο, όλες οι κλινικές έχουν ανάγκη ενίσχυσης, με τη γυναικολογική, την ορθοπαιδική, τη χειρουργική και τους αναισθησιολόγους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στην παιδιατρική ειδικότητα. Οι γιατροί συμμετέχουν στις εφημερίες τόσο των κέντρων υγείας όσο και των νοσοκομείων. Αλλιώς δε βγαίνουν οι εφημερίες. Δεν είναι δυνατόν να βρει κανείς κάθε ειδικότητα καθημερινά στα κέντρα υγείας. Οι ανάγκες είναι μέγιστες και οι γιατροί υπερβάλλουν εαυτούς. Δείχνουν φιλότιμο, κάνοντας ακόμη και εφημερίες για τις οποίες είναι αμφίβολο αν θα πληρωθούν. Ζητάμε συνεχώς προσωπικό. Υπάρχουν δεσμεύσεις αλλά ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί. Ορισμένοι γιατροί ήρθαν αλλά δεν είμαστε καλυμμένοι.
Με την αναλογία μιας πρόσληψης ανά δέκα αποχωρήσεις προσωπικού, τα πράγματα είναι δύσκολα», ανέφερε ο κ. Ρέμελης, προσθέτοντας ότι, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαριστεί αν το «166» θα ενισχυθεί στη Χαλκιδική με δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη. Οσο για τη ΜΕΘ, σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, μπορεί να είναι πανέτοιμη κατασκευαστικά αλλά παραμένει χωρίς στελέχωση και εξοπλισμό.
Υπηρεσίες υγείας με... ωράριο
Δύσκολο προβλέπεται το φετινό καλοκαίρι και στις τουριστικές περιοχές της Πιερίας, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και ασθενοφόρα. «Τα ασθενοφόρα σε όλο το νομό δεν υπερβαίνουν τα τέσσερα. Τα δυο εξυπηρετούν τις ανάγκες στην περιοχή της Κατερίνης, ένα στο Λιτόχωρο κι ένα στο Αιγίνιο. Ειδικά στο τελευταίο, οι βάρδιες του 24ώρου καλύπτονται και με οδηγούς του κέντρου υγείας. Υπερβάλλουμε εαυτούς, διότι οι ανάγκες είναι αυξημένες από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο, καθώς ο πληθυσμός τριπλασιάζεται και φτάνει από περίπου 130.000 σε 400.000 κατοίκους», είπε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κατερίνης «Ολυμπος», Γιώργος Θεοδωράκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθυσμός του νομού στερείται -σχεδόν καθημερινά για ορισμένες ώρες- ενός ασθενοφόρου για επείγοντα, εξαιτίας των διακομιδών που αναλαμβάνει το πλήρωμά του από το νοσοκομείο της Κατερίνης προς νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Αυτό αποτελεί για εμάς βραχνά και συν τοις άλλοις λόγω της έλλειψης ΜΕΘ αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε ασθενείς στη Λάρισα, την Ξάνθη ή όπου βρεθεί άδειο κρεβάτι εντατικής, αφού το νοσοκομείο της Κατερίνης είναι καινούργιο αλλά χωρίς ΜΕΘ. Εχουμε επισημάνει και εγγράφως τους κινδύνους από την κατάσταση αυτή στο υπουργείο Υγείας αλλά δεν έχει γίνει τίποτα».
Σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου Κατερίνης, Αστέριο Φαρμάκη, γίνονται προσπάθειες ώστε από την 1η Ιουλίου να αλλάξουν οι εφημερίες των κέντρων υγείας για να εφημερεύει μέχρι το βράδυ το περιφερειακό ιατρείο Πλαταμώνα. «Θέλουμε να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Αν δεν επιτευχθεί αυτό, θα λειτουργεί ώς τις 10 το βράδυ. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ο πληθυσμός διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται τα Σαββατοκύριακα, ειδικά σε Λιτόχωρο, Λεπτοκαρυά, Πλαταμώνα, Πόρους και Παντελεήμονα. Στις αρχές Ιουλίου αναμένουμε να έρθουν 6 επικουρικοί διαφόρων ειδικοτήτων, οι θέσεις των οποίων εγκρίθηκαν για να βελτιωθεί η κατάσταση.
«Ενεση» βοήθειας
Εκτός από την ενίσχυση των κέντρων υγείας, επείγει και η «ένεση» βοήθειας στο νοσοκομείο της Κατερίνης, το οποίο μπορεί να είναι ολοκαίνουργιο αλλά πάσχει από προσωπικό.
«Φεύγοντας από κέντρο υγείας, ο ασθενής θα διακομιστεί στο νοσοκομείο, που βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, διότι δεν έχουμε γιατρούς σε ετοιμότητα και υλικά σε επάρκεια. Χρειαζόμαστε επικουρικούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μεταφερθήκαμε σε νέο νοσοκομείο αλλά χωρίς νέο προσωπικό. Νομίζει κανείς ότι βρίσκεται στο... Χιούστον, μπαίνοντας στο νοσοκομείο μας, αλλά δεν ξέρει τα παραλειπόμενα. Εχει τύχει, ενώ χειρουργείς, να πρέπει να παρατήσεις τον ασθενή για να πας σε άλλο περιστατικό. Ευτυχώς, δεν έχει συμβεί κάτι κακό σε ασθενή λόγω ελλείψεων. Ζητάμε συνεχώς ενίσχυση από το υπουργείο Υγείας αλλά κανείς δε μας βοηθά, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα», υπογράμμισε ο μαιευτήρας - γυναικολόγος στο νοσοκομείο Κατερίνης και μέλος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Βαλσαματζής. ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ - ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: