Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Νέες περικοπές στις δαπάνες περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο "Μαχαίρι" σε μισθούς και συντάξεις


Σάββατο 25 Ιουνίου 2011
Νέες περικοπές στους μισθούς και το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές), ακόμη και στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, προβλέπονται στον εκτελεστικό....
νόμο που παραδόθηκε χθες στα κόμματα.
Στο νομοσχέδιο, το οποίο πλέον έχει προσλάβει τη βαρύτητα του νέου μνημονίου, περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τις περικοπές δαπανών, που οδηγούν σε σοβαρές μειώσεις όλων των αποδοχών που καταβάλλονται από το δημόσιο και σε σοβαρές επιβαρύνσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών ακόμη και των αγροτών.
Παράλληλα, καθιερώνεται η διαδικασία της "εργασιακής εφεδρείας" για όσους εργάζονται σε φορείς του δημοσίου που θα κλείσουν και η καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο.
Σύμφωνα με τα άρθρα του νομοσχεδίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ θα κληθούν να καταβάλουν εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας 2% κάθε μήνα, κι επιπλέον 1% υπέρ του ταμείου πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων που καταβάλλει το εφάπαξ.
Στο νομοσχέδιο, επίσης, προβλέπεται η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% και των αποχωρούντων από τις ΔΕΚΟ κατά 15%.
Επίσης, για πρώτη φορά δημιουργείται ειδικός λογαριασμός, από τον οποίο θα επιδοτούνται για ένα χρόνο οι εργαζόμενοι σε φορείς και πρόσωπα του δημοσίου που κλείνουν. Οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε "εργασιακή εφεδρεία" προκειμένου να αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ με τον κίνδυνο να απολυθούν με τη λήξη του δωδεκαμήνου.
Επίσης με το νομοσχέδιο καθιερώνεται η μερική απασχόληση -part time- στο δημόσιο επιτρέποντας στους υπαλλήλους να ζητήσουν με αίτηση τους τη μείωση των ωρών εργασίας κάθε ημέρας στο μισό ή των ημερών εργασίας του μήνα ή του έτους στο μισό, με ανάλογη μείωση των αποδοχών.
Αιτιολογική έκθεση
Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 συστήνεται "Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας Αυτοαπασχολούμενων" με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια στο πλαίσιο λειτουργίας του ΟΑΕΔ.
Με τη σύσταση του λογαριασμού αυτού και τη θέσπιση της ειδικής μηνιαίας εισφοράς επιδιώκεται η διασφάλιση της συνέχισης της ομαλής χρηματοδότησης της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας των αυτοαπασχολούμενων.
Δικαιούχοι του λογαριασμού αυτού είναι οι αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενοι - ασφαλισμένοι των Ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.
Σκοπός του λογαριασμού είναι η χορήγηση βοηθήματος στους δικαιούχους του στις περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματός τους για διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
Πόρος του λογαριασμού είναι το ποσό των δέκα (10) ευρώ κατά μήνα, το οποίο συνβεβαιώνεται και συνεισπράττεται από τα οικεία Ταμεία μαζί με τις τακτικές μηνιαίες εισφορές των ασφαλισμένων και αποδίδεται στον ΟΑΕΔ μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από το μήνα καταβολής του.
Επιπλέον, με τη σύσταση του λογαριασμού αυτού ικανοποιείται παλαιότερο αίτημα των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι στις περιπτώσεις διακοπής του επαγγέλματός τους μένουν ασφαλιστικά απροστάτευτοι, για την αντιμετώπιση των βιοποριστικών αναγκών που ανακύπτουν από τη διακοπή του επαγγέλματος μέχρι την ανεύρεση εργασίας ή μέχρι την επανάσκηση του επαγγέλματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: