Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Διακυβεύεται το μέλλον της πατρίδας μας Ο πρωθυπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση και εξύμνυσε το κίνημα των «αγανακτισμένων»

Γ. Παπανδρέου: Διακυβεύεται το μέλλον της πατρίδας μας
Τρίτη 7 Ιουνίου 2011 
Οριακή χαρακτήρισε την κατάσταση για την Ελλάδα ως και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.
Ιστορικής σημασίας, χαρακτήρισε ο κ. Γ. Παπανδρέου, τη στάση και τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου αλλά και της ....Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε ότι αφορά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δίνοντας έναν δραματικό τόνο για την πορεία της κυβέρνησης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.

«Οι εταίροι μας θέλουν και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Αρκεί να δουν ότι και εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Σήμερα, διακυβεύεται από τις αποφάσεις μας, αλλά και από την εν γένει στάση μας μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής η ίδια η πατρίδα μας και το μέλλον της, καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Ακολουθούν κρίσιμες μέρες και εβδομάδες», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.


Επανέλαβε την πρόσκληση του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας η προσπάθεια αυτή να έχει πανεθνικά χαρακτηριστικά» και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να κλείσουν τη διαπραγμάτευση μαζί με την κυβέρνηση. «Με όποιο τρόπο θέλουν, ακόμα και με κοινές ομάδες εργασίας, όπως έχω ήδη προτείνει και έχουμε ήδη συζητήσει στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών», είπε.
Διευκρίνισε όμως ότι δεν μιλά για την απαίτηση να υπερψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με 180 ψήφους. «Δεν κάνουμε εκβιασμούς. Θεωρούμε ότι όλοι κατανοούν την εθνική ευθύνη. Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό», σημείωσε.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε στη βάση συγκεκριμένων στρατηγικών επιλογών, η πρώτη εκ των οποίων ήταν η αποφυγή των ολέθριων συνεπειών μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας. Η δεύτερη, όπως είπε, «που δεν θα υπήρχε καν ως ερώτημα - αλλά λόγω του τεράστιου βάρους του χρέους, των ενδογενών αδυναμιών και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης - τέθηκε, είναι η παραμονή μας στο ευρώ. Θεωρήσαμε και θεωρούμε κατάκτηση της χώρας μας τη συμμετοχή στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς, σιγουριάς για την κάθε ελληνική οικογένεια, μέχρι και εθνικής ασφάλειας».

Υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης, απορρίπτοντας την κριτική ότι απέτυχαν συνολικά οι στόχοι του μνημονίου ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπήρξαν επιμέρους αστοχίες και καθυστερήσεις. Επιπροσθέτως, έδωσε απάντηση στο ερώτημα γιατί αφού δεν απέτυχε η κυβέρνηση οι αγορές δεν άνοιξαν; «Το αν άνοιξαν ή όχι οι αγορές, λίγο έχει να κάνει με το τι πέτυχε ή δεν πέτυχε η χώρα μας. Αν είχαμε πετύχει 5,5 μονάδες μείωσης του ελλείμματος, που ήταν η δέσμευσή μας, αντί για 5 θα είχαν ανοίξει οι αγορές; Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε διεθνώς πρωτόγνωρες καταστάσεις στις οποίες οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες και εν πολλοίς δεν εξαρτώνται από εμάς. Έχουμε σήμερα 3 χώρες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με την αστάθεια στην Ευρωζώνη κάθε άλλο παρά να κοπάζει», επισήμανε.

Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να δημιουργήσει γέφυρες με το κίνημα των «αγανακτισμένων» πολιτών. Καταρχάς, δήλωσε ότι οι αλλαγές θα προχωρήσουν με τόλμη αλλά και με διαβούλευση και με δημοκρατικό τρόπο. «Γι' αυτό είπα ότι, είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα», είπε. Και αμέσως ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν να εφαρμοστεί ο θεσμός αυτός όποτε ληφθεί σχετική απόφαση. «Αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν μια νέα θέσμιση αν θέλετε, της ελληνικής δημοκρατίας, όχι την κατάλυσή της», δήλωσε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι ο λαός που ζητά την αλλαγή είναι σύμμαχος της κυβέρνησης. «Δικαίως πολλοί αγανακτούν με όσα βιώνουν. Αυτό το κίνημα να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό κίνημα πολιτών που αντιδρούν σε κάθε ανομία, κάθε παρανομία, κάθε ρουσφέτι, κάθε χαριστική μεταχείριση, κάθε περιστατικό διαφθοράς, αυθαιρεσίας, αδικίας. Σήμερα εκδηλώνουν την αγωνία τους και το καταλαβαίνουμε όλοι καλά. Ακόμα καλύτερο είναι αυτή η αγωνία να γίνει πρόταση και δράση, συμμετοχή για να βρούμε μαζί με τους πολίτες συγκεκριμένες λύσεις», ανέφερε.
BHMA - Δήμητρα Κρουστάλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: