Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών Μαραθώνια συνεδρίαση

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011 Ελλάδα 
Σε μαραθώνια εξελίχθηκε η άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ξεκίνησε στις 2.30 χθες το μεσημέρι και διήρκησε για πάνω από έξι ώρες, με θέμα τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για το ..
Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα καθώς και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους της "τρόικας" να ληφθούν για τον περιορισμό του ελλείμματος του 2011.
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Οι δηλώσεις την Κυριακή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη ότι δεν θα δεχθεί "μπάστακα", δηλαδή επιτηρητή της Τρόικας που θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο υπουργείο του, είναι ενδεικτικές του κλίματος που υπάρχει στο υπουργικό συμβούλιο.

Στη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση, οπότε και το οικονομικό επιτελείο άνοιξε τα χαρτιά του αναφορικά με τα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ τα οποία θα λάβει φέτος, προκειμένου να διορθώσει τις αστοχίες στον προϋπολογισμό, το κλίμα ήταν βαρύ. Άλλωστε στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε το σύνολο του προγράμματος, το οποίο και επεκτείνεται μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε τους υπουργούς του προ των ευθυνών τους, βάζοντας το δίλημμα πως καταψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε χρεοκοπία. Ταυτόχρονα, τα σενάρια ανασχηματισμού με αξιοποίηση τεχνοκρατών, αλλά και εκείνο του δημοψηφίσματος για τη λαϊκή νομιμοποίηση των επώδυνων αποφάσεων, παραμένουν ανοιχτά.

Όλα αυτά τη στιγμή που μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ετοιμάζεται ανασχηματισμός, αλλά κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως "μέχρι εκεί ο δρόμος είναι μακρύς και θα δούμε αν θα τον ολοκληρώσουμε".

Και αν η συνάντηση στο υπουργικό συμβούλιο ξεπεραστεί χωρίς ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις, οι συνεδριάσεις σήμερα του Πολιτικού Συμβουλίου και του διευρυμένου ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, παρουσία αρκετών υπουργών "παραγωγικών" υπουργείων, αναμένεται να πυροδοτήσουν αντιδράσεις από βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης.

Με τις πλατείες να έχουν γεμίσει κόσμο που διαμαρτύρεται, οι βουλευτές αναμένεται να ζητήσουν το λογαριασμό ως προς το "τις πταίει" και φτάσαμε ένα χρόνο μετά το μνημόνιο σε νέα αδιέξοδα. Επιπροσθέτως, κριτική αναμένεται να ασκηθεί και για το γεγονός πως η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα ανέστειλε τη συγκεκριμένη διαδικασία, με το επιχείρημα πως "δεν είναι τώρα καιρός γι' αυτά".

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο οι 16 που κατέθεσαν επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα, ζητούν αναλυτικό πλάνο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά και να αποσαφηνίσουν οι προθέσεις αναφορικά με "καυτά" θέματα, όπως το εάν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, πόσο θα κοστίσει στους φορολογούμενους το νέο πακέτο μέτρων και ποιες είναι οι τελικές αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: