Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Οι εκλογές… αναβάλλονται

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011
 
Η πολιτική κουλτούρα του Γιώργου Παπανδρέου είναι πιθανό να τον οδήγησε χθες βράδυ, στο δείπνο που είχε με την Αριάνα Χάφινγκτον, να συζητήσει μαζί της και το πιο «καυτό» θέμα που υπάρχει αυτή την..
περίοδο στο τραπέζι των πολιτικών εξελίξεων: Early elections, or not;
Το δίλημμα των πρόωρων εκλογών φυσικά, δεν απαντήθηκε χθες από την Ελληνοαμερικανίδα που ίδρυσε το πιο πετυχημένο blog στον κόσμο. Απλώς ο Πρωθυπουργός ήθελε να προσθέσει ακόμη μια γνώμη, στις τόσες πολλές που έχει ζητήσει από ανθρώπους τους οποίους εκτιμά, σε μια προσπάθεια να έχει μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική αίσθηση του σφυγμού της κοινωνίας.
Είναι αλήθεια ότι στο Καστρί περισσεύει τις τελευταίες ημέρες ο προβληματισμός για το αν πρέπει η Κυβέρνηση να επιμείνει στον σχεδιασμό των «100 ημερών», που χτίστηκε στον ιστορικό οίκο των Παπανδρέου, το βράδυ του ναυαγίου στις συζητήσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Οι «100 ημέρες» προέβλεπαν: Ανασχηματισμό επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε ρόλο… αναπληρωτή πρωθυπουργού, αλλά και πολιτικής επιστράτευσης του «όλου ΠΑΣΟΚ». Ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, εκταμίευση της 5ης δόσης, συμφωνίας για το Μνημόνιο ΙΙ μέχρι και το 2014, δημοψήφισμα για αλλαγή του Συντάγματος. Και στο τέλος αυτής της διαδρομής, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία, έστω και με… μισή ψήφο διαφορά.
Ο σχεδιασμός αυτός φαίνεται να έχει δημιουργήσει «δεύτερες σκέψεις» στον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς υπήρξε μια αρνητική και μια θετική εξέλιξη. Η αρνητική ήταν ο ξεσηκωμός των ΜΜΕ κατά της Κυβέρνησης, για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ, που πιθανολογείται ότι θα αποτυπωθεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις, με αύξηση της ψαλίδας της διαφοράς υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.
Η θετική εξέλιξη απ’ την άλλη, ήταν η αναπτυξιακή προοπτική που αίφνης δίνουν οι Ευρωπαίοι στο Μνημόνιο ΙΙ. Δηλαδή, σε επενδύσεις στην Ελλάδα, προκειμένου να κινηθεί πιο γρήγορα η οικονομία. Κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος, για να φανούν στην πράξη τα θετικά αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης.
Το κλίμα λοιπόν στο Καστρί, έχει αλλάξει. Και προκρίνει ως πολιτική επιλογή την αναβολή των εθνικών εκλογών, μέχρι να είναι ορατά στην πράξη τα αποτελέσματα της αναπτυξιακής ανάσας που περιμένουν ότι θα έχει δοθεί στην Κυβέρνηση. Μια στρατηγική αυξημένου πολιτικού ρίσκου, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αντέξει το ΠΑΣΟΚ τις κοινωνικές πιέσεις και αντιδράσεις, ακόμη και μέσα στους κόλπους του. Μια ζαριά είναι..ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: