Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Τι 30, τι 40, τι 50


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011 Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας giorgis@massavetas.gr
Ο θεός να τον αναπαύσει, ο μακαρίτης σύμβουλος του πρωθυπουργού μας, ο Τομάζο Σκιόπα, είχε πει ότι θα είμαστε στριμωγμένοι για...
δεκαπέντε ακόμη χρόνια. Τώρα ο αποχωρήσας διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, ο Αξελ Βεμπερ, κάνει την εκτίμηση ότι η αντιμετώπιση του "ελληνικού προβλήματος" θα χρειασθεί πάνω από τριάντα χρόνια.

Και βεβαία κανένας από αυτούς τους ξένους δεν έχει λόγο να θυμάται ότι η περίοδος της "λιτότητας", που θα μας οδηγούσε "στην έξοδο από το τούνελ" μετρά ήδη είκοσι έξη χρόνια ζωής, αφού ξεκίνησε από το 1985, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακάλυψε ότι οι δαπάνες, με τις παροχές στις συντεχνίες, είχαν ξεφύγει από τον έλεγχο. Προσθέστε τώρα και τα 15 χρόνια του Σκιόπα ή τα 30 του Βέμπερ, και ελάτε να τραγουδήσουμε μαζί το "τι τριάντα, τι σαράντα, τι πενήντα".

Μάνο τα δικά μας "σαΐνια" έχουν την άνεση ή το θράσος, ή τη βλακεία να υπόσχονται ότι όλα θα είναι καλά σε τρία με πέντε χρόνια, όταν βλέπουν την κατάσταση με τα πράσινα γυαλιά της σημερινής εξουσίας, ή ότι μπορούν να αντιμετωπισθούν ακόμη και μέσα σε ένα μόλις χρόνο, όταν τα βλέπουν με τα γαλάζια γυαλιά που κ. Σαμαρά.

Όσοι έχουμε παιδιά και αγωνιούμε για το μέλλον τους, δεν πρέπει να αφήνουμε να μας "παραμυθιάζει" κανένας επίδοξος σωτήρας και μάγος. Γιατί τα κόλπα με τα "μαγικά" είναι εκτός τόπου και χρόνου. Πολιτικάντικες οφθαλμαπάτες χωρίς κανένα αντίκρισμα στην πραγματικότητα.

Εξίσου όμως δεν πρέπει να αφήνουμε να μας τρομοκρατούν, σε βαθμό παραλύσεως, και οι αλόγιστες φλυαρίες τους. Όπως τα σενάρια του κ. Πάγκαλου για τα τανκς έξω από τις τράπεζες, τα άδεια ράφια των παντοπωλείων και άλλα παρόμοια, βγαλμένα από το απύλωτο στόμα ενός αντιπροέδρου που δεν έμαθε να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό του, πριν το ανοίξει το ρημάδι του.

Τι να απαντήσω στον ηλικιωμένο αναγνώστη, από τον Πύργο, ο οποίος, εξαιτίας των όσων εξέμεσε πάλι το Θεόδωρος σε ισπανική εφημερίδα, με ρωτά αν πρέπει να προλάβει να "σηκώσει" τα λεφτά του από την τράπεζα, προσδιορίζοντας μάλιστα ότι "είναι ίσα-ίσα τα έξοδα της κηδείας μου γιατί δεν θέλω να επιβαρύνω κανένα";

Τι θες άνθρωπε; Να επισπεύσει κανένας ληστής την κηδεία σου;


Δεν υπάρχουν σχόλια: