Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Μ.Αποστολάκη: «Θέλουμε συνεταιρισμούς χωρίς πελατειακό προσανατολισμό» - Επίσκεψη της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένας Αποστολάκη το Σάββατο στην ΕΑΣ Πιερίας

Δευτέρα 9 Μαίου 2011

Στο αμέσως προσεχές διάστημα κατατίθεται για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «Ανάπτυξη συλλογικών και Συνεταιριστικών μορφών οργάνωσης της αγροτικής οικονομίας», όπως τόνισε, μιλώντας.... στους δημοσιογράφους, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη, η Παρασκευή και Σάββατο πραγματοποίησε συναντήσεις με τα προεδρεία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας και Χαλκιδικής.
Η νομική μορφή που θα έχουν οι Συλλογικές αγροτικές οργανώσεις θα είναι η εξής: Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), με τη μορφή του Συνεταιρισμού/μεριδιούχοι, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) με τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας ΑΕ ή ΕΠΕ και ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), αποκλειστικά όσες πληρούν το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο, τους περιορισμούς και τις οριοθετήσεις του, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Για το σκοπό αυτό, όλοι οι συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων θεωρούνται πρωτοβάθμιοι και διέπονται από τους ίδιους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Διευκρινίζεται δε, ότι οι κάθε μορφής συνεταιριστικές ενώσεις, κοινοπραξίες συνεταιρισμών και συνεταιριστικές εταιρείες, που συγκροτούνται από παραγωγούς ή και συνεταιρισμούς και έχουν τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας, θεωρούνται Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και είναι ανεξάρτητες από τη λειτουργία των συνεταιρισμών.
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο αναγνωρίζονται Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες αποκτούν πρόσβαση σε κίνητρα, καθώς και σε χρηματοδοτήσεις τους από διαχειριστικά ή άλλα επιχειρησιακά προγράμματα, μόνο εφόσον πληρούν το συγκεκριμένο πλαίσιο.

Η κ. Αποστολάκη
Η κ. Αποστολάκη στην Πιερία συναντήθηκε με το Δ.Σ. της ΕΑΣ Πιερίας στις 11 το πρωί του Σαββάτου στα γραφεία της ΕΑΣ όπου την υποδέχθηκε ο πρόεδρος κ. Πέτρος Παπανικολάου. Παρών στη σύσκεψη ήταν ο βουλευτής Πιερίας Γ. Αμοιρίδης.
Η κ. Αποστολάκη μιλώντας για το πλαίσιο της διαβούλευσης που ολοκληρώνεται για την αναδιάρθρωση των αγροτικών συνεταιρισμών τόνισε πως στόχος είναι να καταγραφούν το δυνατόν περισσότερες προτάσεις, να αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος που θα φέρει το Συνεταιριστικό Κίνημα στη νέα  του εποχή με την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Θέλουμε, είπε, έγκαιρες πληρωμές, στήριξη των αγροτών και ενίσχυση του πρωτογενή τομέα που είναι η γεωργία, ώστε να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Δεν θέλουμε γραφειοκρατικά εμπόδια. Απεναντίας, αναζητούμε τον ουσιαστικό διάλογο.
Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο λαμβάνει υπόψη του το υπουργείο τις αντιδράσεις των ΕΑΣ που κάνουν λόγο ακόμη και για αντισυνταγματικότητα του πλαισίου του νομοσχεδίου η κ. Αποστολάκη τόνισε πως δεν έχει ερείσματα και νομική βάση αυτό το επιχείρημα. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, ακόμη και οι αντίθετες απόψεις συμβάλλουν στο διάλογο, έτσι ώστε να πετύχουμε να έχουμε ένα συνεταιριστικό κίνημα μακριά και έξω από πελατειακούς προσανατολισμούς.
Ακολούθησε η συνάντηση με το Δ.Σ. της ΕΑΣ η οποία ήταν κεκλεισμένων των θυρών ενώ μέχρι και χθες το απόγευμα δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση της ΕΑΣ για τη συνάντηση και τις όποιες αντιρρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: